Studentizine

Studentizine 65

De meeste studentenverenigingen groeien weer.

In Nederland is het nieuwe academiejaar alvast goed begonnen voor de meeste studentenverenigingen. Het is nog een beetje vroeg voor een algemeen overzicht, maar uit bevraging bleek dat de meeste verenigingen het qua ledenaantal beter tot behoorlijk beter doen dan in de voorbije jaren. Gemiddeld zou het aantal nieuwe leden ongeveer tien procent hoger liggen dan in het recente verleden gebruikelijk was.

Roeiregatta voor studententeams!

Vergeet vooral niet in te schrijven voor de tweede Konincklijke Roeiregatta. Dit jaar zijn er twee roeidagen voor twee categorieën. Op zaterdag 4 oktober strijden studenten en sportverenigingen tegen elkaar. Op zondag 5 oktober roeien Caféploegen en havenbedrijven. Ongedwongen, pretentieloos en vooral sfeervolle wateranimatie aan het Willemdok. Een fijn teamverband, een minimaal gevoel voor kandans en een fikse lading lol doen het 'em. En er is meer. De Dockyard Games (patent aangevraagd) worden een reeks van behendigheidsproeven die aan wal worden afgelegd. Een opkikker om de ware persoonlijkheid van uw teamgenoten te laten bovenkomen, dat spreekt.
Ben je lid van een studentenvereniging en kan je een groep van 7 commilitonen, schachten of andere vaargenoten samenstellen, wil je eens een typische en verfrissende uitdaging aangaan: vlug inschrijven is de boo't'schap. Surf naar www.studiant.be/roeiregatta Deelname voor studententeams is gratis, en er is voorzien in verzekering, een parate reddingsdienst, animatie in de tent + deelname aan de Dockyard Games. Provincie Antwerpen (ProvAnt) zorgt dat deze Dockland Games de beste van de wereld worden.
Al u er niet genoeg van kan krijgen (en waarom zou u?) is er nog de barbecue die de prijsuitreiking s'avonds een speciaal smaakje geeft. En nog iets goeds doet ook, want de opbrengst van dit vlees op hout gaat naar de VZW de Trotter die een klipper restaureert.
De vuurtjes zijn om 19 uur op hun heetst, maar vooraf inschrijven is wel aanbevolen. Ook aan de passieve toeschouwer of de geblakerde supporter is gedacht. De roeiregatta village met zicht op het wedstrijdwater staat in het teken van Het Bolleke, omkaderd met levendige muziek. De loopplank van het schoolschip de Mercator is open. Kortom animatie en sportiviteit troef dus voor de hele familie.
Meer info en inschrijvingen: www.studiant.be/roeiregatta

Reuze studentenzangfeest in Antwerpen.

Op 9 oktober aanstaande is er voor het eerst sedert lang weer een studentenzangfeest in Antwerpen. 23 Jaar nadat “Twiggy” met het KVHV voor het eerst een succesrijk studentenliederenfeest organiseerde, en na een gedwongen tempus van meerdere jaren, is er voor de zanglustige student weer iets grandioos te beleven. In een immense tent aan de Oostendekaai, de westelijke kaai van het Willemdok, vinden duizend studenten en eeuwige studenten onderdak voor hun eigen versie van “’t Stad zingt”. Vergeet vooral niet op voorhand te reserveren, want eens de tent vol is, blijft enkel de open lucht over om mee te kwelen, en daar is geen tap voorzien…
Op het zangfeest wordt de nieuwe munteenheid, in opvolging van de Euro, gelanceerd: de Biero! Deze munt wordt nog gedekt door een volledige tegenwaarde in goud…(geel hoppig lekkers).
Met gastoptredens en intermezzi, en heel veel ambiance wordt dit zangfeest beslist een spetterende opener voor het academiejaar!
Natuurlijk blijven we niet de hele nacht doorzingen, met een speciale busdienst worden de deelnemers naar Zaal Jacob gebracht, waar ze de hele nacht fuivend kunnen verder zetten.
Op www.studiant.be/zangfeest is meer nuttige informatie te vinden.
Het onthouden waard: voorintekening aan 5 Euro p.p. is goed voor zangfeest, liederenbundel, een lanceringspakket Biero’s, ùùùùùren zangplezier, gratis pendeldienst, toegang tot de afterparty en “a night to remember!”

Enthousiaste medewerkers gezocht!!!

Hostessenservice Allures is een jonge firma die op zoek is naar mensen (van 18jaar tot…) die op eigen ritme graag een centje bijverdienen. Wij houden ons voornamelijk bezig met het onthaal van genodigden, VIP-begeleiding, promotie, coördinatie parking, stagehands, … en dit op allerlei verschillende soorten evenementen en plaatsen. Momenteel zijn wij nog dringend op zoek naar mensen (40+, gepensioneerden, huisvrouwen, studenten, …) die vrij zijn om te werken in Carrefours over gans België op volgende data: 26 en 27 september, 3-4-10-11-17-18-24 en 25 oktober en dit telkens van 10.00u tot 18.00u. Bedoeling is info te geven over bepaalde producten, wedstrijdformulieren uit te delen, … GEEN HARDE VERKOOP OF DEGUSTATIE!!!
Wij bieden je contracten en werk aan volgens je eigen ritme. Ben je vrij op 1 of meerdere van de vermelde data, geef dan snel een seintje op het nummer 03/230.54.04 of stuur een mail naar info@allures.be . Ook indien je in de andere jobs geïnteresseerd bent, mag je gerust een seintje geven! Hopelijk tot snel!!!

Grote overlast door virus

De Nederlandse universitaire computersystemen hebben de afgelopen week, bij het begin van het nieuwe academiejaar, een massale aanval van het zogeheten Sobig.F-virus overleefd. De facultaire ICT-diensten kregen daarbij een bombardement van tienduizenden mailtjes te verwerken. Sommige docenten kregen tot 2000 geïnfecteerde mails op één dag. Ook in Vlaanderen is de overlast groot. Uw redactie komt weliswaar nog lang niet aan 2000 virusmails per dag, maar het aantal is toch ruim voldoende om acties als het spietsen van de virusmaker bij middel van een roodgloeiende stalen stang door het “derde oog” ernstig in overweging te nemen.

Studenten verdrinken hun lening!

Nederlandse studentenverenigingen krijgen leningen van bierbrouwers als zij flinke hoeveelheden gerstenat afnemen. Minister Hoogervorst (Volksgezondheid) gaat onderzoeken of dergelijke constructies niet in strijd zijn met de wet. De lening wordt verrekend met een korting per hectoliter bier. De lening vervalt als er voldoende bier wordt afgenomen. Als de studenten niet genoeg drinken, moet het bestuur van de vereniging, waarmee de brouwers hun contract sluiten, de lening terugbetalen. (De Telegraaf)

Steamen als schoolactiviteit.

De cijfers zijn lang niet van overal bekend, maar in Mechelen hebben vorig schooljaar een vijftigtal slachtoffers van steaming (het afpersen door medescholieren) aangifte gedaan. Er mag worden aangenomen dat er veel meer slachtoffers zijn, maar dat die zwijgen uit vrees voor represailles. In Mechelen is er reeds vorig schooljaar werk gemaakt van een actief beleid om slachtoffers te bewegen tot aangifte, en om de daders bij het nekvel te grijpen én voor de rechter te brengen. 26 daders werden opgepakt, waarvan de minderjarigen een alternatieve straf kregen, en de meerderjarigen reeds voor de rechter verschenen of daar binnenkort verwacht worden. In het nieuwe schooljaar is er een telefonisch meldpunt, waar slachtoffers anoniem hun verhaal kwijt kunnen. De politie hoopt op deze manier een beter zicht te krijgen op deze specifieke vorm van criminaliteit, en nog effectiever te kunnen optreden.
Het meldpunt voor slachtoffers van steaming is bereikbaar op het nummer 015/28.66.76

Radicale moslimstudenten verdacht van terreuraanslagen.

Eind augustus zijn in Bombay ( India ) twee zware bomaanslagen gepleegd, waarbij een vijftigtal doden vielen en minstens 120 gewonden. Als daders worden de leden van SIMI geciteerd ( Students Islamic Movement of India). Deze studentenvereniging is alles behalve een onbesproken borrelgenootschap. In het verleden zijn ze al meer met terreuracties in verband gebracht, en zij eisten ook al een aantal bomaanslagen op.
Helaas laten studenten zich in hun jeugdig enthousiasme nog wel eens op sleeptouw nemen door dubieuze figuren, die onder idealistische voorwendselen een heel eigen agenda nastreven, lees: de platgelulde jongeren het vuile werk laten opknappen. De talloze berichten over studentengeweld in Azië, Afrika en dergelijke die op een jaar tijd onze redactie passeren zijn nauwelijks te tellen. De studenten, en jongeren in het algemeen, worden nog al te vaak gebruikt als een instrument bij zogenaamde politieke acties. Wie zo dom is niet te (willen) begrijpen dat blind geweld nooit ofte nimmer kan gerechtvaardigd worden kan in feite nooit aanspraak maken op de eretitel “student”.

Studenten krijgen slaag...premie.

Geen premie voor een pak rammel, maar wel een aanmoedigingspremie voor jongeren die kiezen voor een opleiding in een van de negen richtingen die leiden tot bepaalde knelpuntberoepen. Wie in een van die richtingen meteen in het eerste jaar slaagt in zijn of haar examens, krijgt een premie van 200 Euro. Wie de hele opleiding voltooit, krijgt nog een keertje hetzelfde bedrag uitgekeerd. Als de ex-student dan ook nog kiest voor een beroep in een van de 50.000 bedrijven die aangesloten zijn bij het initiatiefnemend paritair comité, komt er nog een bonus van 350 Euro bovenop. De eerste premies zullen in juli 2004 worden uitbetaald.

Thaise schoolbendes

Muziek verzacht de zeden… niet echt! Tenminste alvast niet in Bangkok. De Thaise politie arresteerde meer dan duizend jongeren, nadat twee schoolbendes bij een openluchtconcert met mekaar slaags waren geraakt. De twee groepen beschoten mekaar en gingen elkaar te lijf met messen, gebroken flessen en andere “gebruiksvoorwerpen”. Er viel een dode en minstens 152 gewonden, waarvan vier in kritieke toestand werden afgevoerd. Alle arrestanten werden na het betalen van een boete (tussen 11 en 22 Euro) vrijgelaten.

Kieken van 180 centimeter.

Als het erop aan komt de prijs voor stomste kieken van het jaar uit te reiken, dan maakt een 15-jarige kwibus uit Oslo toch wel kans op de hoofdvogel! De brave jongen liet zijn sleutels vallen in een wasmachine, zo’n grote bovenlader. De sleutels vielen door een opening in de bodem van de wastrommel, buiten het bereik van onze held. Maar, niet getreurd, hij dook de trommel in, op zoek naar zijn sleutels. Hij wurmde zich naar beneden, pulkte zijn sleutels uit de opening, en draaide zich rond om terug naar boven te kruipen….tenminste, dat was het plan! Maar 1 meter 80 puber heeft behoefte aan een beetje ruimte om rechtsomkeer te kunnen maken, en die ruimte, nou die bleek niet beschikbaar! Hoe meer inspanningen de simpele duif maakte, hoe vaster hij zich wurmde in de engte van de wastrommel. Toen de opgetrommelde (heb j’ em?) brandweer op appel verscheen, zat de kwibus al een uur opgevouwen in de wasmachine. De brandweer wist ook niet één, twee drie raad, en wanhoop nestelde zich gezellig bij onze antiheld in de benauwde trommel.
Uiteindelijk kwam een pompier op het idee een royale fles glijmiddel aan te laten rukken, in dit geval (uiteraard) vloeibaar wasmiddel. Met wat hulp, en veel gewriemel raakte de gladjanus toch ongedeerd uit z’n netelige positie.