Studentizine

Studentizine 64

Schoolvakanties.

We moeten er nog aan beginnen, maar het kan zeker geen kwaad alvast even de belangrijke vakantieblokken van het volgende academiejaar nog eens op een rijtje te zetten:
Herfstvakantie: 27/10 - 2/11
Kerstvakantie: 22/12 – 4/01
Krokusvakantie: 23/02 – 29/02
Paasvakantie: 5/04 – 18/04
Hemelvaart : 20/05 – 21/05

Neem je schachten in de boot!

Doe eens een keertje iets anders met het schachtenmateriaal dat je club komt vervoegen bij het begin van het nieuwe academiejaar! Geef hen meteen de kans te bewijzen uit het goede (sportieve) hout gesneden te zijn om een volwaardig commilito te worden. Zet ze in een boot, en laat hen onder deskundige leiding van de schachtenmeester de ziel uit hun schamele lijfjes roeien!
Brouwerij De Koninck en Studiant organiseren het komende najaar de tweede editie van de Konincklijke Roeiregatta voor studententeams.
Alle sport- en studentenverenigingen worden uitgenodigd om hieraan deel te nemen.
De formule is eenvoudig. Volgens een afvalsysteem komen de verenigingen in ploegverband tegen elkaar uit. Naarmate de resultaten sterker zijn, klimt de ploeg in de selectie tot de kwart, halve en uiteindelijke finale. De sport- en studentenverenigingen zullen elkaar op zaterdag 4 oktober bekampen.
Schrijf je team vliegensvlug in, want het aantal deelnemers is gelimiteerd! Meer inlichtingen en inschrijvingsformulieren kan je vinden op http://www.studiant.be/regatta

Na de Euro, de Biero!

Ter gelegenheid van het Antwerpse Studentenzangfeest op 9 oktober aanstaande, wordt ook een nieuwe munteenheid boven de doopvont gehouden! Na de introductie van de Euro is het tijd voor de Biero, een munt waarvan de waarde gewaarborgd wordt in goudgeel lavend lekkers! Voorlopig verschijnt deze nieuwe munt enkel in stukken van 1 Biero. De deelnemers aan het Zangfeest krijgen de officiële lanceringset van deze nieuwe munteenheid, exclusief voorbehouden aan studenten én eeuwige studenten.

Studentenzangfeest

Tot in het begin van de jaren negentig was het Antwerpse studentenzangfeest een mooie en bloeiende traditie. De stadsfeestzaal stroomde vol zanglustige studenten en oud-studenten, een studentenfanfare en artiesten die een gastoptreden kwamen verzorgen. Die mix stortte zich dan vol overgave op de populaire liederen uit het studentenliederenboek (én op het bier) voor wat telkens een onvergetelijke avond werd.
Helaas stierf de organisatie een vrij plotse dood, diep betreurd door zovelen.
Vanaf dit jaar willen wij echter een nieuwe start nemen. Studiant nodigt alle studentenclubs van Vlaanderen uit om samen het academiejaar op grandioze wijze in te zingen. In een schitterende tent aan de Antwerpse jachthaven, met de Mercator als decor, openen we op 9 oktober aanstaande het academiejaar! Er zal ruim voldoende bier wezen om de dorstige kelen gesmeerd te houden!
Studentenclubs worden uitgenodigd aanwezig te zijn “plenis coloribus”, met vlag en wimpel. Tickets in voorverkoop kosten 5 Euro, waarin inbegrepen de tekstbrochure, 3 Biero’s als herinneringsmunt of inwisselbaar tegen lafenis, gratis toegang tot de after-party in Zaal Jacob… Vooraf inschrijven kan via de website www.cantorenconvent.be/zangfeest, voorafbetalingen dienen te gebeuren op rekeningnummer 733-0052876-41 van Studiant vzw.
Niet te missen!!!

URGent

Noem het frisse, vernieuwende radio. Noem het studentenradio. In Gent heet het gewoon URGent (107.7 FM). In embryonale fase was het nog een studentenradio maar kort daarna werd het al een onafhankelijke stadsradio. Nog later kwam er ook nog de uitgebreide Internetafdeling bij.
Deze bruisend jonge 'mediagroep' zoekt nog pakken mensen voor zijn nieuwe ploeg vrijwilligers. Concreet zoeken ze redacteurs, presentatoren, programmamakers, nieuwsredacteurs, studioverantwoordelijken, frequentieslimmerds, gebouwverantwoordelijken, www-wizards, reclamebreinen, subsidiekenners, sponsorverantwoordelijken, promoboys en girls, boekhouders, advocaten, secretarissen en zowat iedereen die weet dat ether verder gaat dan de les chemie.
Ook voor jou kan URGent de springplank worden zoals bij Nathalie Delporte, Wim Oosterlinck, Tomas Desoete, Krewcial, Dieter Vandepitte,... Meld je dus als de bliksem aan en misschien maak jij dan wel deel uit van het nieuwe team in oktober.
Wat wil je doen en waarom? Meer hoeven ze niet te weten. Gooi je op vacature@urgent.fm of laat van je horen op de berichtendienst via 09/264.79.09

Studenten kunnen heus wel zingen!

Vorig academiejaar startte Studiant met een programma om studenten opnieuw de grote rijkdom van het studentenlied te leren ontdekken. De twee eerste edities kenden veel bijval en verdienden opvolging. Dit academiejaar beginnen wij op 20 oktober aan een nieuwe reeks conventen, met hetzelfde doel:
studenten opnieuw vertrouwd maken met de correcte zangwijze van studentenliederen, en de historische achtergrond ervan.
Ook dit jaar zal weer een cantemus het licht zien.
Wie meer inlichtingen wil kan terecht bij info@cantorenconvent.be, waar ook je inschrijvingen kunnen worden genoteerd.
De deelname aan de cantorenconventen is niet uitsluitend voorbehouden aan cantoren of praesidumleden, iedereen met een zwak voor het studentenlied is welkom. De deelname in de onkosten bedraagt 2 Euro, waarin begrepen een exemplaar van de Cantemus III, een begerenswaardige publicatie, waarvan de twee voorlopers al klassiekers zijn bij de verzamelaars van studentica. De Biero is ook bij deze activiteit gangbare munt, en perfect inwisselbaar tegen contante lafenis!

Aanvraag studietoelage.

Vanaf dit academiejaar wordt bij de aanvraag van een studiebeurs hoger onderwijs ook het gezinsdossier ingevoerd, naar analogie met de gebruikelijke procedure voor het secundair onderwijs. Dat maakt de procedure veel eenvoudiger wanneer meer dan één kind uit eenzelfde gezin een studiebeurs aanvraagt. Er moet bijgevolg maar één dossier ingediend worden voor alle studenten hoger onderwijs in hetzelfde gezin. De sluitingsdatum voor de aanvragen is 31 oktober. Ook onvolledige dossiers mogen worden ingediend, bijkomende documenten mogen naderhand bezorgd worden. Meer info kan je vinden op www.ond.vlaanderen.be/studietoelagen of krijg je op de Vlaamse hulplijn 0800/3.02.01

Studentenkot goedkoopst in Hasselt

De studentenkamers in Hasselt en Diepenbeek zijn een stuk goedkoper dan de koten in de rest van Vlaanderen. Dat blijkt uit een rondvraag van de Provinciale Hogeschool Limburg. Vooral voor een kamer in Leuven moet je diep in de geldbeugel tasten: gemiddeld 230 tot 250 euro per maand. In Hasselt betaal je slechts 175 tot 185 euro. In Antwerpen moet je rekenen op 195 euro, in Brussel kost een kamer 225 euro. Het tekort aan koten zorgt voor de hoge prijzen in Leuven, in Limburg is er nog geen sprake van té weinig kamers. "De koten in Limburg zijn niet alleen goedkoper, ze zijn ook moderner dan in de rest van het land," klinkt het op het LUC. Opvallend is wel dat Limburgse studenten steeds meer kiezen voor luxe. Dat betekent een kamer met douche, internet en dichtbij de campus. Daarvoor willen ze graag 250 euro of meer voor betalen. Wie verder van de campus wil zitten, kan een echt goedkope kamer vinden en betaalt daarvoor 125 tot 150 euro.
In Leuven en Gent is er vrijwel geen vrij studentenkot meer te vinden, waar in Antwerpen nog een ruim aanbod beschikbaar is. De schaarste bepaalt mee de vraagprijs, zo is in Amsterdam en Utrecht een kotprijs van 500 Euro en meer heel normaal, en moet je er niet zelden maanden zoeken om er eentje te kunnen vinden.

Jack the Snipper

In het Britse Durham zijn de vrouwelijke universiteitsstudenten doodsbang voor “Jack the Snipper”. Deze onbekende sloeg in de loop van de voorbije maanden al minstens zes keer toe in de kamers van studentes. De man dringt de kamer binnen tijdens de nacht, snijdt de nachtkleding van de verschrikte slachtoffers open, en gaat vervolgens met het textiel aan de haal zonder de meisjes nog een blik waardig te achten. De politie staat voor een raadsel en kan op dit ogenblik niet veel meer doen, dan de studentes aan te raden hun kamer steeds slotvast te doen.

Crimineel veilig.

We hebben het in een vorig Studentizine nog gehad over de onthutsende wetenschappelijke vaststellingen uit thesissen die dezer dagen de krant halen. Nu heeft een Leuvense studente alweer een wereldschokkende vaststelling gedaan. Zij is 178 gedetineerden gaan interviewen, en raad eens wat?
Volgens de opgesloten boeven is België een veilig land, maar is een alarmsysteem geen overbodige luxe. Moordenaars overschatten het aantal gepleegde moorden, en volgens pedofielen kan je je kroost rustig op straat en in het park loslaten. Volgens de thesispleegster bekijken criminelen de veiligheid vanuit hun eigen belevingswereld, wat had je nu verdorie gedacht?
Wanneer komt de allereerste openbaring dat er een causaal verband bestaat tussen crimineel gedrag en de schoenmaat van de modale crimineel. Het lijkt me wetenschappelijk perfect bewijsbaar te zijn dat mannen met een maatje 43 en vrouwen met een maatje 36 ½ veel meer aanleg hebben voor misdaad dan anderen. Wij wachten ademloos op de resultaten ten voeten uit van deze studie!

Pik eens een fiets!

Eerstejaarsstudenten in Nijmegen krijgen dit academiejaar een introductiecursus: “hoe jat ik een fiets?”. Tijdens de cursus geeft een ervaren fietsendief demonstraties over het doorknippen of openpulken van fietssloten, en aanwijzingen over welke fietsen het meest begerenswaard zijn en het makkelijkst te stelen. De bedoeling is niet de eerstejaarsstudenten massaal op het dievenpad te sturen, maar wel hen attent te maken op de zaken waar ze op moeten letten als ze aan hun stalen ros gehecht zijn. In Nederlandse universiteitssteden wisselen fietsen gemiddeld vaker van eigenaar dan hun berijders van onderbroek.

Grootsteedse scholen kampen met leraarstekort

Vlak voor het startschot voor het nieuwe schooljaar zijn de schooldirecties van de grootstedelijke scholen nog altijd op zoek naar een duizendtal leraars. Vooral voor de vakken wiskunde, Frans, Nederlands, godsdienst en moraal is er sprake van een tekort. Voor lichamelijke opvoeding en kleuteronderwijs is er dan weer sprake van een overaanbod. Voor de komende jaren is het positief dat het aantal studenten dat kiest voor een lerarenopleiding stijgende is.
Het kabinet van minister Vanderpoorten blijft initiatieven nemen om aan de tekorten en overschotten te verhelpen.

Dokter per tv...

Studenten van de Ball State University in Indiana moeten binnenkort niet meer de deur uit om een consultatie bij de universiteitsarts in te lassen. Via iSeeTV, een project van het Britse Media Logic, kunnen de studenten vanuit hun kamer per telefoon contact opnemen met de dokter of verpleegkundige. Het gesprek wordt aangevuld met een televisietoestel, waarop de studenten de arts of verpleger ook kunnen zien. Aan de hand van illustraties kan de arts dan tonen wat er met de student mis is. Het systeem wordt precies in Indiana gelanceerd omdat de universiteit er regelmatig van de buitenwereld is afgesneden door de overvloedige sneeuwval. Bovendien komen nogal wat van de studenten uit erg conservatieve families, waar over seks en alcohol niet wordt gesproken. Dankzij het nieuwe systeem kunnen ze wel praten met de dokter, maar zonder dat die hen kan zien. Op die manier wordt de schaamte overwonnen. (nou moe, red.)
Het systeem heeft al een jaartje proefgedraaid in Birmingham, waar het razend populair was, maar de kabelmaatschappij heeft toch besloten het van de kabel te halen. Dat weerhoudt de Britse regering er niet van om grootse plannen voor de gezondheidszorg via breedband te koesteren. Men hoopt op die manier de wachttijden en overvolle wachtkamers aan te pakken, die het Britse systeem van gezondheidszorg verlammen.

Is dit misschien iets voor jou?

Bij Quintiles Innovex, een bedrijf gespecialiseerd in 'outsourcing services' voor de farmaceutische sector, gaan kwaliteit en een jeugdige aanpak hand in hand.
Men weet er immers maar al te goed dat de tevredenheid van klanten in belangrijke mate afhankelijk is van het dynamisme en de creativiteit van het personeel.
Daarom ook werven ze elk jaar 300 à 350 mensen aan. Zowat 90% van de mensen die ze aanwerven zijn pas afgestudeerd. Iets voor jou?
De nadruk ligt er vooral op het teamgevoel, omdat dit onmisbaar is om als geheel vooruit te komen, zonder daarbij de waarde van het individu uit het oog te verliezen.
Welke opleiding je ook genoot, voor elke opdracht bij Quintiles Innovex krijg je een grondige productopleiding. Zo leer je alles van A tot Z kennen.
Zodra je de selectieproeven hebt doorstaan, en je een van de vele projecten toegewezen hebt gekregen, krijg je een contract van onbepaalde duur aangeboden, met een proefperiode van 6 maanden.
Concreet: surf naar www.medisch-afgevaardigde.com , solliciteer, overtuig hen van je kwaliteiten, en zij zoeken voor jou een project dat bij je past.