Studentizine

Studentizine 68

Studentenlied als ringtone

Dat ringtones een populair goedje zijn geworden, weten we al langer. Je kan tegenwoordig nergens meer komen of je hoort het standaard Nokia-toontje, of een of ander tijdelijk hitje als ringtone.
Maar, als gezonde student bleven we echter verstoken van onze favoriete muziek als ringtone: de studentenliederen. Eeuwenoude tradities en liederen die nog steeds populair zijn bij de studenten, en dus sloegen Studiant en Proximus de handen in elkaar.
Resultaat, reeds een viertal studentenringtones zijn beschikbaar via de site van Proximus. Zonder problemen kan je dus tegenwoordig het Io Vivat, Het zwartbuine bier, Oh Suzannah of Gaudemus Igitur laten weerklinken telkens je opgebeld wordt, zowel als gewone ringtone of als polyfonische. Welke echte student droomt daar al niet jaren van?
Ga dus eens kijken op www.proximus.be, en laat horen dat je fier bent student te zijn!

Lintenavond Studiant, 3 november a.s.

Zoals elk jaar geeft Studiant weer rendez-vous voor alle praesidia van Vlaanderen. Op 3 november aanstaande worden alle praesidia uitgenodigd in De Cinema, Lange Brilstraat 12, in Antwerpen, vanaf 22.00 uur. Op die avond wordt het vademecum der studentenclubs voorgesteld (en uitgedeeld), al jaren de enige contactenbijbel van de actieve commilitones. Sta je er nog niet bij? Stuur dan snel een mail naar Bianca@studiant.be en vraag je login-gegevens!
Niet uitstellen tot morgen, direct even doen!

Antwerpen studentenstad

Antwerpen telt vele duizenden studenten, maar in tegenstelling tot steden zoals Leuven, vond het stadsbestuur het in het verleden niet echt nodig om een echt studentenbeleid te voeren. Jarenlang ventileerden de studenten en hun clubs dan ook een aantal eisen en verzuchtingen in de richting van een stadsbestuur dat het ludieke volkje systematisch negeerde.
Gelukkig komt hier verandering in. In 2004 wil Antwerpen de studentenstad bij uitstek zijn, en lanceert hiervoor warempel een echt beleid! Vooreerst staat het stadsbestuur met 1 aanspreekpunt open voor alle suggesties en ideeën (student@stad.antwerpen.be), maar in de nabije toekomst zullen ook overlegraden opgericht worden om constructief samen te werken aan een aangename studentenstad. Niet dat er veel geld klaar ligt, maar met wat goede wil kunnen studenten en stadsbestuur samen al veel realiseren.
Om heel dit initiatief kracht bij te zetten, werd een website opgericht voor de Antwerpse studenten ( student.antwerpen.be ). Bedoeling is om die site uit te bouwen tot een forum van vraag en antwoord. Studenten, maak er gebruik van! Eindelijk worden jullie gehoord!
Je zou het trouwens niet altijd denken, maar in Antwerpen weten ze ook dat we echte Belgen zijn. En Belgen, die eten frieten. Op student@stad.antwerpen.be wachten ze dan ook vol ongeduld op een originele slogan om te bewijzen dat Antwerpen de beste studentenstad van ‘t land is, en de bedenker van de mafste slogan (voor 15 november) krijgt 1 jaar lang elke week een gratis pak friet. Ook voor de tweede tot de vijfde liggen er heerlijke frieten te wachten.
Zet het nieuwe beleid dus enthousiast kracht bij, ventileer je ideeën en slogans op student@stad.antwerpen.be, en je bouwt niet alleen mee aan de coolste studentenstad, maar je maakt ook kans op een heerlijk pak friet of tweeënvijftig.

Ten strijde!

Dit jaar organiseert in Nederland het radioprogramma BuZz de verkiezing Studentenvereniging van het jaar, een variatie op de studentenhuisverkiezing van vorig jaar. Elke twee weken strijden twee studentenverenigingen uit verschillende steden tegen elkaar. De eerste opdracht luidt: fotografeer jezelf met een trofee van de andere vereniging. De tweede opdracht is van een attenter kaliber: trakteer het bestuur van de andere vereniging op een dineetje en vermaak. De vereniging die wint, heeft op de meest bijzondere wijze haar opdrachten uitgevoerd. De strijd is deze week begonnen en duurt tot eind december. Tot nu toe zijn er voornamelijk aanmeldingen uit Leiden, Delft en Enschede.
Waarop wachten onze Vlaamse jongerenzenders?

Eerste zangfeest was een feest!

Hoewel rustig het dubbele aantal deelnemers had mogen komen opdagen voor de eerste editie van het hernieuwde Antwerpse Studentenzangfeest, was het initiatief toch beslist geslaagd te noemen. De afwezigen hadden zeker ongelijk, en dat zal geen enkele van de talrijke aanwezigen tegenspreken. Er werd gezongen op een manier die zelfs een aantal eigenaars van yachts uit de jachthaven wist te verleiden om mee te komen kwelen, en het werd een feest in elke zin van het woord. De sfeer zat erin en het gastoptreden van Philip Masure en de jamsessie(s) van de Leuvense studentenfanfare zullen iedereen bijgebleven zijn. De bierestaffette tussen Gent, Leuven en Antwerpen was een gesmaakt intermezzo, dat rustig zijn uitgebreide vervolg mag kennen op de toekomstige edities.
Want dat bleek overduidelijk: er is in Antwerpen een publiek voor een tof grootschalig studentenzangfeest, en onze vrienden uit Gent en Leuven zullen zich niet laten pramen om bij een volgende editie opnieuw, en nog talrijker present te geven.
Eerstdaags beginnen we rustig aan de voorbereiding van het zangfeest 2004. Wie wil meehelpen kan nu al een kattenbelletje sturen aan info@cantorenconvent.be . Beelden van de eerste editie kan je vinden op www.studiant.be/foto

Lunchpauze

Het restaurant van de Vrije Universiteit van Amsterdam kan zich volgend jaar opmaken voor een invasie van studenten en medewerkers. Om de collegezalen efficiënter te gebruiken, gaat de gehele universiteit met strakke roosters werken. Hierdoor ontstaat er een vaste middagpauze. Bij de VU staan nu ingeroosterde vrije ruimtes leeg doordat faculteiten verschillende roostertijden aanhouden of docenten nog werken met een academisch kwartiertje. Campuspastor Peter Roelofsma van de VU is in zijn nopjes met het besluit. "De VU lijkt nu wel een stationshal, met allemaal mensen die allerlei dingen moeten doen en weinig contact hebben. Samen eten zorgt voor een rustmoment op de dag."(Ad Valvas)

Studentenparade

Minder dan een week na het eerste studentenzangfeest van de nieuwe reeks, startte op 15 oktober ook een ander initiatief dat de Antwerpse goegemeente moet verzoenen met de studentikoze mormeldieren die “’t stad” bevolken.
Met een stoet praalwagens (lees bier- en muziekwagens) stapten een duizendtal studenten op door de Antwerpse binnenstad, onder escorte van de politie, met een vrijwillige schoonmaakploeg op de hielen. Toegegeven, het was en is nog lang geen “St. Vé”, maar in Brussel hebben ze dan ook al een traditie van vele decennia.
Ook in Antwerpen kan dit uitgroeien tot een jaarlijkse prachttraditie, die moet worden doorgezet en volgehouden. Als sponsor en stadsbestuur het willen…
Sfeerbeelden van de eerste studentenparade kan je bekijken op www.studiant.be/foto

Wie zoet is krijgt tutters...

De Leuvense politie wil studenten die ’s nachts na een fuif of cafébezoek rustig naar huis gaan belonen. De braven krijgen een snoeptutter met daaraan een kaartje: “zeg neen tegen nachtlawaai”. Dit is een ludiek onderdeel van een actie, die tot doel heeft de nachtelijke hinder voor Leuvenaars sterk te gaan beperken. In het kader van die actie worden ook affiches uitgehangen, en zo’n 100.000 bierviltjes met eenzelfde boodschap verspreid.

Studentchauffeurs

Studenten in Limburg die een bijbaan zoeken, kunnen terecht op de bus. Busbedrijf Hermes wil studenten als buschauffeur inzetten, als vervanging van zieke medewerkers. Door hun flexibele beschikbaarheid moeten de studenten vooral in de weekenden en de avonduren gaan rijden. De student betaalt de helft van de kosten van het groot rijbewijs en het vakdiploma terug, zo'n 1300 euro. Het busbedrijf en het uitzendbureau betalen de rest. Gegadigden moeten minimaal 21 jaar zijn en een medische en psychologische test doorstaan. (Observant)

Eligia 50 jaar!

50 Jaar bestaat Eligia dit jaar, en dat willen ze natuurlijk vieren! Voor de activiteiten die vanaf februari zullen doorgaan, is het praesidium naarstig op zoek naar contactgegevens van voorgangers en andere oud-leden. Wie nog oude foto’s heeft, sappige anekdotes of archiefmateriaal is hélemaal gedroomd wild in de jacht op het glorieuze verleden. Alle info wordt ingewacht op eligia_50jaar@hotmail.com.

Meer studenten in hogescholen

De 22 Vlaamse hogescholen zagen hun studentenaantal gemiddeld met 1% stijgen tegen vorig academiejaar. In totaal werden 101.114 studenten ingeschreven. Vooral in Landbouw en biotechnologie is de stijging opmerkelijk, met liefst 33%. Er zijn echter ook opleidingen die flink wat van hun pluimen laten, en het studentenaantal drastisch zien teruglopen. Toegepaste informatica verliest 17% studenten en ook voor industrieel ingenieur loopt het aantal ingeschreven studenten sterk terug.

Belgische scholieren spijbelen weinig.

De Oeso heeft zich gebogen over het spijbelgedrag van 15-jarige humaniorastudenten, en over de mate waarin de scholieren zich op hun plaats voelen op hun school. Inzake spijbelgedrag scoort België relatief goed, met gemiddeld 14 % scholieren die wel eens spijbelen (tegen 20% Oeso gemiddelde), maar wel met opvallende schommelingen. Vijf procent van de scholen kent een spijbelpercentage tot 37% en eveneens 5% van de scholen heeft minder dan 4% spijbelaars. Vooral scholen met welstellender leerlingen, strenge scholen en scholen met een goede verstandhouding tussen leraars en leerlingen scoren bijzonder goed inzake spijbelaars.
Waar het Oeso gemiddelde zegt dat één op vier leerlingen zich niet op de juiste plaats voelt in zijn of haar school, scoort België slechter dan dat. Bij ons zegt 32 procent van de leerlingen niet gelukkig te zijn op de eigen school. www.pisa.oecd.org/

Bouwshop

Studenten bouwkunde in Delft zijn alles behalve blij met de veranderingen in hun bouwshop. De bouwshop, de faculteitswinkel voor studenten, is recentelijk geprivatiseerd. De studenten klagen nu steen en been. "De boekenprijzen zijn zo'n zestien procent gestegen, de aanbevolen studieliteratuur is verdwenen en de indeling is allesbehalve helder", aldus mopperende studenten. De nieuwe eigenaar verklaart de hoge prijzen als een gevolg van de wettelijk vastgestelde boekenprijs en de copyrightkosten op dictaten. Studievereniging Stylos onderzoekt momenteel de prijzen en denkt er over na om als oplossing studentenedities uit te brengen. (Delta)

Hogeschooldocenten kraken onder werkdruk

Een onderzoek van de Sociaal-economische raad Vlaanderen (SERV) bevestigt wat hogescholen reeds langer verkondigden: door de besparingen en de steeds toenemende werkdruk zit bijna één op twee docenten er zo goed als door. In totaal reageerden 5454 docenten van hogescholen op de enquête van de SERV. 8,7 Procent gaf aan problematisch vermoeid te zijn, met andere woorden niet meer in staat om normaal te functioneren en de job naar behoren uit te voeren. 34,2 Procent kampt met ernstige vermoeidheidssignalen, wat meteen een totaal oplevert van 42,9 procent van de docenten die aan het einde van hun bobijntje geraakt zijn (bij de modale werkende Vlaming is dat 38,7 procent). Vooral docenten in de lerarenopleiding blijken gebukt te gaan onder stress. Daarvan zou meer dan de helft in het rood gaan…

Housemusic brengt klassiek op kot

In Gent hadden ze in het kader van het Festival van Vlaanderen een bijzonder origineel concept van Housemuziek. Op 300 studentenkoten traden (in totaal) 74 klassiek geschoolde muzikanten op. De kotbewoner nodigde wat vrienden uit voor een kleinschalig concert waar ze niet zelden voor het eerst écht met klassieke muziek werden geconfronteerd. De reacties waren over het algemeen enthousiast, zowel uit de hoek van de studenten, als van de kant van de muzikanten die eens een keertje “informeel” konden concerteren. Velen ontdekten dat klassiek écht wel genietbaar kan zijn, zelfs buiten de Proms! Al bij al een mooi én gesmaakt initiatief!

Experimentje met drug kost student piemel en tong.

De 18-jarige student uit Halle, Andreas W. experimenteerde met een hallucinogene thee, gemaakt van de bloemen van een bekende sierstruik. De plant in kwestie is zeer gevaarlijk, vermits het vrijwel onmogelijk is de aanwezige psychofarmaca te doseren. Dat bleek ook, want Andreas gedroeg zich heel normaal toen hij de tuin inslenterde. Na een paar minuten stond hij echter terug in huis, hevig bloedend uit de mond en tussen de benen. De opgeroepen hulpdiensten konden enkel vaststellen dat hij zijn eigen tong en penis met behulp van een snoeischaar had afgeknipt. In het ziekenhuis stonden de artsen voor een onmogelijke opdracht; geen der twee attributen kon opnieuw worden bevestigd. De student is ondertussen opgenomen in een psychiatrische kliniek, waar hij waarschijnlijk nog heel lang zal moeten blijven. Niet alleen is de thee nog steeds niet uitgewerkt, maar eens de engeltjes in z’n brein uitgetoeterd zijn, zal hij zich waarschijnlijk bewust worden van zijn ontbrekende onderdelen, en wat de gevolgen daarvan zijn voor de rest van z’n leven! Je zou van minder depressief worden….

Leerlingen Koksijde naar ander station om bierconsumptie te beperken.

350 Leerlingen van de hotelschool in Koksijde worden in het vervolg niet meer naar het plaatselijke station gebracht voor hun weekendtrip naar huis, maar belanden in Veurne. De reden daarvoor is heel simpel: in Koksijde is er café “’t locomotiefje”, strategisch gesitueerd vlak naast de sporen. En daar bleven nogal wat leerlingen maar al te graag plakken tot hun trein al zo goed als vertrokken was. In Veurne is er geen café in het station, en hebben de leerlingen hoe dan ook minder tijd om op de lappen te gaan, vermits ze al een hele tijd op de bus zitten.

Studenten gezocht

De Rijksuniversiteit Groningen wil het aantal betalende buitenlandse studenten vertienvoudigen. Op het moment zijn in Groningen 175 buitenlandse studenten die betalen, in 2010 moet dat aantal gegroeid zijn naar 1800. "Voor een internationale academie zijn internationale studenten nodig", is de uitleg. De universiteit gaat vooral op zoek in Thailand en Korea. De huisvesting voor deze nieuwe studenten mag volgens collegevoorzitter Kuipers geen probleem zijn. "Afgelopen jaren zijn we daar erg succesvol in geweest. Stenen stapelen is het moeilijkste niet." (UK)

Pas op!

Wees alert op studenten uit landen als Iran, Libië en Noord-Korea. Zij kunnen erop uit zijn kennis te vergaren voor massavernietigingswapens. Die waarschuwing komt van de Nederlandse Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). Volgens die geheime dienst gebeurt het regelmatig dat studenten uit 'riskante landen' naar Europese universiteiten en hogescholen komen om kennis op te doen, die gebruikt kan worden voor de productie van chemische en nucleaire wapens. In een speciale brochure roept de AIVD op tot waakzaamheid en het melden van verdachte ontwikkelingen. Pakistan dankt bijvoorbeeld zijn nucleaire programma onder meer aan de Pakistaanse onderzoeker Abdul Quadeer Khan, die zijn kennis in de jaren zeventig vergaarde op het ultracentrifugeproject bij de UCN-fabrieken in Almelo.