Studentizine

Studentizine 69

Vademecum der studentenverenigingen voorgesteld!

Alle Praesidia van Vlaanderen zijn weer uitgenodigd op de jaarlijkse lintenavond van Studiant!
Op 3 november aanstaande, vanaf 22.00 uur, geven we weer rendez-vous in De Cinema, Lange Brilstraat 12 in Antwerpen voor de voorstelling van het nieuwe vademecum van de studentenverenigingen. Daarin kan je de contactgegevens vinden van de meeste praesidia die onze studentensteden onveilig maken: De contactbijbel van de actieve commilito! Bovendien heb je meteen al de kans om tussen pot en pint met mekaar kennis te maken en aansluitend uit de bol te gaan. Wat mag dat wel kosten? Niks, nothing, nada, rien, zilch! Mis de lintenavond niet! Uiteraard wel enkel voor praesidiumleden...

Download je favoriete muziek met Belgacom ADSL !

Heeft u een ADSL-aansluiting ? Dan kunt u exclusief lid worden van de Skynet Music Club. Daar heeft u toegang tot één van de grootste muziekcatalogi van Europa en download u legaal en in de beste kwaliteit uw favoriete muziek. http://www.skynet.be/musicclub.

Lapflops...

Voor de TU Eindhoven en de universiteit Groningen (KUN) dreigen flinke financiële tegenvallers. De twee universiteiten hebben van de voorzieningenrechter in een kort geding geen gelijk gekregen in het conflict met computerfabrikant Toshiba. De TU had vorig jaar 1600 notebooks bij Toshiba aangeschaft, waarvan vele al snel kapot gingen. Bij de KUN betrof het 52 defecte exemplaren. Toshiba vond dat ze geen garantie voor de laptops hoefde te geven, en legde de volledige verantwoordelijkheid bij de inmiddels failliete leverancier van de apparaten, CSS. Als de nog lopende bodemprocedure ook niet wordt gewonnen, dan moeten de universiteiten zelf voor de vervangingskosten opdraaien. Die bedragen voor de TU precies 3.915.828,18 euro, en voor de KUN 100.000 euro.
Wordt de claim afgewezen, dan stevent de Brabantse instelling dit jaar af op een koket exploitatietekort van vijf miljoen euro.

Agenda

maandag 10 november 2003: openluchtcantus Senioren Konvent Leuven (Ambiorix, Oude Markt 3, 15 h)

vrijdag 14 november 2003: 29e Festival de la Chanson Estudiantine, Cercle Polytechnique ( auditorium Paul-Emile Janson, 20.00 uur) http://www.festival.be.tf/
In 1974 besloot de Cercle Polytechnique als reactie tegen het verwateren van de traditie van het studentenlied, voor het eerst een grote activiteit te organiseren rond het traditionele lied. Het was de geboorte van het Festival Belge de la Chanson Estudiantine, waarvan de eerste editie plaats vond op 18 december 1975. Een vijftiental groepen namen deel, allen behorende tot de Université Libre de Bruxelles (ULB).
De deelnemers moesten twee liederen interpreteren, één van het klassieke repertoire, het andere een onuitgegeven versie, met als dubbele bedoeling het traditionele lied te doen herleven, maar meteen ook met het voornemen plaats in te ruimen voor nieuwe toevoegingen aan de studentikoze liederenschat.
Het initiatief kende een steeds groter succes, en vanaf de vijfde editie kwamen de universiteiten van Mons en Luik het deelnemersveld én het publiek versterken. Vanaf dan vond het evenement z’n thuishaven in het auditorium Paul-Emile Janson.
Het elan brokkelde echter geleidelijk af, de excessen werden groter, en in 1988 werd het festival verboden, om beter herboren te worden op internationale schaal. Helaas noodzaakte het gebrek aan internationale belangstelling de Cercle Polytechnique opnieuw op nationaal niveau te starten, maar met een verbeterde formule.
Sindsdien neemt het festival twee tot drie dagen van feestelijkheden in beslag, met allerhande omringende activiteiten, en preselecties om het vocale kaf alvast van het melodieuze koren te scheiden.
Elk jaar opnieuw storten 2500 tot 3000 studenten en eeuwige studenten zich in de roes van dit hoogfeest van het studentenlied. Praesidia komen hun repertoire aanvullen met de tekstbrochures die tijdens het festival verkocht worden.

Aangename kennismaking!

Het Studentizine heeft al een beetje traditie, en gaat elke veertien dagen naar een heleboel abonnees. Bovendien wordt het ook nog vaak online gelezen via de website. We hebben daarom het vermoeden dat we niet zo heel erg slecht bezig zijn, maar we zouden jullie toch graag wat beter leren kennen. Daarom hebben we een vragenlijst samengesteld en die online gezet op http://www.studiant.be/enquete/
Aan u het woord dus, en als waardering voor uw bijdrage aan onze enquête, geven we 250 euro weg aan één willekeurige deelnemer (onze server selecteert één gelukkige uit alle inzendingen).

Gents student kritiek na slag op hoofd

Crimi - 22/10/2003 - 206 = GENT - In de nacht van maandag op dinsdag kreeg een 23-jarige student in Gent een klap op het hoofd. Hij diende in kritieke toestand opgenomen in het ziekenhuis. Het Gentse parket is nu op zoek naar getuigen van het gebeuren.
De jongeman was maandagnacht met zijn vriendin op stap, toen hij het omstreeks 03.10 uur ter hoogte van het Kramersplein aan de stok kreeg met een groep mensen. Daarbij kreeg de jongen een klap op het hoofd en viel op de grond. Hij kon nog naar huis terugkeren, maar moest de volgende dag met zware hoofdpijnen opgenomen worden in het ziekenhuis. Daar werden zware interne bloedingen vastgesteld. De toestand van de jongeman is ernstig maar zou niet meer levensbedreigend zijn. Het Gentse parket is van mening dat verschillende mensen het gebeuren moeten gezien hebben, omdat er heel wat volk op de plaats van de feiten aanwezig was. Volgens de eerste vaststellingen is de klap uitgedeeld door een man die een rood-wit lint droeg, wat in de richting van een studentenvereniging zou kunnen wijzen. Die zou vergezeld geweest zijn van nog twee andere mannen en een meisje. Het parket vraagt getuigen van het voorval zich te melden bij de lokale politie van Gent.
Jan Heuvelmans (Pagia)

Centrum voor de kennismaatschappij van start.

In Brussel zijn de VUB en ULB officieel van start gegaan met DISC, wat staat voor Decision Information Science Communication. De bedoeling is een expertisecentrum voor de kennismaatschappij te worden. De expertise komt ter beschikking van de verschillende wetenschappelijke disciplines en het grote publiek. Het centrum gaat zich baseren op vier belangrijke pijlers: kennisverspreiding en dialoog over informatietechnologie, ontwikkeling van permanente vorming omtrent de kennismaatschappij, onderzoek en ontwikkeling van het thema, en tot slot Ondernemen en technologisch onderzoek. Een aantal belangrijke exponenten van DISC zullen de virtuele bibliotheek, ComiX-files (wetenschappelijke problemen opgelost in stripverhalen) en de wetenschapswinkel worden. Meer info op http://www.brudisc.be/brudisc/intro.htm .

Chipshit

Haagse studenten aan de Hogeschool moeten oppassen bij het betalen met hun chipkaart. Sinds het begin van dit schooljaar is de studentenbetaalkaart vervangen door de chipkaart, maar het systeem blijkt niet waterdicht. Zo bleek dat bij aankoop van een blikje fanta niet 84 cent van de chip werd afgeschreven, maar 1 euro 55. Veel studenten blijken geen notie te hebben van de fouten omdat op de display van de drankautomaat, het saldo op de bank- of giropas niet automatisch wordt weergegeven. Pas als je voor en na de aanschaf van een product op de saldotoets drukt, kan je zien of de automaat het juiste bedrag heeft afgeschreven. Er zijn twintig klachten bij de catering binnengekomen. "Dat kunnen er meer zijn omdat niet iedere student alert genoeg is om voor en na iedere transactie op de saldoknop te drukken," aldus de catering. Studenten die denken gedupeerd te zijn, krijgen het te veel betaalde bedrag op de giro teruggestort. (Atrium)

Fester en MoGroove releasen eerste album aan 6% btw

Leuven, 21 oktober 2003 - De Belgische bands Fester en MoGroove brengen het eerste album aan 6% BTW op de markt. De cd maakt deel uit van een fotoalbum met de naam "Dit is geen cd", waarvoor Bart Wauters de foto's leverde. Met deze actie willen de initiatiefnemers de aandacht vestigen op het kleine onderscheid tussen boeken en cd's als cultuurdragers: ze leggen de nadruk op de foto's en passen dan ook 6% btw toe. Op deze manier pleiten ze voor een btw-tarief van 6% op cd's, zoals dat het geval is voor boeken. De opbrengst van het album gaat integraal naar Poppunt, het steunpunt voor muzikaal talent. "Cd's zijn een even belangrijk cultuurproduct als bijvoorbeeld boeken en bioscooptickets, waarop een BTW-heffing van 6% geldt; de 21% BTW die cd's klasseert als een luxeproduct is dus ronduit discriminerend ", verklaart Geert Geuten, woordvoerder van het initiatief. "Door de hoge heffing, en bijgevolg de hoge prijs, zijn minder mensen geneigd cd's te kopen. Vandaar dit pleidooi ter ondersteuning van muzikanten en muziekliefhebbers. Het album is verkrijgbaar voor 10 euro via de website www.ditisgeencd.be. De opbrengst gaat naar Poppunt, het aanspreekpunt voor muzikanten en dj's in Vlaanderen. Op die manier helpen we jong muzikaal talent, dat in dit ongunstig BTW -klimaat minder kansen krijgt."
Over Bart Wauters
Bart Wauters is afgestudeerd aan de Brusselse Sint-Lukas Hogeschool als Meester in de Beeldende Kunsten. Voor zijn sfeerbeelden gaat hij op zoek naar landschappen, reportages of optredens. Kenmerkend voor zijn foto's zijn een sterke compositie en het verrassingseffect.
http://www.bartwauters.be
Over Fester
De Leuvense groep Fester brengt een mix van Nederlandstalige pop, rock, dance en funk. Hun repertoire gaat van ingetogen nummers tot rechttoe-rechtaan rock en van electro-disco tot meezingers. Ze speelden dit jaar o.m. op de Gentse Feesten en Suikerrock.
http://www.fester.be
Over MoGroove
MoGroove staat voor funk, groove en party. De band brengt originele bewerkingen van recente hits en even aanstekelijke eigen songs. Ze speelden dit jaar o.a. op Maanrock, staan op de Demopoll-cd van Poppunt en Studio Brussel.
http://www.mogroove.be
Meer informatie is terug te vinden op http://www.ditisgeenCD.be

Website voor leerkrachten

Vorig jaar berichtten we over een website voor schooldirecteurs, en gezien het grote succes van die website heeft het departement onderwijs een soortgelijke website gecreëerd voor leraren uit alle niveaus en netten. Zij kunnen zich gratis abonneren op een wekelijkse nieuwsbrief met onderwijsnieuws en aanverwanten. De redactie is geheel onafhankelijk van de administratie van onderwijs, en zal de leerkrachten correct kunnen informeren over alle relevante zaken. De allereerste nieuwsbrief verschijnt op 5 november, de eerste woensdag na de herfstvakantie. Ook niet-leraars kunnen zich inschrijven via de website www.lerarendirect.be

Geen vervolging voor openbaren intiem dagboek...

Een jaar nadat twee Utrechtse studentes aangifte deden van het stelen en plaatsen van hun ongecensureerd dagboek op Internet (zie de Studentizines uit die dagen), heeft het openbaar ministerie de zaak geseponeerd.De twee mogelijke verdachten worden niet vervolgd wegens gebrek aan bewijs. Dat de zaak geseponeerd is, wil niet zeggen dat verdere juridische stappen onmogelijk zijn. Maar op de vraag of de studentes die zullen nemen, wil hun advocaat niet ingaan. De illegale publicatie van het dagboek, leidde vorig jaar tot een massale hype. In het dagboek schrijven de twee studentes over hun dagelijks leven, waaronder hun liefdesleven. De meisjes namen een advocaat in de arm wegens schending van onder meer hun privacy. Als gevolg van de oproep van de studentes en hun advocaat hebben veel internetproviders en webloggers de link naar het dagboek verwijderd.

Vacaturestop

Verschillende Nederlandse universiteiten hebben door de bezuinigingen een vacaturestop moeten afkondigen. Het gaat vooral om ondersteunend personeel aan in elk geval de universiteiten van Amsterdam en Twente en de Open Universiteit. De maatregelen illustreren de financiële nood waarin de universiteiten verkeren als gevolg van de al jaren durende bezuinigingen. De 'efficiencykorting' van Balkenende I is door het nieuwe kabinet niet ingetrokken. Koepelvereniging van de universiteiten de VSNU spreekt van een zorgwekkende trend.
In het jaarverslag had de universiteitenvereniging er al opgewezen dat het niet goed gesteld is met de financiële situatie van haar leden.

Leids proefschrift over Multatuli goed voor AKO-literatuurprijs

‘Tijdelijk niet leverbaar.‘ De site van boekhandelketen AKO is resoluut in het onderschrift van de titel Multatuli - Leven en werk van Eduard Douwes Dekker. Dat komt ervan als je de AKO-literatuurprijs wint. Want dat deed neerlandicus Dik van der Meulen, wiens boek vorig jaar nog een proefschrift was waarop hij in Leiden promoveerde. Vrijdag kreeg hij in een uitzending van Barend en Van Dorp de onderscheiding uit de handen van juryvoorzitter Wim Kok. Zijn eerste commentaar: ‘Tsjonge.‘
Het rapport van de zeskoppige jury was langer van stof. Daarin vielen termen als ‘gewaagd project‘ en ‘onmogelijke opgave‘. Immers, eerder pogingen om een biografie van Multatuli (1820-1887) te schrijven, door E. du Perron en Paul van ‘t Veer, waren mislukt, omdat die auteurs overleden. Maar, sprak de juryvoorzitter: ‘Van der Meulen overleefde het karwei glansrijk.‘
Het is nog maar de tweede keer dat een non-fictieboek is onderscheiden met deze literatuurprijs. In 1996 gebeurde dat voor de eerste keer toen Frits van Oostrom, toen nog Leids hoogleraar Middelnederlandse letterkunde, met "Maerlants Wereld" won.

Blunder

Onder grote belangstelling van de nationale en internationale pers presenteerde de Nederlandse studentenhuisvester Duwo twee weken geleden de eerste spaceboxes. Alleen: de bedenker en ontwerper van de omstreden woningen was niet aanwezig. Duwo was vergeten een uitnodiging te sturen aan ontwerper Mart de Jong van het Rotterdamse De Vijf, bureau voor interieurontwerp en advies. Het bureau verrichtte al het voorwerk voor de spaceboxes, maar werd tot nu toe in de berichtgeving vrijwel niet vermeld. De Vijf laat het er niet bij zitten en is inmiddels een persoffensief begonnen.

Beetje geniaal...

Erik Demaine (22), hoogleraar elektrotechniek en informatica aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT), heeft de Canadese MacArthur-toelage van een half miljoen dollar in de wacht gesleept, ook wel bekend als de 'genius-grant'. Hij kreeg de prijs voor zijn onderzoek naar de 'meetkunde van het vouwen'.
Op 17-jarige leeftijd wist Demaine al een kleine sensatie in wiskundeland te bewerkstelligen: hij bewees dat iedere door rechte lijnen gedefinieerde ruimtelijke vorm in principe kan worden verkregen door een vlak vel papier op één plaats in te knippen en vervolgens te vouwen. Dit markeerde het begin van een geheel nieuw wiskundegebied: de 'origami-meetkunde', met toepassingen die uiteenlopen van de robotica tot het dna-onderzoek. Spoedig daarna loste de jeugdige wiskundige een andere, 25 jaar oude kwestie op (het zogenaamde 'duimstokprobleem').
Erik Demaine werd van zijn zevende tot zijn twaalfde door zijn ouders thuis onderwezen. Hij haalde zijn bachelorsgraad in de wiskunde op zijn veertiende, zijn masters een jaar later. Op zijn twintigste promoveerde hij aan MIT, om direct tot (assistent-) hoogleraar te worden benoemd.
http://web.mit.edu

'Vliegende brigades' gaan Nederlandse onderwijsinstellingen controleren

Alle 155 Nederlandse hogescholen, universiteiten en middelbare beroepsopleidingen kunnen vanaf volgende week een bezoek verwachten van een 'vliegende brigade' van de commissie 'Vervolg Onderzoek Rekenschap' onder leiding van oud-kamerlid Schutte (GPV). In totaal vijftien teams, bestaande uit accountants, juristen, bestuurskundigen en forensische experts, zullen de komende maanden in opdracht van de commissie-Schutte de administratie van de onderwijsinstellingen onder de loep nemen. De tijdelijke detectives zijn op zoek naar onregelmatigheden of misbruik van vergoedingsregels.

Nuna II wint solar challenge

Voor de tweede keer heeft het team van de zonnewagen Nuna de solar challenge gewonnen. Het team, samengesteld uit twaalf studenten van de TU Delft en de Erasmus Universiteit Rotterdam, kwam als eerste over de finish. De race, met wagens die op zonnecellen rijden, beslaat drieduizend kilometer dwars door Australië. De Nuna II deed hier dertig uur en 54 minuten over, meteen goed voor nieuw wereldrecord. Nog drie andere wereldrecords sneuvelden, de hoogste gemiddelde snelheid (97 km per uur), de grootste afstand afgelegd op één dag (830 km) en de hoogste topsnelheid (110 km per uur) die werd bereikt op de laatste dag.

Studenten doen het niet op straat...

Maar liever in een vuilnisbak, is het thema van de ludieke actie tegen zwerfvuil in de buurt van de Gentse Overpoort. De afvalintercommunale Ivago deed een beroep op Kamagurka om de studenten op humoristische wijze met hun neus op hun rommelmakerij te drukken. Wie in de vroege ochtend door de Overpoortbuurt wandelt krijgt dan ook een apocalyptisch beeld van een berg zwerfvuil kwistig rondgestrooid door fuivende studenten.
Met vloerstickers, bierviltjes en postkaarten wil Ivago de studenten de weg wijzen naar de 27 nieuwe vuilnisbakjes die werden bijgeplaatst in de buurt. Tegelijkertijd zullen opzichters die de buurt in het oog houden, ook de brave gebruikers van de prullenbakken belonen met een originele Kama-kurkentrekker. Er komt ook een wedstrijd waarmee studenten een originele tekening van de cartoonist kunnen winnen.