Studentizine

Studentizine 71

Pureesoiree

Het hoeft niet altijd en overal ernst te zijn, en daar willen we bij Studiant ook aandacht aan besteden. Je kon, als trouwe bezoeker van de website, in het verleden al grasduinen tussen een ferme moot cartoons en een grote moppentrommel, maar het aanbod is recentelijk uitgebreid. Met www.pureesoiree.be hebben we nu een paar prettig gestoorde mafkegels losgelaten op onze surfers. Bekijk het zelf maar eens een keertje (maar wel op eigen risico).

Vademecumbedeling; de agenda.

Het vademecum van studentenverenigingen dat elk jaar door Studiant vzw wordt samengesteld is alweer even officieel gelanceerd. Na de primeurbedeling in Antwerpen staan er nog een paar uitreikingsdata gepland, te weten:
Leuven: 2 december
Lokatie:Ambiorix
Tijdstip: tussen 20 en 22
Hasselt: 7 december
Lokatie: Het Gildenhuis
Tijdstip: tussen 20 en 22
Gent: 14 december
Lokatie: 't kofschip
Tijdstip: tussen 20 en 22
Brussel: 16 december
Lokatie: Luigi's
Tijdstip: tussen 20 en 22
Voor meer inlichtingen kunnen clubverantwoordelijken steeds contact opnemen met Bianca@studiant.be

Net4All lanceert het "ADSL2FIT EXTRA SMALL" - abonnement.

Op 1 december 2003 lanceert Internet Service Provider Net4All het eerste “ADSL-LIGHT”- abonnement op de markt: het ADSL2FIT EXTRA SMALL-abonnement. ADSL2FIT EXTRA SMALL is hét ultieme ADSL-abonnement voor iedereen die op zoek is naar een Internetabonnement voor een lage prijs. De prijs van het ADSL2FIT EXTRA SMALL-abonnement mag gerust revolutionair genoemd worden binnen de Belgische Breedbandwereld. Het ADSL2FIT EXTRA SMALL-abonnement wordt aangeboden aan 23,95 Euro (exclusief BTW) (28,98 Euro - BTW inbegrepen), waardoor ADSL2FIT EXTRA SMALL meteen ook de titel krijgt van goedkoopste ADSL-abonnement op de markt.
Het ADSL2FIT EXTRA SMALL-abonnement levert een Internetverbinding aan 2Mbps Downstream/512kbps Upstream en geeft recht op 5 E-mail-adressen. “ADSL2FIT EXTRA SMALL” is een uniek product in de Belgische Breedbandwereld. Met de prijszetting van ons “EXTRA SMALL”-abonnement willen we de Breedbandmarkt eindelijk helemaal openbreken; zodat iedereen van de nieuwe technologie gebruik kan maken. De bedoeling is dat ADSL2FIT EXTRA SMALL hét goedkoopste abonnement op de markt blijft, en we zullen dan ook niet nalaten om de prijs nog verder te doen dalen als we de kans krijgen”.

Sinterklaascongres voor studentenvertegenwoordigers.

Op 6 december aanstaande organiseert VVS het zogenaamde 'Sinterklaascongres', een bijzonder congres over de participatie en het rechtsstatuut van studenten. Concrete aanleiding hiertoe vormt het beleidswerk dat minister Vanderpoorten recentelijk rond het thema verrichtte. Beide onderwerpen maken namelijk deel uit van het voorontwerp van het eerste aanvullingsdecreet bij het structuurdecreet, ook wel aangeduid als het voorontwerp van decreet betreffende de rechtspositieregeling van de student, de participatie in het hoger onderwijs en de begeleiding van de herstructurering van het hoger onderwijs. Onlangs werd dit voorontwerp principieel goedgekeurd door de ministerraad, en minister Vanderpoorten hoopt de tekst nog in februari gestemd te krijgen in het Vlaams parlement.
Door voor beide thema's een dergelijke aandacht aan de dag te leggen, gaat de minister in op een oude eis van de studentenbeweging. Een definitieve goedkeuring van het decreet zou immers een duidelijke versterking van de rechtspositie en de medezeggenschap van de studenten tot gevolg hebben, iets wat VVS steeds heeft bepleit. Voorwaarde voor een goedkeuring is uiteraard wel dat er voldoende politici de voorgestelde regeling steunen. Hetzelfde geldt voor de verschillende betrokkenen waarmee zij in contact staan, voor de groepen die hun standpunten trachten te beïnvloeden en voor de berichtgeving in de media. De laatste maanden kwamen in de pers voornamelijk sceptici en tegenstanders van de nieuwe regeling aan bod. Er wordt dan ook gevreesd dat deze eenzijdige berichtgeving de parlementaire stemming wel eens op negatieve wijze zou kunnen beïnvloeden…iets wat zonder meer een gemiste kans zou betekenen.
VVS is er echter van overtuigd dat het niet zo ver zal komen omdat een grote groep betrokkenen duidelijk wèl is gewonnen voor deze belangrijke vernieuwing. Het wordt tijd dat aan journalisten, het middenveld en de politici duidelijk wordt gemaakt dat er heel wat mensen overtuigd zijn van de nood aan een degelijke interne democratisering. Daarom besloot de Algemene Vergadering van VVS om via een bijzonder congres de nodige positieve aandacht voor de plannen op te eisen. De datum en de naam van het congres is dan meteen duidelijk: de studentenvertegenwoordigers verwachten een groot en langverwacht geschenk van politiek, beleid en instellingen! ZATERDAG 6 DECEMBER 2003 Karel de Grote-Hogeschool - Campus Groenplaats (departement handelswetenschappen en bedrijfskunde) Nationalestraat 5, 2000 Antwerpen. www.vvs.ac/documentatie/Sinterklaascongres/index.htm Studentenparticipatie is essentieel!

Onvergetelijk oudjaar? Tickets te winnen!

Van oud naar nieuw is voor iedereen iets speciaals, wie wil er niet iets memorabels van maken, een onbekommerd onstuimige sprong van het ene jaar in het andere? Over de hele wereld wordt de overgang uitbundig gevierd, en dat kan je meemaken op een tijdreis in Antwerpen! Om het uur vier je nieuwjaar: 22h – Moskou, 23h – Cairo, 24h – Antwerpen, 01h – Lisboa, 02h – Azores, 03h – San Salvador, 04h - Sao Paulo, 05h - Santiago , 06h - New York, 07h – Chicago… Er is uiteraard maar één klapper, maar het aftellen elders zal via de schermen kunnen worden gevolgd. De hele lichtshow is dan ook opgevat als een ruimteschip dat door de tijd reist!
De muziek is een MIX van R'n'B - 80's - 90's - Disco - Rock - Techno – House… Een meeslepende DJ line-up, projectieschermen (aftelling, klokken, filmfragmenten met de bijhorende muziek), confetti, indoor vuurwerk, live djembe spelers, .... en een schitterende formule van all drinks included, all night long staan garant voor een onvergetelijke oudejaarsavond! Meer info kan je vinden op www.newyearseveparty.be/ . Voor ons trouw publiek liggen er tien gratis tickets te wachten! Vanaf woensdag kan je op de Studiant homepage deelnemen aan een wedstrijd die je misschien wel gratis op een reis doorheen de tijd stuurt!

Nieuw forum online!

Op de Studiantsite is een brandnieuw forum gelanceerd. Lucht je hart, kom op voor je mening, zeg het eens publiekelijk, kortom, laat je niet pramen, ga ervoor op www.studiant.be/forum !

Studiant Phototeam zoekt extra paparazzi!

Onze fotografische persmuskieten doen het schitterend! Studentikoos Antwerpen en Leuven worden systematisch onveilig gemaakt door onze keihard kiekende flitsers. Hun werk kan je dagelijks kakelvers vinden op www.studiant.be/foto/ . Regelmatig zwermen ze ook uit naar andere studentensteden, maar tot nader order hebben ze helaas nog niet de gave van de alomtegenwoordigheid weten te verwerven. Daarom zoeken we dan ook studentikoze ingewijden die door het fotovirus besmet zijn om officieel chroniqueur te worden van het bruisende studentenleven in Brussel, Gent, Hasselt, Geel… Ben je fotografieliefhebber met een ferme boon voor het studentenleven? Neem dan even contact op met michiel@studiant.be !

Brandramp in Patrice Lumumba Universiteit in Moskou

In de nacht van 24 november brak er brand uit in de studentenverblijven van de Patrice Lumumba Universiteit in Moskou. Aan deze universiteit studeren traditioneel studenten uit derde wereldlanden. De aanwezigen waren in quarantaine en wachtten op de nodige medische onderzoeken vooraleer aan de cursussen te kunnen deelnemen. Daarom waren alle nooduitgangen geblokkeerd. Ook de stapels bagage die her en der in de gangen opgestapeld waren bemoeilijkten elke vluchtpoging, en brandden bovendien ook heel makkelijk. Sommige van de aanwezigen sprongen van op de vijfde verdieping naar beneden in een poging om aan de vlammenzee te ontkomen. In totaal vielen 37 doden, en meer dan 200 studenten raakten gewond, sommigen liepen brandwonden op door bevriezing na hun halfnaakte vlucht in de bittere kou. De infrastructuur van de universiteit was al eerder in vraag gesteld. De rector nam daags na de ramp ontslag.

Twee Texaanse studenten planden massamoord.

Twee Texaanse tieners werden vorige maandag in beschuldiging gesteld van het beramen van een moordaanslag op ten minste 20 studenten op hun high school. Een jongen en een meisje, beiden 16 jaar jong, werden aangehouden op 10 november, twee dagen voor ze hun moorddadig opzet wilden uitvoeren aan de Vidor High School in zuid-oostelijk Texas. Drie andere studenten werden opgepakt, maar na ondervraging vrijgelaten. Dat drietal werd wel stante pede van school weggestuurd.
Lezeres A.V. uit Kissimee, Florida, zal het niet graag lezen: zij stuurde ons na het vorige Studentizine volgend mailtje:” Het laatste artikel in uw nieuwsbrief, getiteld 'dodelijk schooljaar', heeft me weer eens versteld doen staan over een afgrijselijk slecht selectievermogen, ditmaal het uwe…. De Verenigde Staten van Amerika worden bijna uitzonderlijk (sic)in negatieve omstandigheden in de aandacht gebracht in vele Vlaamse media, waaronder uw nieuwsbrief. Ik verhuisde onlangs uit Berchem, Antwerpen naar Florida, USA. Mijn 16-jarige zus gaat hier naar de 'high-school' en zij, samen met talloze Amerikanen, heeft totaal andere ervaringen met schoolgaan dan u wil laten uitschijnen. Ik zou u willen adviseren om uw auteurs beter uit te kiezen, teneinde de Vlaamse student een correcter beeld te kunnen verschaffen over het Amerikaanse middelbaar onderwijs en alle mythes daaromtrent. Niet dat dit artikel niet gepubliceerd had mogen worden, integendeel. Maar een iets bredere en meer algemene kijk op de Verenigde Staten, ho maar. Als u zich graag wat beter informeert of enigzins (sic)de waarheid langs alle kanten wilt benaderen, ik ben steeds bereid om het arme, slecht geinfrormeerde (sic) Vlaanderen de ogen te openen over dit land.”
NVDR: Nou ja, onze correspondent is een volbloed Amerikaan, die niet in sunny Florida - de natte droom van elke Amerikaan die aan z’n pensioen denkt – woont, maar iemand die dagelijks geconfronteerd wordt met de realiteit van de grootstad, zijn perceptie is misschien een tikje anders? Ook bij de Amerikaanse overheid wordt er trouwens terecht zwaar getild aan het geweld op school, ter vergelijking even dit: in de Europese gemeenschap moet het eerste slachtoffer van gewelddaden op school dit academiejaar nog steeds vallen. Stand bijgevolg (tot nader order) 19-0 in het "voordeel" van de States. En dat geldt dan alleen voor dodelijke slachtoffers!
Dat is helaas nieuws, hoe je het ook draait of keert. "De zon scheen in Florida op een perfecte schooldag" zou ook nieuws kunnen zijn, als het een bijzonder en uitzonderlijk verschijnsel was. Dat zou dan pas echt betreurenswaardig zijn. Ondertussen krijgen wij wel constant korte berichtjes binnen als deze:
San Francisco Bus Shooting Victim Laid To Rest
During his funeral Saturday police and clergy urged Dawson's friends and family to honor the 15-year-old by not seeking revenge for his death which has become political fodder in a city weary of gun violence. Dawson rode a public bus Nov. 6 on the way to his after-school tutoring job when a stray bullet fired in a fight among rival high school students struck him in the face.
NBC 11 - San Jose, Nov 15, 2003
Tensions lead to violence
By Register Correspondent 11 18 2003 Urbandale High School student Samantha Smith said she walked around school in a daze the day after a fight broke out Nov.
DesMoines Register, Nov 18, 2003

En zo voort….

Lerares "voor de grap" amfetamines gevoerd.

In Siegburg had een lerares koken dringende medische hulp nodig na een “grap” van drie van haar studentes. Het olijke drietal mengde amfetamines in een pudding die de lerares aan het bereiden was tijdens een lesuur. De 18-jarige kiekens gingen over tot bekentenissen nadat de lerares onwel geworden was na het eten van de pudding. De mädchen zullen in elk geval voor de rechter dienen te verschijnen, en riskeren een effectieve gevangenisstraf van 5 jaar wegens het heimelijk toedienen van verdovende middelen.

Rassendiscriminatie op Hawaï

Een blonde twaalfjarige en z’n moeder hebben ermee ingestemd hun rechtszaak tegen de exclusieve Kamehamehaschool op Hawaï te laten vallen. Voorwaarde is dat de blonde knaap toegelaten wordt, en mag afstuderen. De jongen werd eerder niet toegelaten omdat hij geen etnische Hawaïaan is. De school, die in 1884 werd opgericht door prinses Bernice Pauahi Bishop, om de kinderen van Hawaï op te voeden, heeft nooit eerder andere kinderen toegelaten. De scholen die deel uitmaken van de groep in kwestie verstrekken onderwijs aan zo’n 4.800 kinderen die geheel of gedeeltelijk Hawaïaans zijn. De degelijkheid van de opleiding én het bijzonder schappelijke inschrijvingsgeld maken de opleiding aan een van de drie campussen bijzonder begerenswaardig. De kosten voor het onderwijs worden grotendeels betaald uit een trustfonds, met een huidige waarde van 5,5 miljard Dollar. Er is hevig protest tegen de minnelijke schikking door activisten en belangenverenigingen van etnische Hawaïanen, die vrezen dat hiermee de verloedering aan de deur staat.

Ministerie werkte fraude in de hand

De fraude met bekostigingsgeld in het hoger onderwijs in Nederland is deels door het ministerie van Onderwijs in de hand gewerkt. Het ministerie hield zich niet aan afspraken en niet functionerende regels werden dichtgetimmerd met nog meer regels. Dat zeggen oud-ambtenaren van onderwijs. Op bestuurlijk niveau is het hoger onderwijs al twee jaar overspannen. De fraudekwestie houdt de gemoederen onverminderd bezig. Maar aan een nadere analyse van de bestuurscultuur had de staatssecretaris plus kamermeerderheid geen behoefte. En dus gingen de linkerflank van het parlement zelf op onderzoek uit.
Ondervragers J. Tichelaar, M. Hamer (beiden PvdA) en F. Vergeer (SP) zaten tijdens de eerste hoorzitting met enige regelmaat met hun oren te klapperen. Het geschetste beeld van OCW is dan ook weinig verbloemend: de organisatie is verkokerd, en problemen blijven soms maanden rondzingen. De kamerleden kregen ook heel wat voor hun kiezen. Volgens de vroegere directeur-generaal P. Weeda (beroepsonderwijs), zou toenmalig minister Hermans in 2001 al op de hoogte zijn geweest van de 'Gedragscode Outsourcing' van de HBO-raad die de thans zo gewraakte O&O-constructie in feite ter discussie stelde. Die kwam er kortweg op neer dat studenten bij een hogeschool werden ingeschreven terwijl ze er geen onderwijs genoten. Die taak was immers uitbesteed.
Een vergelijkbaar geval was voor 'klokkenluider' P. de Jong aanleiding om een brief naar het ministerie van Onderwijs te sturen. Hij meldde dat Saxion Hogeschool in Deventer volop cashte met buitenlandse spookstudenten. "Die brief is van bureau naar bureau verhuisd. Niemand wist wat er aan deze kwestie moest gebeuren", aldus voormalig ambtenaar A. Kuperus. Totdat De Jong van de weeromstuit naar de pers stapte en dus ook Hermans lucht kreeg van de affaire. Die zette hbo-directeur J. Zuurmond daarop aan de kant. Signalen dat het mis ging met de bekostiging had Hermans trouwens al eerder gehad, zo beweerde ex-ambtenaar P. Scholten. Al in 1999 zag het voormalig lid van de bestuursraad OCW dat het scheef zat met de aantallen. "De studentenaantallen groeiden zo enorm, dat het erop begon te lijken dat we in de toekomst alleen nog maar voortijdige schoolverlaters en hoger opgeleiden zouden hebben."
Een klimaat om hier eens goed naar te kijken was er echter niet op het departement. Voorzitter F. Leijnse van de HBO-raad diste het nog maar eens op. Vanuit zijn koepel werd een pleidooi gehouden voor meer geld voor het hbo, vanwege de voortdurende groei van het aantal studenten. Na zo'n bespreking kwam Scholten ineens aanzetten met het vermoeden van spookstudenten. "Wij wilden natuurlijk graag weten hoe dat dan zat. Maar er werden geen nadere mededelingen over gedaan", aldus Leijnse.
HOP

Sinterklaasles

Een oude man met baard, mijter en een staf: dat is inderdaad sinterklaas. Maar als je een buitenlandse student op de Vrije Universiteit bent dan heb je natuurlijk geen idee wat die man van je wil. Dus een sinterklaasles bleek niet overbodig, dacht het ISMA, de vereniging voor internationale studenten. Vijftien studenten uit Oost-Europa en China leerden vorige week het maken van sinterklaasgedichten, surprises en 'Sinterklaas kapoentje'. Het sinterklaaslied kon meteen ten gehore worden gebracht toen de 'studentsint' binnen liep en riep: "Come on, sing a song for the sint." Niet alle studenten gaven zich helemaal over aan de sint. De Chinese studenten pakten de surprises niet uit: in hun cultuur is het niet beleefd om cadeautjes direct uit te pakken." (Ad Valvas)

Weg ermee

Een coffeeshop is niet goed voor studenten. Dus dan is het 't beste om de studenten er maar zo ver mogelijk uit de buurt te houden. Dat stellen bioscoop Pathé en andere ondernemers in Groningen. De ondernemers eisten vorige week de sluiting van coffeeshop De Medley. De aanklagers vinden dat de bioscoop een school is geworden omdat de Groningse universiteit tegenwoordig colleges geeft in Pathé. En de regel is dat een coffeeshop nu eenmaal niet te dicht in de buurt van een school gevestigd mag zijn. Dus: 'weg ermee', volgens de ondernemers. De rechter wees de zaak voorlopig terug naar de gemeente. Als ze in een coffeeshop nou eens gewoon koffie schonken? (UK)

Contingentering artsen in vraag gesteld

Met dit bericht wensen wij te reageren op het artikel ‘Beperking studenten geneeskunde wordt wellicht “wat versoepeld”’ uit De Standaard van 21/11/2003. Het voornemen dat daar gesuggereerd wordt om voor de volgende 7 jaar het Vlaamse cijfer op te trekken met 132 eenheden en het Franstalige met 235 eenheden is gewoon verwerpelijk.
Dit voorstel is niet ingegeven door verschuivingen in de reële behoeften van de gezondheidszorg maar op vraag van vooral de Franstalige decanen. De Franstalige universiteiten hebben de voorbije jaren de contingentering systematisch aan hun laars gelapt, nu de contingentering ingaat zitten zij met een probleem. Vele Franstalige geneeskundestudenten zullen de komende jaren afstuderen zonder dat zij hun beroep zullen kunnen uitoefenen. Vanaf de contingentering is ingegaan hebben zij gerekend op de chantage die zij vandaag gebruiken om al hun studenten een RIZIV-nummer te kunnen toekennen. Zij worden hierin gesteund door vooral de Waalse/Brusselse ziekenhuizen die op deze manier hun goedkope arbeidskrachten trachten te behouden. In dit kader is het ook niet te verwonderen dat de minister overweegt om de verhouding huisartsen/specialisten te wijzigen. Nochtans is iedereen ervan overtuigd dat in de gezondheidszorg van de toekomst de huisartsen een belangrijke rol moeten spelen. Wederom zijn de Vlamingen hiervan de dupe. Zowel de Vlaamse studenten, de Vlaamse artsen als de Vlaamse ziekenhuizen worden in hun gezicht uitgelachen. Allen leverden de voorbije jaren enorme inspanningen om zich voor te bereiden op de gevolgen van de contingentering, vandaag blijken die voor niets te zijn geweest. De Vlaamse studenten hebben zich zeven jaar geleden onder protest neergelegd bij een instroombeperking. Zeven jaar lang zijn gemiddeld een 1000 Vlaamse studenten per jaar ontgoocheld geworden omdat ze niet geslaagd waren voor het toelatingsexamen en dus niet konden beginnen aan de studie geneeskunde. Nu blijkt het allemaal niet nodig te zijn geweest. De minister stelde bij zijn aantreden dat hij minister wilde zijn van alle Belgen, vandaag is daar nog maar weinig van te merken. De gezondheidszorg heeft nood aan een krachtdadig beleid, gebaseerd op een grondige behoeftestudie en rekening houdend met de wijzigende maatschappij. Een juist aanbod, goede arbeidsomstandigheden en een juiste verloning zijn essentiële kenmerken van dit beleid. (Het kan toch niet dat steeds een groter aandeel van de afgestudeerden naar het buitenland vertrekt of stopt na enkele jaren.)
Begin oktober werden met veel bravoure de gezondheidsdialogen aangekondigd, vandaag ziet het er naar uit dat onder simpele druk van bepaalde Franstalige belangengroepen het overlegmodel opzij wordt geschoven voor plat electoraal opportunisme. Onder deze omstandigheden zijn de gezondheidsdialogen gedoemd om te mislukken en zal de roep naar defederalisering van de sociale zekerheid terecht terug op tafel komen.
De studenten arts van de Universiteit Antwerpen en de Katholieke Universiteit Leuven
Contactpersoon : Roel Van Giel, Vice-preses Medica (faculteitskring van de studenten Geneeskunde en Biomedische Wetenschappen van de KULeuven) Tel : 0474/84.53.07 E-mail : roel@medica.be

Van T-shirt tot complete kledinglijn.

Het is de beste manier om je als clubje te profileren op de universiteit, in de stad en natuurlijk in het studentenleven, clubkleding. Hield de gemiddelde club het tot voor kort bij een T-shirt, een jas of een das, tegenwoordig is bij de Nederlandse verenigingen niets meer te dol. ‘Er zijn zeker trends te ontdekken in de keuze van verenigingskleding‘, vertelt Eli Philippo, textieldrukker bij het Leidse El & El textielprodukties. ‘Zo verkopen we tegenwoordig ontzettend veel specifieke dameskleding: veel strings en strakke shirts. Verder is het keycord zeer populair.‘ El & El, misschien wel de bekendste drukker van studentenkleding, heeft het er maar druk mee. ‘De hele Leidse studentenwereld komt bij ons langs: je kunt het zo gek niet bedenken of we drukken het. Van de gewone polo‘s en rugbyshirts tot sexy topjes. We hebben zelfs wel eens wc-brillen bedrukt.‘
Concurrenten Blue Print en Pepijn Zeefdruk melden dezelfde ervaringen. ‘Zeker strakke dameskleding is niet aan te slepen‘, vertelt Pepijn-eigenaar Marcel van der Linden. En naast gewone kleding bedrukken we broekriemen, hangmatten, deurmatten, noem maar op‘ Hij constateert wel dat Leidse herendisputen vrij conservatief blijven in hun kledingkeuze. ‘Die kiezen nog steeds vooral voor een rugbyshirt of een overhemd.‘
Verder merken de Leidse textielbedrukkers dat studenten echte fashionwatchers zijn geworden. ‘Deze zomer was fluogroen bijvoorbeeld in de mode‘, weet Philippo. ‘En ook lichtblauw was de laatste jaren bijzonder geliefd. Deze herfst kopen studenten weer veel kleding in pastelkleuren, terwijl ik voor de zomer verwacht dat warme kleuren helemaal terugkomen.‘ Hoeveel geld studenten precies kwijt zijn voor verenigingskleding verschilt. ‘Dat hangt er helemaal vanaf welk kledingstuk je bestelt, hoeveel en wat je er op wilt laten drukken. De textielbedrukkers beleven - mede door de groei van de Leidse universiteit - de komende jaren gouden tijden. Bovendien kiezen ook steeds meer studieverenigingen voor eigen kleding. En zelfs op de studentenverenigingen die als wat alternatiever gelden, wint dispuutskleding aan terrein. Sinds Soixante Neuf tien jaar geleden als eerste een eigen jas introduceerde, is er bijna geen dispuut op SSR meer zonder.

Buitenlandse studenten maken zich kwaad over Delftse containerwoningen

Een grote groep buitenlandse studenten in Delft is ontevreden over de huisvesting in containerwoningen, waarover we eerder hebben bericht. Ze voelen zich misleid door Duwo en de TU Delft. Schamele, ongezellige, te dure woningen, die ons worden opgedrongen. Zo zien nogal wat internationale studenten de containerwoningen die in etappes worden opgeleverd. De studenten zijn kwaad dat hen niet van te voren is verteld dat ze in experimentele woningen zouden worden gehuisvest. Bovendien voelen ze zich voor het blok gezet: afgelopen maandag moesten ze een contract ondertekenen dat stelt dat ze pas na een jaar uit hun containerwoning mogen verhuizen. We moeten dit wel tekenen, want anders zitten we straks zonder een dak boven ons hoofd, redeneren velen. Sommige buitenlandse studenten zijn op zoek gegaan naar alternatieve woonruimte. Studentenraadpartij AAG en studentenvakbond Vssd onderschrijven de klachten van de studenten. Ze stellen dat er sprake is van 'wurgcontracten', en willen dat Duwo met nieuwe contracten komt, die een redelijke opzegtermijn bevatten. Bovendien zou de studentenhuisvester de huur van de geïmproviseerde woningen (nu 330 euro) moeten verlagen. ,,Duwo en de TU Delft hebben te weinig oog gehad voor de wensen en de verwachtingen van de buitenlandse studenten'' zegt AAG-fractielid Sjoerd Blokker. ,,En er zijn communicatiefouten gemaakt. Buitenlandse studenten die vanuit het thuisland om informatie over hun woning vroegen, werden niet van de aard van de woningen op de hoogte gesteld. Bij een 'gemeubileerd huis' denk je niet aan experimentele huisvesting.'' Directeur Jan Benschop vindt de kritiek onterecht, en verwijt AAG en de Vssd de zaak te hebben opgeblazen. ,,Buitenlandse studenten zijn bij ons verzekerd van een goede woning voor een termijn van twee jaar, tegen een prijs die zeker niet onredelijk is. Ik vermoed dat de klachten vooral ontstaan zijn omdat studenten na hun aankomst de eerste maanden een tijdelijke woning moesten betrekken, tot het moment dat de spaceboxes en containerwoningen klaar waren. Dat heeft voor onrust gezorgd.'' Gezien de omstandigheden zijn de woningen een goede oplossing, denkt Benschop. ,,We moesten deze woningen wel bouwen om het grotere aantal buitenlandse studenten een woning te kunnen bieden. Kwalitatief zijn ze goed, met voorzieningen als een gratis internetverbinding.'' Is de klant niet koning? ,,Het alternatief voor deze spaceboxes en containerwoningen is dat de buitenlandse studenten zelf op zoek moeten gaan: dan zijn ze afhankelijk van instemmingen en aanbiedingen in de 'Woonkrant'. Overigens: als studenten niet van hun huidige woning willen verhuizen naar een spacebox of container, zal Duwo ze nooit dwingen.'' ,,Op zich is het goed dat de spaceboxes en containerwoningen er zijn, maar de studenten zijn kwaad omdat ze geen keuze hebben'', zegt Blokker. Afgelopen maandag betrokken de eerste bewoners de containerwoningen - ruim twintig dagen na de gestelde datum door Duwo. De bewoners van de spaceboxes kwamen enkele dagen later. (Joost Panhuysen)

Hogeschoolstudenten evenveel (geld) waard als universiteitsstudent

Op woensdag 19 november blies VVS, de Vlaamse Vereniging van Studenten vzw, samen met hogescholen en vakbonden verzamelen op de Albert-II laan te Brussel. Daar werd gemanifesteerd tegen de structurele onderfinanciering van de hogescholen en voor het optrekken van de sociale middelen tot op het niveau van de universitaire studentenvoorzieningen.
VVS is de overkoepeling van alle studentenraden in Vlaanderen en de spreekbuis van zowel hogeschool- als universiteitsstudenten. Het fundamentele uitgangspunt dat VVS hanteert in het vertegenwoordigende werk, is steeds de democratisering van het hoger onderwijs. Dat wil zeggen dat iedereen die voldoende bekwaam en gemotiveerd is, gelijke kansen moet krijgen om zonder onderscheid naar socio-economische afkomst of socio-culturele achtergrond, met succes de opleiding van zijn of haar keuze te volgen aan de instelling van zijn of haar keuze. Voor VVS is een student dan ook een student. Of die student nu ingeschreven is aan een hogeschool of aan de een universiteit, maakt weinig uit voor basisbehoeften en studiekosten. Elke student heeft immers nood aan huisvesting, voeding en heeft recht op aangepaste psycho-sociale of andere begeleiding. Het is voor VVS dan ook onaanvaardbaar dat de sociale voorzieningen van de hogescholen het vandaag nog steeds met 163 euro per student moeten rooien terwijl de universitaire studentenvoorzieningen per student gemiddeld ongeveer 250 euro krijgen. Het bedrag van een studiebeurs verschilt ook niet volgens het soort instelling waaraan je studeert. Het verschil in sociale toelagen tussen hogescholen en universiteiten mag dan al historisch gegroeid zijn, voor VVS is het een niet langer te rechtvaardigen ongelijkheid. Bovendien kan men spreken van een anachronisme, aangezien nu dankzij het Bolognaproces het onderscheid tussen hogescholen en universiteiten steeds meer vervaagt.
De hogeschoolstudent is uiteraard het eerste slachtoffer van de ondermaatse financiering van hun sociale voorzieningen. Maar het grote verschil in sociale middelen zet ook een rem op de samenwerking met de universitaire voorzieningen. Omdat er vandaag moeilijk sprake kan zijn van gelijkwaardige gesprekspartners verlopen de onderhandelingen vaak moeizaam. De hogeschoolvoorzieningen hebben tot nu toe niet het budget om zelf studentenresidenties en –restaurants uit te bouwen en worden vaak tot de bedelaarsrol veroordeeld, en dat terwijl alle studenten nochtans gebaat zouden zijn bij een betere samenwerking en een efficiënte besteding van de toch al schaarse overheidsgelden.
Niettegenstaande de hogescholen een groter aantal beursstudenten en allochtonen op de schoolbanken tellen en dus een lagere drempel kennen dan de universiteiten in Vlaanderen, krijgen zij per student een kleiner bedrag om de democratisering van het onderwijs waar te maken. Dit is een niet langer te verantwoorden verschil! Hoewel de gelijkschakeling van de sociale middelen voor studenten eerder in het Vlaamse regeerakkoord werd opgenomen, is deze belofte tot nu toe dode letter gebleven. Op enkele maanden van het einde van de legislatuur lijkt de politieke wil te ontbreken om deze onrechtvaardigheid vooralsnog recht te zetten.
VVS eist dat het regeerakkoord onverkort wordt uitgevoerd en dat de sociale middelen voor de hogeschoolvoorzieningen onmiddellijk worden opgetrokken tot 250 euro, het bedrag dat een universiteitsstudent vandaag waard is. Onderwijs kan maar bijdragen aan de democratisering van de samenleving als het voldoet aan een aantal kwaliteitsvereisten. Om nationale en internationale afspraken zoals de academisering van opleidingen na te komen zien de hogescholen vandaag hun takenpakket gevoelig uitgebreid. Daarbij komt dat de hogeschoolinstellingen het aantal studenten de afgelopen tien jaar met tien procent hebben zien stijgen. Op zich een heuglijk feit, ware het niet dat het budget al die tijd nagenoeg hetzelfde is gebleven. In de huidige situatie waarin er steeds meer moet gedaan worden met dezelfde middelen komt de kwaliteit van het hogeschoolonderwijs in het gedrang. Lesgroepen worden groter, inschrijvingsgelden verhogen, noodzakelijke didactische en organisatorische vernieuwingen moeten worden uitgesteld of afgeblazen, stagebegeleiding dreigt in te boeten… De student en de samenleving hebben nochtans recht op een hogeschoolonderwijs van een hoge en betaalbare kwaliteit. De enveloppenfinanciering van de hogeschoolinstellingen is niet aangepast aan de actuele maatschappelijke noden. Vorig academiejaar spendeerde de overheid 13 592 euro per universiteitsstudent (en dat is al weinig) terwijl een hogeschoolstudent met 6139 euro amper de helft kreeg. Nu hogeschoolinstellingen aan dezelfde kwaliteitsvereisten moeten voldoen als de universiteiten is dat verschil niet langer houdbaar.
VVS eist daarom dat de herwaardering van het hogeschoolonderwijs zich ook vertaalt in meer middelen voor de hogeschoolstudenten en in een correctere basisfinanciering.

Naar een verdubbeling van het aantal studenten academische lerarenopleiding aan de VUB

Voor het derde jaar op rij blijft de academische lerarenopleiding aan de VUB groeien. Ten opzichte van het voorbije academiejaar is het aantal studenten met 17% toegenomen, ten opzichte van het academiejaar 2000-01 is er zelfs sprake van een quasi verdubbeling. Waar in de periode 1996-97 tot 2000-01 een stagnatie en zelfs een lichte terugloop merkbaar was in de studentenaantallen is het vanaf het academiejaar 2000-01 steeds in stijgende lijn blijven gaan. Met de hertekening van het hoger onderwijslandschap voor de deur, m.n. de invoering van de Bachelor/Master structuur in Vlaanderen, de onduidelijkheden over de inpassing van de academische lerarenopleiding in deze structuur en de evoluties op de arbeidsmarkt, o.m. de blijvende vraag naar leraars lijkt het er sterk op dat de opleiding tot leraar heel wat van zijn attractiviteit heeft teruggewonnen. Dit alles gekoppeld aan de initiatieven tot ‘herwaardering van het beroep van leraar’ en de ‘Word leraar’ campagnes zorgen voor een onmiskenbaar positief effect op de instroom van studenten in de academische lerarenopleiding.

oh what a night!

Op dinsdag 17 december start in Capitole Gent "Oh What a Night". Deze absolute top Disco show, met niemand minder dan Kid Creole zet gegarandeerd de zaal in vuur en vlam! Meer info op www.musichall.be Omdat de maand december toch een maand is van kadootjes, doen wij er nog een schepje bovenop! Iedereen die nu 2 tickets koopt, krijgt er gratis een 3de ticket bij! studenten krijgen 50 % korting als ze een ticket kopen aan de kassa, op vertoon van hun studentenkaart