Studentizine

Studentizine 67

Studentenzangfeest op 9 oktober!

Binnen enkele dagen is het eindelijk zover, na vele jaren nog eens een Antwerps Studentenzangfeest! We proberen om een mooie en teloor gegane traditie opnieuw leven in te blazen, en dat in het schitterende kader van de Antwerpse jachthaven van het Willemdok. Daar staat een monumentale tent, met tap, infrastructuur, toeters en bellen klaar om alle liefhebbers van een lekker potje studentikoos zingen te onthalen. Door de wol geverfde commilitones zullen hun hartje kunnen ophalen, schuchtere debutanten zullen heel veel kunnen leren zonder uit de toon te vallen, en ouwe rakkers zullen nog eens een lekker potje nostalgisch kwelen “en masse” kunnen beleven. De Leuvense studentenfanfare komt ambiance in de tent blazen, en geoefende stemmen zetten de zanglustigen op het juiste toonspoor.
We gaan voor een écht feest, een zangfeest, met voor de liefhebbers een spetterende afterparty in zaal Jacob. Deelnemers aan het zangfeest hebben uiteraard gratis toegang tot de afterparty, én we hebben een pendeldienst geregeld.
Studentenzangfeest, 9 oktober om 19.30 op de Oostendekaai (Willemdok) Antwerpen. Meer info op http://www.studiant.be/zangfeest

Foto’s roeiregatta online.

De Roeiregatta in het Antwerpse Willemdok is alweer achter de rug. Ondanks de voorspelde regenbuien bleef het toch zalig najaarsweer voor deze tweede editie van de walvissloepenroeicompetitie voor studentenclubs en sportverenigingen. Tussen het roeien en het drinken door waren er nog de dockyard games die ook voor het nodige jolijt zorgden. Onze persmuskieten zwermden (uiteraard) onweerstaanbaar rond op de esbattementen (tot en met in de boot van het Stuivers-team, die vanzelfsprekend verloren door deze extraballast).
De olympische gedachte leefde weer volop aan de Antwerpse waterkant, waar meedoen en meedrinken véél belangrijker waren dan winnen. De aanwezigen kunnen het beamen, dit was een tof evenement, de afwezigen kunnen zichzelf overtuigen van de wenselijkheid van een deelname volgend jaar. De noeste vlijt van onze Studiant-paparazzi vertaalde zich immers in enkele honderden foto’s die online te bekijken zijn op www.studiant.be/foto.
Daar zijn ten andere ook de fotoreportages van TD’s en andere evenementen te zien!

Enthousiaste medewerkers gezocht!!!

Hostessenservice Allures is een jonge firma die op zoek is naar mensen (van 18jaar tot…) die op eigen ritme graag een centje bijverdienen. Wij houden ons voornamelijk bezig met het onthaal van genodigden, VIP-begeleiding, promotie, coördinatie parking, stagehands, … en dit op allerlei verschillende soorten evenementen en plaatsen.
Momenteel zijn wij nog dringend op zoek naar mensen (40+, gepensioneerden, huisvrouwen, studenten, …) die vrij zijn om te werken in Carrefours over gans België op volgende data: 10, 11, 17 en 24 oktober en dit telkens van 10.00u tot 18.00u. Bedoeling is info te geven over bepaalde producten, wedstrijdformulieren uit te delen, … GEEN HARDE VERKOOP OF DEGUSTATIE!!!
Wij bieden je contracten en werk aan volgens je eigen ritme. Ben je vrij op 1 of meerdere van de vermelde data, geef dan snel een seintje op het nummer 03/230.54.04 of stuur een mail naar info@allures.be. Ook indien je in de andere jobs geïnteresseerd bent, mag je gerust een seintje geven!
Hopelijk tot snel!!!

Kloten kwijt

De theologen van de universiteit in Groningen zijn twee kloten kwijtgeraakt. De godgeleerden gingen met een uitje naar Leek om daar gezellig het traditionele klootschieten te spelen. Sommige theologen verloren echter de controle over hun kloten en de ballen vlogen in het rond en belandden in struiken, sloten en vijvers. Na een grondige zoekactie bleken twee kloten spoorloos verdwenen te zijn.
De eigenaar van de kloten heeft nu een rekening gestuurd van 10 euro per kloot. (UK)

Eén Leuven, twee snelheden!

Bij de opening van het academische jaar in Leuven, werd door de vertegenwoordiger van de studenten –Bram Delen- “stoute taal” gesproken. Om recht te doen aan de studentenstem, zou een integrale weergave van de speech ideaal wezen, hoewel dat ons mogelijk te ver in de interne Leuvense keuken zou meevoeren. In de speech vergeleek de studentenvertegenwoordiger de rector van de Leuvense universiteit met een Vlaamse Napoleon, constant op veroveringstocht. De associatie werd geciteerd als de grootste, de mooiste en de meest katholieke, maar wel eentje zonder studenteninspraak. De studenten eisten een rol op in het bestuur van de universiteit, een rol die de functie van decorstuk of kamerplant overstijgt. De groei van de associatie en het hoge tempo van de institutionele hervormingen, kan -volgens de studenten- niet worden bijgebeend door de sociale sector, concreet eten, kot en gezondheid. De sociale sector werd “ground zero” gedoopt.
Het psychotherapeutisch centrum kan de toevloed van hulpzoekende studenten niet meer aan, het kotaanbod in Leuven is ondermaats en bovenmaats duur, en over de overlevingskansen van het studentenrestaurant Alma bestond en bestaat nog steeds twijfel.
De studenten benadrukten hun wil en vastberadenheid om actief deel te nemen aan een financieel gezond beleid en een succesvolle uitvoering van de taken van de sociale sector.
Rector Oosterlinck verklaarde aan de pers naderhand dat studenten om de zoveel jaar wel eens met een “straffe” speech voor de proppen komen, maar dat het hen hoofdzakelijk te doen was om media-aandacht. Wat baten echter kaars en bril, zo den uil niet zien en wil?
Meer info op de LOKO-site.

Promoties live

In Wageningen zijn alle promoties en oraties van de universiteit sinds kort live in beeld op Internet te volgen. "Zo willen we de mensen die uit tijdgebrek de gang naar de aula niet kunnen of willen maken de mogelijkheid bieden de ceremonie toch te volgen." Wageningen is de eerste Nederlandse universiteit die de academische plechtigheden live op de digitale snelweg zet. Ook alle activiteiten in de aula zijn live te volgen. WUR-TV, zoals het station heet, zendt 24 uur per dag uit. Naar de eerste proefuitzending hadden al 150 mensen gekeken. Zijn er geen live-beelden voorhanden, dan kan er naar Nederland 3 worden gekeken.(WB)

Gentse rector wil elke student verplicht voor een semester naar buitenland.

Rector De Leenheer van de Gentse Universiteit zou graag zien dat elke Vlaamse student (dus ook hogeschoolstudenten) voor minstens één semester tijdens hun opleiding verplicht in het buitenland studeert. Vlaamse studenten zijn te weinig geneigd de grens over te steken (in Gent 500 uit 25.000) en dat heeft nefaste gevolgen voor de internationalisering van ons onderwijs. Vermits onze studerende jeugd niet erg geneigd is uit eigen beweging de grens te overschrijden, wil De Leenheer een semester buitenland verplicht maken.
Ook de Vlaamse Vereniging van Studenten is het daarmee eens, maar zij benadrukken wel dat een dergelijke verplichting gekoppeld moet worden aan een nieuw financieel systeem. Zij wijzen erop dat studenten die nu naar het buitenland gaan studeren over het algemeen uit geprivilegieerde sociale milieus stammen. Wil men een veralgemening opleggen, dan moet daar financiële ruimte voor gecreëerd worden in elk studiebudget, en moeten die voordelen internationaal kunnen worden meegenomen.

Op de camping...

De buitenlandse studenten op de universiteit van Eindhoven krijgen een heus vakantiegevoel. Door de woningnood heeft de Technische Universiteit voor de dertig studenten, vijftien stacaravans geregeld op een camping. Om de afstand naar de universiteit te overbruggen, krijgen ze een fiets en een buskaart cadeau. De caravans zijn beschikbaar tot eind december van dit jaar en zijn voorzien van verwarming. De Eindhovense universiteit is in de tussentijd druk doende tachtig spaceboxen te regelen voor de kampeerders. (Cursor)

Rector VUB waarschuwt voor concurrentie tussen universiteiten.

VUB-rector Van Camp waarschuwt voor een ware concurrentieslag tussen universiteiten in het kader van de onderwijshervormingen. De universiteiten hebben bitter weinig overleg gepleegd in verband met hun omvorming naar het bama-stelsel dat volgend jaar van start gaat, zodat het voor de studenten wel bijzonder moeilijk kan worden uit te vissen waar ze met hun bachelordiploma terecht kunnen voor een masteropleiding. Tegelijkertijd vreest de rector ook dat de hervorming van het financieringsstelsel (tegen 2006) ook nauwelijks aan overleg zal onderworpen zijn. Hij pleit voor een verlenging van de huidige financieringsformule om behoorlijk te kunnen evalueren hoe alles loopt, alvorens tegen 2008 of 2010 een nieuwe formule uit te werken. Hij vreest anders voor een strijd om het geld.

Geld terug

Het is weer koek en ei tussen studentenverenigingen Unitas en Veritas en de Universiteit Utrecht. Naar aanleiding van goed gedrag van de twee verenigingen tijdens de afgelopen introductietijd, hebben de colleges van bestuur van de universiteit en de Hogeschool van Utrecht, de maatregelen tegen Unitas en Veritas ingetrokken. Dit betekent dat de verenigingen met terugwerkende kracht een verzoek om een bestuursbeurs kunnen indienen en dat Veritas alsnog subsidie krijgt. Vorig jaar werden de verenigingen gestraft omdat er zich tijdens de introductieperiode ongeregeldheden voordeden. Wij hebben daar in eerdere nummers van het Studentizine ruimschoots aandacht aan besteed.

Figuranten gezocht!

Voor de nieuwe VTM misdaadserie "Matroesjka's" is Independent Productions nog dringend op zoek naar figuranten.
"Matroesjka's" vertelt het verhaal van een bende vrouwenhandelaars die met de hulp van lokale talentscouts jonge Russische vrouwen rekruteren, om ze vervolgens in de Belgische stripclubs te laten werken. Het is lang een goed draaiende business geweest, maar de laatste lichting meisjes bezorgt de bende een hoop problemen.
Er waren reeds opnames in Litouwen en Cyprus en in totaal werken er zo'n 120 acteurs en actrices uit zes landen mee aan deze reeks. De hoofdrollen worden vertolkt door Peter Van Den Begin, Tom van Dyck, Axel Daeseleire, Frank Aendenboom en Luk Wyns.
Ben je benieuwd om eens een kijkje achter de schermen te nemen? Wil je ook eens de sfeer van een echte filmset opsnuiven? Reageer dan snel met een brief(leeftijd, adres, telefoonnr, eventuele ervaring) en recente foto van jezelf, ter attentie van Hans Vercauter, naar onderstaand adres en misschien speel jij straks mee in Matroesjka's!
Figuratie Matroesjka's
Independent Productions
Godefriduskaai 22 bus 42
2000 Antwerpen

1 jaar lang GRATIS uitgaan

Dromen we er allemaal niet van? 1 jaar lang gratis uitgaan, het klinkt onwerkelijk, zo onbereikbaar. Maar toch is het zo!
www.be laat jullie 1 jaar lang gratis uitgaan in de discotheek van eigen keuze! Wat moet je hier voor doen? Heel simpel: je surft naar http://www.be/wedstrijd, Vult alles netjes in en wij doen de rest!
Bovendien kan je zelf kiezen waar je het hele jaar GRATIS kan uitgaan: Versuz – Club Geluk – Fuse - Red & Blue – Mega Temple – BBC – Ciné Soirée - Boccaccio Halen – Highstreet.
Meedoen kan vanaf 6 oktober tot en met 30 oktober; 1 deelname per persoon.

Psychologiestudente in strings...

In den beginne was er het vijgenblad, de plantaardige onderbroek die volgens de oud-testamentaire overlevering handmatig voor het plotseling beschamende kruis moest worden gehouden. Om de handen vrij te houden - er moest immers ook meteen in het zweet des aanschijns gewerkt worden - werd dit prille ondergoed al snel vervangen door onderjurken en gebreide broekjes. Vrouwelijk ondergoed maakte sindsdien een ontwikkeling door, van middeleeuwse wollen zakken, via de lichte onderrokken van de Renaissance, tot het Victoriaanse maagdenpantser, het korset. Na opeenvolgende feministische golven moest het korset plaats maken voor de comfortabeler damesslip. Maar die slip kromp in de loop der jaren, om zich uiteindelijk te ontwikkelen tot niet meer dan een modern vijgenblad: een lapje stof, voorgebonden met touwtjes die vaak nauwelijks zichtbaar over de heupen lopen, om zelfs geheel te verdwijnen in de variabele diepten van de vrouwelijke bilspleet.
De string, kort geleden nog voorbehouden aan pornosterren en prostituees, is zo in rap tempo ingeburgerd. Van negenjarige meisjes tot dames op leeftijd, allemaal dragen ze inmiddels het minimalistische ondergoed. In een groeiende markt zijn altijd gaten, en dus besloot Christien Muller, Leidse studente psychologie, erin te duiken. Op braderieën en markten, en vooral via internet, verkoopt ze inmiddels haar draderige schaamlapjes, in veel soorten en de meeste maten. ‘In Berlijn zag ik een paar maanden geleden een markt waar niets anders werd verkocht dan strings. Zo kwam ik op het idee. Via internet bestelde ik een partij bij een groothandelaar, en binnen de kortste keren waren ze allemaal verkocht.‘
Met haar vriend, die kunsthandelaar is, stond ze deze zomer op een aantal braderieën. Aan de ene kant van de kraam verkochten ze moderne kunst, aan de andere strings. Toch slijt de studente - onder vrienden inmiddels bekend als de stringkoningin - het leeuwendeel via haar website. ‘Ik wilde al langer een website hebben en een winkeltje leek me ook heel leuk. Dus heb ik die twee gewoon gecombineerd.‘
Via www.chrisha.nl bestelt een groeiend aantal klanten hun ondergoed. Het assortiment varieert van degelijke kanten strings tot modellen met bloemen of strikjes. En ook het Braziliaanse type, bekend van het carnaval in Rio. ‘Let op mijn woorden, die Braziliaanse worden de nieuwste trend‘, voorspelt Christien, ‘al lopen de kanten strings nu nog het beste‘.
Of ze ook mannenstrings verkoopt? ‘Ik kreeg er wel een paar mee, die heb ik mijn vriend laten proberen. Maar dat vond hij toch niks. Ik heb wel eens mannelijke klanten. Eentje wilde drie keer de normale prijs betalen, maar dan voor een “speciaal soort” string. Ehm, een gebruikte dus. Dat heb ik maar niet gedaan‘.
Echt erotische strings verkoopt ze ook niet. ‘Je hebt ze wel, met gaten erin enzo. Maar die vind ik zelf niet mooi, dus die verkoop ik niet.‘ Toch schijnen de Braziliaanse onvermoede voordelen te hebben. ‘Vooral vriendjes zijn er erg tevreden mee, omdat je ze in een haal kapot kunt scheuren. Met een euro per string is dat nog wel te doen.‘ Voor zachtaardiger dan wel zuiniger types heeft Christien ook een alternatief: ‘De strikjesstring. Die kan je gewoon rustig lostrekken.‘
Bas Benneker

Niet piepen!

‘In memoriam: Quintus van de Pijpela, 1986-1999.‘ Midden in de marmeren gang van het studentenhuis is - met toestemming van de huisbaas - een groot vierkant gat geslepen. Daarin rusten de verbrande resten van wijlen huishond, kortweg Quint (‘dat commandeerde makkelijker‘) genaamd.
De pikzwarte Nelson springt blaffend in het rond. Vrolijk rent de genetische cocktail van een golden retriever, labrador en zwarte herder over de gedenksteen van zijn overleden voorganger heen en passeert de zogeheten ‘Zaiklaist‘. Op het creatief in elkaar getimmerd bord geven verschuifbare delen aan dat hij het diner ‘reeds genoten‘ heeft, en alleen nog na de ‘late borrel‘ moet worden uitgelaten. Als Nelson de naar zichzelf ruikende fusie heeft bereikt, krijgt hij van ‘een van zijn tien baasjes‘ een koekje en gaat hij tevreden liggen.
Eigenlijk zijn mens en dier hier gelijk. Zo is Nelson, in tegenstelling tot zijn voorganger, ook lid geworden van Minerva. Op het uitlaatbord hangt zijn huisdas keurig aan het haakje te wachten tot de hond weer eens mee mag naar de sociëteit (‘alleen als het rustig is, en er uit plastic wordt gedronken‘), stamkroeg of afstudeerborrel. En of zijn baasjes nu lam aan een bar hangen of kaartend rondom de huistafel zitten, Nelson zit er gewoon bij. Recht op een stoel, oren naar boven. Bij het laatste huisuitje ging hij een weekend mee zeilen. ‘We moesten wel extra schoonmaakkosten betalen‘.
Alle menselijke bewoners zijn even zorgzaam: ‘De anciënniteit is niet in de hond doorgevoerd.‘ Oftewel: er is geen pikorde die bepaalt wie er met de hond moet gaan wandelen of hem eten geeft. ‘Je kiest hier voor de hond en het huis.‘ Er is altijd wel iemand thuis voor de broodnodige aandacht, met Kerst en Pasen mag hij mee naar iemands ouders. De aangegeven toestand op het uitlaatbord gaf het kortom goed aan: ‘Moet niet piepen.‘
Frank Provoost