Studentizine

Studentizine 72

Hogere studies, geen vrijkaart voor snel werk!

Wie ervan uitgaat dat een universitair diploma garant staat voor snel en goedbetaald emplooi, moet z’n mening lichtelijk bijstellen. Een onderzoek, uitgevoerd door Stepstone, vroeg naar de indrukken van meer dan 6000 hoog opgeleiden in België, Nederland, Duitsland, Noorwegen, Zweden, Denemarken en Italië. Uit de resultaten bleek dat liefst 64 % van de hoog opgeleiden grote problemen ondervinden bij het vinden van een degelijke job. In België blijkt zelfs 75 procent van de afgestudeerden van universiteit of hogeschool nauwelijks aan een job te raken. Ook bleek dat de kwalificatie-eisen die worden gesteld steeds zwaarder worden.

Kwaliteitsdrukwerk voor (bijna) géén geld!

Elke studentenclub, of bij uitbreiding zelfs elke vereniging, heeft wel eens behoefte aan kwaliteitsvol drukwerk tegen een schappelijke prijs. Niet altijd even simpel, en dat hebben velen al aan den lijve mogen (moeten) ondervinden. Studiant heeft daar nu een handige pasklare oplossing voor online staan. Op www.studiant.be/printshop kan je meteen bekijken wat de mogelijkheden zijn, wat de prijs is voor welke oplage, en hoe je het ontwerp moet opleveren. Wie graag aan prijsvergelijking doet zal snel merken dat we erin geslaagd zijn om heel scherpe prijzen uit te werken voor affiches, flyers en kaartjes. Voor speciale orders moeten we met de techneuten aan de tafel gaan zitten. Vragen daaromtrent zijn welkom op printshop@studiant.be.

Bankoverval blijkt studentenfilmopname te zijn.

In Mechelen is vorige week weer maar eens gebleken dat de modale politieagent geen schietgrage bietekwiet is. Getuigen belden de politie over een bankoverval aan de Brusselsesteenweg. De toegesnelde agenten troffen de gewapende en gemaskerde overvaller aan met de revolver in de hand. Na het overmeesteren van de dader werd het pas duidelijk dat het ging om een student die “een film aan het maken was”. De hele scène werd van aan de overzijde van de straat gefilmd door een “medeplichtige”. De politie kon terecht niet lachen met de “vergissing” en pakte de studenten administratief op wegens verstoring van de openbare orde. Er zal een rekening worden gepresenteerd wegens die verstoring en een factuur voor de kostprijs van de hele politieoperatie. De overlasttaks krijgen ze beslist ook niet cadeau, en dan mogen ze nog van geluk spreken. Stel maar eens dat een agent zich bedreigd had gevoeld door de “acteur” (gemaskerd én met vuurwapen in de hand). Er zijn al mensen voor minder onder de groene zoden beland!
Wanneer leren we met z’n allen eens dat je van alles kan organiseren, maar dat je er ook moet bij nadenken! Wie een dergelijke filmopname wil opzetten kan dat, maar dan mits aangifte én toestemming van de bevoegde autoriteiten.

Antwerpen studentenstad

Antwerpen maakt (eindelijk) werk van een andere, betere aanpak van de studentenbevolking. Gezamenlijke projecten van het stadsbestuur en de studenten zullen onder de noemer “Antwerpen studentenstad” worden gelanceerd. Om te bewijzen dat Antwerpen de coolste studentenstad is van het land, vroegen ze via een oproep om de origineelste slogan te verzinnen.
Door de jury werden de volgende slogans geselecteerd:
shocktherapie voor het genie, Antwerpen studentenstad: Pedro Elias
2 party+2 study= antwerp place 2 be : Marijke Gillé
“Ik? Ik ben studAnt!!” : Tinne Van Roy
“’t stad sterk met studenten” : Klaas Van Gorp
De winnaar krijgt één jaar lang wekelijks een gratis pak friet. De tweede prijs is een wekelijks pak friet gedurende een half jaar. De derde en vierde prijs zijn goed voor een gratis menu van de week.

Vlaamse studenten bezoeken massaal website Quartier Latin

De website van Quartier Latin, de vzw ter promotie van Brussel als Vlaamse studentenstad, blijkt een groot succes. Tussen 1 januari en 25 november 2003 kreeg de website maar liefst 14.292.894 keer bezoek. Dit is een gemiddelde van 43.312 'hits' per dag.
Quartier Latin is een vzw, samengesteld uit de zes Nederlandstalige instellingen voor hoger onderwijs in Brussel. Voor minister-president Bart Somers is het een belangrijke partner in zijn beleid om van Brussel ook een bloeiende Vlaamse studentenstad te maken. Quartier Latin is vooral actief op het vlak van huisvesting en de organisatie van allerlei studentenactiviteiten (Sportdag voor Studenten, Dag van de Student,.). Daarnaast is het ook de vereniging die het gratis openbaar vervoer voor Nederlandstalige studenten in Brussel mogelijk maakt.
Eén van de in het oog springende activiteiten is ongetwijfeld de wervende website www.qlb.be . Op deze webstek kunnen (potentiële) studenten kennismaken met het studentenleven en specifieke studentenactiviteiten, staan er links met de Vlaamse hogescholen en universiteiten, maken ze kennis met het socio-culturele leven van Brussel en kunnen ze digitaal op zoek naar een studentenkot.
Meer dan 500 kotbazen bieden bijna 3.400 wooneenheden digitaal aan. Elke wooneenheid staat gedetailleerd beschreven op kwaliteit, plaats, karakteristieken en prijs. De student kan met eenvoudige zoekfuncties op zoek naar de geknipte kamer. Naast de zoekfunctie biedt de website ook juridische informatie én modelcontracten aan voor het (ver)huren van studentenkamers.
Minister-president Bart Somers financiert de samenwerking Vlaamse Gemeenschap / Quartier Latin op de begroting Hoofdstedelijke Aangelegenheden. In 2004 plant hij 120.000 euro voor de structurele werking van de vereniging. Daarnaast ondersteunt hij nog specifieke projecten zoals het gratis openbaar vervoer en de ontwikkeling van de website. Zo trekt hij in de begroting 2004 97.000 euro extra uit voor de website.
Met de specifieke subsidie voor de website zal die begin 2004 een nieuwe eigentijdse lay-out krijgen. Voor de start van het volgende academiejaar zullen ook de zoekfuncties en applicaties nog uitgebreid worden. Zo zullen de studenten via het web ook dadelijk foto's kunnen zien van hun potentiële kamer. Ze zullen on-line kunnen reserveren, inclusief mét het automatisch opstellen van een Quartier Latin-modelcontract met de gegevens van zowel de huisbaas als student. Tenslotte zal er ook een zogenaamde 'e-mailalert' worden ingevoerd waarbij studenten automatisch een e-mail krijgen doorgestuurd wanneer er een kot vrijkomt dat voldoet aan hun wensen.

Oh what a night!

Op dinsdag 17 december start in Capitole Gent "Oh What a Night". Deze absolute top Disco show, met niemand minder dan Kid Creole, zet gegarandeerd de zaal in vuur en vlam! Meer info op www.musichall.be Omdat de maand december toch een maand is van kadootjes, doen wij er nog een schepje bovenop! Iedereen die nu 2 tickets koopt, krijgt er gratis een 3de ticket bij! studenten krijgen 50 % korting als ze een ticket kopen aan de kassa, op vertoon van hun studentenkaart

Beste Europese studente handelsrecht.

Siska Ghesquiere uit Zemst heeft de Europese prijs voor de beste student(e) handelsrecht gewonnen. Een internationale jury selecteerde de 3e licster van de KUL uit een groep van studenten handelsrecht uit diverse landen van de Europese gemeenschap. De prijs wordt jaarlijks toegekend op initiatief van het advocatenkantoor Freshfields, Bruckhaus, Deringer en de Financial Times om het handelsrecht als studierichting bij de studenten te promoten. De winnares kan kiezen uit een studiebeurs van 25.000 Euro of een geldprijs van 12.500 Euro. Bovendien krijgt ze ook een (betaalde) stage aangeboden in één van de kantoren van de organiserende advocatenpraktijk.

Jouw verhaal op Studiant.be!

Studiant start binnenkort met een nieuwe rubriek op de website. Alle jongeren en studenten die iets speciaals te vertellen hebben, kunnen hun verhaal kwijt op de jongerensite bij uitstek!
Beoefen je na je (studie)uren een speciale hobby, heb je een specifiek en bijzonder doel voor ogen, of heb je een buitengewone tegenslag achter de rug? Heb je iets speciaals meegemaakt dat je nu echt wel eens wil delen met anderen?
Het kan! Stuur je relaas naar verhaal@studiant.be, eventueel met een foto, en misschien sta je binnenkort prominent op onze nieuwste site. Wie weet, je krijgt misschien wel héél erg veel hulp/positieve respons of goede raad!!!

Oudjaar in een tijdmachine? Tickets te winnen!

Van oud naar nieuw is voor iedereen iets speciaals, wie wil er niet iets memorabels van maken, een onbekommerd onstuimige sprong van het ene jaar in het andere? Over de hele wereld wordt de overgang uitbundig gevierd, en dat kan je meemaken op een tijdreis in Antwerpen! Om het uur vier je nieuwjaar: 22h – Moskou, 23h – Cairo, 24h – Antwerpen, 01h – Lisboa, 02h – Azores, 03h – San Salvador, 04h - Sao Paulo, 05h - Santiago , 06h - New York, 07h – Chicago… Er is uiteraard maar één klapper, maar het aftellen elders zal via de schermen kunnen worden gevolgd. De hele lichtshow is dan ook opgevat als een ruimteschip dat door de tijd reist!
De muziek is een MIX van R'n'B - 80's - 90's - Disco - Rock - Techno – House… Een meeslepende DJ line-up, projectieschermen (aftelling, klokken, filmfragmenten met de bijhorende muziek), confetti, indoor vuurwerk, live djembe spelers, .... en een schitterende formule van all drinks included, all night long staan garant voor een onvergetelijke oudejaarsavond! Meer info kan je vinden op www.newyearseveparty.be/ . Voor ons trouw publiek liggen er tien gratis tickets te wachten! Je kan op de Studiant homepage deelnemen aan een wedstrijd die je misschien wel gratis op een reis doorheen de tijd stuurt!

Apart home voor migrantenmeisjes.

Het Antwerpse OCMW heeft het initiatief genomen om vanaf volgend academiejaar een apart studentenhome voor migrantenmeisjes op te starten. De leefregels zullen vrij strikt zijn, zodat strenge ouders geen bezwaar meer hoeven te maken om hun dochter op universiteit (en op kot) te sturen. Het OCMW neemt het initiatief omdat gebleken is dat allochtone meisjes nogal eens van huis weglopen, of in schijnhuwelijken stappen om toch maar verder te kunnen studeren. Veel allochtone ouders vrezen dat hun dochter op het verkeerde pad zal raken eens ze aan de “slechte” invloeden van de vrijheid aan de universiteiten wordt blootgesteld. Terzake wordt wel eens de vergelijking gemaakt met de situatie zoals die bijna een eeuw geleden ook voor autochtone meisjes gold. In eerste instantie wordt er uitgekeken naar een pand met ruimte voor een 15-tal kamers. Enkel wanneer de ouders onvoldoende geld hebben om het logement te betalen zal het OCMW tussenkomen in de kosten, maar dan wordt een maand vakantiewerk van de studente verwacht om tussen te komen in de kosten.

Op zoek naar een uitdaging?

Studiant vzw onderhoudt een aantal belangrijke websites, met een totaal bereik van meer dan 65.000 unieke bezoekers per dag. Wij bieden allerlei content die voor jongeren en studenten nuttig of aangenaam kan zijn, zoals www.studentenjobs.be, www.pureesoiree.be en www.studiant.be, maar ook nog www.waddiswoar.be en natuurlijk deze nieuwsbrief.
Voor onze verdere ontwikkeling zijn wij constant op zoek naar jonge mensen die het wel zien zitten om mee te werken aan onze sites, of nieuwe projecten willen opstarten. Wij hebben nog een massa projecten in gedachten die nog ontwikkeld moeten worden, en nog een heleboel modules die constant verbeterd of aangepast moeten worden.
Heb jij een goede kennis van html, asp en/of .net, eventueel XML of Java, en zie je het wel zitten om als Studiantmedewerker of als freelancermedewerker je schouders onder een project te zetten, mail dan even naar koen@studiant.be.
Bij Studiant krijg je gegarandeerd de gelegenheid om een echt webproject voor een groot publiek te ontwikkelen, op je eigen tempo en volgens je eigen capaciteiten, en je hoeft zelfs niet eens vast Studiantmedewerker te worden.

Gevaren van het praeseslint.

Vlak bij het Studiantkot is in de eerste week van december de praeses van een der Antwerpse club in mekaar geslagen door twee amokmakers. Die randfiguren begonnen uitdagend aan de linten te trekken van de praeses en z’n vrienden. Bij het duw- en trekwerk dat daarop volgde kreeg de praeses een zware vuistslag in het gezicht, die verzorging in het ziekenhuis noodzakelijk maakte. De praeses werd vijf dagen werkonbekwaam bevonden.
Het is weliswaar geen nieuw verschijnsel dat clubdignitalia op het “systeem” werken van een zootje ongeregeld, maar er was al geruime tijd geen melding meer van lijfelijk geweld. Laat ons hopen dat het bij dit ene incident blijft.

Krassend krijt!

Het geluid van een krijtje dat krast op een schoolbord, en in witte letters op een zwarte achtergrond de tekst:”ken je dit geluid? Lucky you! Onderwijs is een recht!” Met deze eenvoudige maar sterke filmspot won Lennie De Troyer, studente reclamevormgeving aan het Sint Lucas in Gent, de wedstrijd “cut!” van JIMtv en Amnesty International Vlaanderen. Tien finalisten kregen de kans hun scenario te verfilmen en Lennie kwam als grote overwinnaar uit de bus. Zij concentreerde zich bij de uitwerking vooral op de vraag wat iedereen zich nog wel zou herinneren uit zijn of haar schooltijd.

Duitse studenten op straat tegen besparingen.

In Berlijn zou iedere faculteit zo’n 25 procent moeten besparen op de werkingskosten, en collegegeld zou federaal worden ingevoerd. Op die manier hoopt de regering 75 miljoen Euro te besparen op de werkingskosten van de drie Berlijnse universiteiten. Ook voor andere universiteiten in Duitsland liggen er onpopulaire maatregelen op tafel. Duitsland is het enige land in de Europese gemeenschap waar geen inschrijvingsgeld bestaat, en onder meer daardoor zijn de Duitse universiteiten absoluut kampioen in lang studeren en afgebroken studies. Uiteraard zijn de studenten het daar niet mee eens, en daarom voeren ze overal ludieke acties tegen de plannen. Aan de Potzdammerplatz wordt bijvoorbeeld 72 uur ononderbroken natuurkunde gedoceerd in open lucht. Overdag staat de onzekerheidsrelatie in de algebra van Heisenberg op het programma, ’s nachts worden meer publieksvriendelijke cursussen op het programma gezet (zoals kwantummechanica voor voetgangers). Elders wordt de versnelling van de metro berekend op een schoolbord in een metrostation, kortom allemaal acties die kunnen rekenen op de nodige sympathie vanwege de voorbijgangers en het grote publiek in het algemeen. Vraag blijft maar of er veel heil mag worden verwacht van deze acties. Berlijn heeft bijvoorbeeld een deficit opgebouwd van bijna 52 miljard Euro en maatregelen dringen zich bijgevolg met hoogdringendheid op.

Studerende topsporters krijgen financiële steun.

Het Bloso Topsportstudentenproject Hoger Onderwijs is officieel op gang geschoten. Hoewel de toepassing in november al was gestart, gebeurde de presentatie pas begin december. Topsporters die hogere studies volgen zullen in de toekomst kunnen rekenen op bepaalde financiële steun en faciliteiten vanwege hun universiteit of hogeschool. De onderwijsinstelling krijgt ook 3.000 Euro per jaar per topsporter voor de extra begeleiding. Enkel elitesporters komen in aanmerking en kunnen een vergoeding krijgen van gemiddeld 21.533 Euro per jaar en een financiële ondersteuning voor begeleiding en ondersteuning van maximaal 20.000 Euro per jaar. Voor deze bijdrage zorgt het BOIC.
Met deze regeling wordt de facto een inhaalmanoeuvre uitgevoerd, vermits soortgelijke regelingen in de meeste landen al heel lang bestaan.
http://www.bloso.be/public/topsport/topsportstudenten.asp

11e massacantus in Gent

Nu woensdag, 17 december vindt in Gent de 11e editie plaats van de massacantus.Ook dit jaar is de Pedro De Gantezaal weer de plees toe bie (ICC, Internationaal Congrescentrum in het Citadelpark). De cantus begint om 20u00 (stipt, laatkomers blijven buiten tot de eerste tempus). Vanaf 18u30 gaat de voordeur open. De Massacantus is toegankelijk voor alle studentenverenigingen, inschrijving verplicht.
Quanta Costa, Baby? Toegangsprijs : 9,00 EUR (enkel voorverkoop!). Meer info op http://fkserv.ugent.be/mc/ Na afloop van de esbattementen zal de fotoreportage - afhangende van het impact van de Rodenbachconsumptie - snel tot héél erg snel online komen op de fotopagina's van Studiant.

VVS congresseerde op Sinterklaas over participatie

De Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS) is de overkoepelende organisatie van de studenten in het Vlaamse hoger onderwijs. Ze overkoepelt de studentenraden van de 22 hogescholen en de 6 universiteiten in Vlaanderen. VVS plaatst het verdedigen van studentenrechten in het ruimer kader van de democratisering van het onderwijs. Iedereen, ongeacht de socio-culturele achtergrond, het recht heeft om zonder financiële of andere drempels en in overeenstemming met zijn intellectuele capaciteiten het onderwijs van zijn keuze te volgen. Instellingen van hoger onderwijs moeten daarbij op een democratische wijze georganiseerd zijn.
Elk academiejaar organiseert VVS een Congres. Het Congres is ons hoogste beslissingsorgaan. Het Congres neemt basisstandpunten aan en legt op die manier de lange termijnstrategie van VVS vast. Dit academiejaar ging het Congres door op Sinterklaas aan de Karel de Grote-hogeschool in Antwerpen. Meer dan 100 studentenvertegenwoordigers discussieerden er over Marleen Vanderpoortens voorstel van studentenparticipatie in het bestuur van instellingen van hoger onderwijs. Ze kwamen van 20 verschillende studentenraden. Meer dan 70% van de Vlaamse studentenraden gaf dus op Sinterklaas present! Er waren bovendien delegaties aanwezig van onze Nederlandse (ISO en LSVb) en Franstalige (FEF) zuster-organisaties. Ook ESIB, de Europese koepel, kwam zijn steun betuigen.
Het Congres benadrukte dat studentenparticipatie in het bestuur van de instellingen van hoger onderwijs een essentieel kenmerk van het hoger onderwijs moet zijn. Ze is nodig om van een volwaardige democratisering van het hoger onderwijs te kunnen spreken. Ze is vereist om hoger onderwijs van de beste kwaliteit te verwezenlijken. Ze is onontbeerlijk voor een succesvol hoger onderwijsbeleid en –management. Ze is een garantie voor een democratische en open samenleving.
Het Congres stelde vast dat er echter dringend nood is aan een decretale basisregeling van studentenparticipatie omwille van het intrinsieke belang van reële studentenparticipatie maar vooral omdat de bestaande regelingen volledig te kort schiet. VVS vraagt al sinds de federalisering van het onderwijs in 1988 een decretale regeling. Een misplaatste interpretatie van de grondwettelijk gewaarborgde vrijheid van onderwijs en politieke berekening hebben dit steeds tegengehouden. Het is dan ook hoog tijd dat de Vlaamse Gemeenschap zijn Europese partners bijbeent. Zij hebben al decennia een regeling op dit vlak!
Het Congres onderstreepte dat als het het Vlaamse Parlement was, studentenparticipatie een evenwichtige mix zou zijn van inspraak en overleg, medebestuur en zelfbestuur. Belangrijke randvoorwaarde is dat studentenparticipatie reëel is. Er is geen groter gevaar dan schijnparticipatie. In de ideale wereld zijn instellingen van hoger onderwijs participatieve instellingen. Bij al hun beslissingen en de voorbereiding ervan betrekken ze studenten en hun vertegenwoordigers. Elke instelling van hoger onderwijs heeft in die ideale wereld één studentenraad die door en onder de studenten verkozen wordt. Deze studentenraad is de spil van studentenparticipatie. Hij wordt bijgestaan door studentenraden op het niveau van de departementen of de faculteiten die op hun beurt door en onder de studenten verkozen worden. De studentenraden hebben als doelstellingen het behartigen van de belangen van de studenten van de instelling, het ijveren voor de democratisering van onderwijs en samenleving, het informeren van de studenten over de werking en de standpunten van de studentenraad en het beleid van de instelling en het aanzwengelen onder studenten van een kritisch debat over alle onderwerpen die hen aanbelangen. Ten aanzien van het bestuur van de instelling beschikt de studentenraad over een algemeen advies- en informatierecht over alles wat studenten aanbelangt. Het bestuur ondersteunt de studentenraad financieel, materieel en administratief. In de bestuursorganen van de instellingen zetelen in de ideale wereld bovendien studentenvertegenwoordigers. Ze maken minstens één derde van de volwaardige leden uit. In principe worden ze verkozen door de studentenraad. De studentenraad kan er echter voor kiezen de studentenvertegenwoordigers in de bestuursorganen te laten verkiezen door en onder de studenten, maar dan zijn ze wel verantwoording verschuldigd aan de studentenraad. In de ideale wereld geen “lone riders” maar representatieve vertegenwoordigers! In die wereld worden de studentenvoorzieningen ook bestuurd door de studenten. Dromen mag en moet...
Het Congres ondersteunde de door Marleen Vanderpoorten voorgestelde regeling van studentenparticipatie. Het is de langverwachte decretale basisregeling. De Vlaamse studenten krijgen eindelijk, waar ze ook studeren, dezelfde minimale participatierechten. Inhoudelijk kan het voorstel heel wat radicaler, maar het is een eerste stap in de goede richting.
Wel vragen VVS en de Vlaamse studentenraden aan het Vlaams Parlement om rekening te houden met onze opmerkingen en prioritair zeker de volgende zaken te wijzigen aan het ontwerp van decreet:
1) De studentenraad op het niveau van de instelling moet niet alleen rechtstreeks kunnen verkozen worden, maar eveneens een overkoepeling kunnen zijn van departementale of facultaire studentenraden of faculteitskringen.
2) De verkiezing van de studentenraden moet georganiseerd worden door de studentenraden zelf in samenspraak met het bestuur dat de studentenraden en de kandidaten te goeder trouw de nodige faciliteiten en financiële en administratieve ondersteuning verleent. Geen verkiezingen dus georganiseerd door het instellingsbestuur zoals het ontwerp van decreet voorstelt.
3) Als een instelling kiest voor het medebestuursmodel, moet een bepaald percentage van de leden van het bestuur stemgerechtigde studenten zijn. Het ontwerp van decreet stelt 10% voor. Het Congres eist 15% omdat het gemiddelde vandaag hoger ligt dan 10%. Het decreet moet verbeteren. Bovendien vindt het Congres dat instellingen geen lager percentage zouden mogen kiezen dan het huidige percentage stemgerechtigde studenten in het bestuur.
4) Het ontwerp van decreet zegt dat de studentenvertegenwoordigers in het bestuur van de instelling door en onder de leden van de studentenraad moeten worden verkozen. Het Congres aanvaardt dit principe maar vraagt dat ook studenten die geen lid zijn van de studentenraad kunnen gekozen worden. Bovendien eist het Congres dat de studentenraad er kan voor kiezen de studentenvertegenwoordigers in de bestuursorganen te laten verkiezen door en onder de studenten, maar dan moeten ze wel verantwoording verschuldigd zijn aan de studentenraad.
5) Het Congres eist dat de ondersteuning van de instelling aan de studentenraad recurrent en voldoende omvangrijk is en dat ze minstens een afdoende uitgerust kantoor, een autonoom te beheren jaarbudget en één halftijdse medewerker omvat.
6) Het Congres keert zich tegen het decretale opgelegde minimum opkomstpercentage bij verkiezingen voor de studentenraad als garantie van representativiteit. Het stelt voor om gewoon de mogelijkheid te creëren dat zo’n opkomstpercentage wordt ingevoerd in een instelling als bestuur en studentenraad het daarover eens zijn.

Studentenenquête legt drama kamernood bloot !

Nederlandse studenten vellen in de vorige week verschenen Keuzegids Hoger Onderwijs een vernietigend oordeel over de kamermarkt in de meeste Nederlandse steden.
Op de situatie in een enkele provinciestad na zijn studenten niet te spreken over de beroerde kamermarkt. Wachttijden van minder dan 2,5 maand komen voor in Delft en Enschede, terwijl de zoekduur elders zelden onder de vijf maanden ligt. Kamers die maandelijks minder dan 200 euro kosten? Kom er maar niet om in Maastricht, Den Haag of Breda.
De jaarlijkse studentenenquête van de vorige week verschenen Keuzegids Hoger Onderwijs is in feite de zoveelste bevestiging van een vertrouwd en berouwd beeld. Met name de 'onversneden kamernood' in Amsterdam en Utrecht ontkomt niet aan de toorn van de door Research Voor Beleid en Choice geënquêteerde studenten.
Het is ook om moedeloos van te worden. De Nederlandse hoofdstad kent een studentenpopulatie van bijna 80.000, terwijl Utrecht bijna 60.000 studentenzielen telt. Bij het ontbreken van een groot en goed aanbod volgen er dan ook uitwassen: prijzen die zo tegen de 340 euro lopen (Amsterdam) en waar je dan ook zomaar even veertig maanden op een kot moet wachten. En dan hoef je nog niet op een ruime suite te rekenen. Het wordt eerder een benepen bezemkast. Utrecht staat er qua kamers net iets minder beroerd voor, maar met een kamerprijs van rond de 300 euro en een zoektijd van rond de veertig maanden ook daar is de score ronduit slecht.
Qua zoektijden is het daarmee volgens de onafhankelijke cijfers van de Keuzegids nog beroerder dan de LSVb dit voorjaar schatte: de bond hield de lengte van de speurtocht in Utrecht en Amsterdam op een maand of dertig. Naast de klassieke rampsteden zijn er meer plaatsen waar het voor de student onderhand spijtig is dat het Nederlandse klimaat een slaapplaats onder een willekeurige brug niet toestaat. Ook in Leiden, Groningen en Haarlem maakt de kamermarkt een overspannen indruk.
Het beeld in Haarlem en Leiden lijkt op prijsgebied op dat van Amsterdam: studenten moeten niet schrikken als ze maandelijks 340 euro moeten betalen. Wel zijn ze sneller aan de beurt. In Groningen zijn studenten van oordeel dat de markt slecht is, maar de markt staat er lang niet zo desastreus voor als die van Amsterdam en Utrecht: de wachttijd blijft er onder de twintig maanden en de prijs ligt rond de 270 euro.
Afgelopen jaar werd het er door de koppelingswet niet beter op. Eerstejaars die een kamer scoorden via de onderhuur en dus niet ingeschreven stonden op het adres waar zij woonden, kregen een waarschuwing: zoek een andere kamer of schrijf je goed in, of je kunt je uitwonendentoelage vaarwel zeggen. Deze 'koppelingswet' kan verstrekkende gevolgen hebben voor verhuurders die zelf huursubsidie hebben. Zodra is vastgelegd dat er met de huurwoning inkomsten worden gegenereerd, is het - grotendeels - einde oefening voor de rijkstoelage.
En dus koos minister van onderwijs Dekker in haar plan voor de verschuiving van het probleem: afgestudeerden moeten gedwongen kunnen worden hun kamer te verlaten, via een zogenaamd campuscontract. Nog zo'n idee: om de particulier over de streep te trekken om bijvoorbeeld de leegstaande ruimte boven de zaak klaar te maken voor bewoning, zou het mogelijk moeten zijn lastige studenten te kunnen lozen.
Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) heeft de minister in een brief al laten weten vooralsnog niet op een dergelijke constructie te zitten wachten. De gematigde studentenbond wil eerst nieuwe woonruimte zien, voor het campuscontract tot de opties kan behoren.
Maar bij het campuscontract alleen blijft het niet. Dekker wil ook dat de rijke corporaties in de buidel tasten om nieuwe kamers te realiseren. Terwijl huursubsidie er niet in zit. Frontman Gijsbert Mul van studentenhuisvestersvereniging Kences vraagt zich af of Dekker met een echt actieplan wil komen, en niet met een " papieren tijger." Gelukkig is het voor niet alle studenten kommer en kwel. Wie rampsteden Utrecht en Amsterdam als potentieel thuis links laat liggen en voor de provincie kiest, kan hier en daar nog altijd goed uit de voeten. Natuurlijk is het vinden van een mooi kot in Groningen of Maastricht ook geen fluitje van een cent, maar in Enschede, Leeuwarden, Eindhoven en Wageningen is het redelijk te doen. Enschede voert wat kwaliteit betreft de lijst van de Keuzegids aan. De kamers zijn met een prijspeil van rond de 165 euro relatief goedkoop en de wachttijd is korter dan drie maanden. Maar wat de gemiddelde randstadstudent daar aan heeft....
HOP, Thijs den Otter