Studentizine

Studentizine 73

Redactioneel.

Dus toch een Studentizine tussen kerst en nieuw? Natuurlijk, we weten op de redactie toch van geen ophouden? Een kerstpik, glitterballen, een nieuwjaarstoeter, een verschrikkelijke kater of horribele indigestie? Geen enkel lijfelijk ongemak weerhoudt ons ervan om jullie, trouwe lezers, stipt op tijd te berichten over het reilen en zeilen in Studentikosia.
Hopelijk vinden jullie tussen al het feestgedruis ook even tijd om ons werkstukje te lezen, maar in elk geval, maak er een spetterend eindejaar van, en mogen de mannelijke poezen aan jullie voorbij gaan! :o)

Amerikaanse paranoia einde van studentendroom?

“Ieper, de eerste gasaanval” is de titel van het eindwerk van de laatstejaarsstudenten video van het Antwerpse SISA.
De regisseur, Navid Tasrizi, won op het Internationaal Olympia Filmfestival in Griekenland zilver voor deze productie, resultaat van veel improvisatie, kunst- en vliegwerk, gerealiseerd met een totaalbudget van 250 Euro. De film zal in april worden getoond op het internationaal filmfestival van Amnesty International in Amsterdam, en werd genomineerd voor een belangrijke Australische filmwedstrijd.
De 20-jarige Navid heeft een studiebeurs voor Hollywood op zak, waarmee hij kan gaan studeren aan de filmschool van UCLA. De toekomst lonkt, ware het niet dat Navid geen inreisvisum krijgt voor de States. Hij is Belg, maar werd geboren in Teheran. Zijn ouders vluchtten 16 jaar geleden voor het Khomeini-regime. Hij is geeneens moslim, en zijn oom –die nota bene doceert aan de Californische universiteit – wil voor hem borg staan. Daar heeft de Amerikaanse overheid echter geen oren naar.
Navid is een potentieel gevaarlijk individu, en hij mag het grondgebied niet betreden. Daardoor moet hij zijn jongensdroom tenminste voorlopig maar opbergen, en hopen dat z’n dossier ooit toch eens goedgekeurd wordt.

Orienta in Charleroi.

Orienta Charleroi is het Europees Salon voor Hoger Onderwijs,Opleidingen en Jobs, dat plaats zal vinden van 29 tot 31 januari 2004.
Als tweede grootste stad van Wallonië en sociale hoofdstad, met een bevolking van meer dan 700.000 inwoners, beschikt Charleroi over talrijke troeven om er een salon van internationaal formaat te organiseren dat gewijd is aan het triumviraat Hoger Onderwijs, Opleidingen en Jobs.
Teneinde de bezoekers in staat te stellen hun zoektocht naar informatie goed te richten, is het salon Orienta opgebouwd rond 4 thematische dorpen: Campus, Internationaal, Voortgezette Opleiding, Startersjobs.
Praktische Informatie:
Wanneer ? 29-31 januari 2004
Waar ? Charleroi Expo, Hall 4 Avenue de l'Europe 21 – 6000 Charleroi.
Organisator:CPE Exhibition SA, Brusselsesteenweg, 539 B-3090 Overijse
e-mail: orienta.charleroi@cpexpo.com
Astrid Callens – Tel: +32(0)2/741 61 61
e-mail: orienta.international@cpexpo.com

Jongens en meisjes gezocht die graag een centje bijverdienen.

Hostessenservice Allures is een jonge firma met tal van mensen in dienst die werken voor verschillende gerenommeerde klanten over gans België. Daar de vraag zo hoog is zijn we op zoek naar dames/meisjes die vrij zijn om te werken op een beurs te Gent (Polyclose) op donderdag 15, vrijdag 16 en zaterdag 17 januari. Ben je ouder dan 20jaar, minstens 2-talig, sociaal, dynamisch en flexibel, stuur dan een mailtje naar info@allures.be .
Ook zoeken we voor een evenement op 15 januari te Brussel van 17.00u tot 01.00u +-20 jongens die een wagen kunnen besturen om de shuttledienst van en naar de parking te voorzien en/of de coördinatie op de parking te regelen.
Voor ditzelfde evenement zijn we ook nog op zoek naar 15 dames/meisjes om het onthaal, de registratie en de vestiaire ter plaatse te regelen. Ook voor dit event kan je mailen naar bovenstaand adres.
Uiteraard kan je na deze beurs of na dit evenement, ook nog op andere evenementen aan de slag. Dus, verdien je graag een centje bij na je werk-of lesuren of wil je dit in je vrije uren doen, dan maken wij graag een afspraak met jou.

Studiant nu ook op i-mode!

Studiant was in Vlaanderen de pionier van studenten op het Internet. Bij het prille begin van het webwerk prutste Studiant met behulp van een verschrikkelijk moeilijke url een kalender van studentenactiviteiten op de informaticasnelweg (wat naar huidige normen niet eens een heirbaan was).
Het duurde niet lang voor een bijzondere band ontstond tussen Studiant en Net4All, die maakte dat wij in de mogelijkheid gesteld werden websites van studentenverenigingen te hosten op een eigen server. Een server werden er twee, jeugdwerking kwam erbij, de eigen projecten zoals Studentenjobs.be zijn ondertussen begrippen geworden.
In de loop van het afgelopen jaar werden onze sites ook consulteerbaar via WAP, en sedert 19 december zit Studiant nu ook op i-mode!
De nieuwste jobaanbieding consulteren, nakijken waar en wanneer precies de volgende fuif van jouw favoriete club gepland staat, “cartoonen” ter verstrooiing, het kan nu allemaal via je mobieltje!

Vlaamse miljardair geeft Canadese unief 64 miljoen Euro cadeau.

Michael Degroote, geboren in 1933 in Aartrijke, emigreerde in 1947 met z’n ouders naar Canada. Op z’n 20e richtte hij een transportbedrijf op, en op z’n 24e was hij dollarmiljonair. In de late jaren vijftig raakte hij echter alles weer kwijt, maar niet voor lang. Hij kocht een ander transportbedrijf en werd één van de rijkste Canadezen ooit, maar is nooit vergeten waar z’n roots lagen. Vanaf 1987 begon hij ook in Vlaanderen te investeren.
Nu heeft hij een schenking van 105 miljoen Canadese dollars gedaan aan de medische faculteit van de universiteit van Hamilton. Het is meteen de grootste schenking ooit uit de geschiedenis van het land. De naam van de medische faculteit van McMaster zal binnenkort worden gewijzigd in “Michael G Degroote School of Medicine”. Met het geld zullen drie aparte faculteiten worden uitgebouwd die zich respectievelijk zullen bezig houden met research naar kanker, pijnbestrijding en infectieziekten.
Degroote zelf is een chronische hersenpijnlijder, die hoopt door zijn schenking een wezenlijke bijdrage te kunnen leveren aan een nieuwe doorbraak op medisch gebied.

Nederlandse taalunie bekroont wetenschappelijk werk van Sarah Bernolet.

De Nederlandse taalunie, recentelijk uitgebreid met Suriname, is het hoogste gezaghebbende orgaan op het vlak van de Nederlandse taal.
Zij verblijden ons onder andere met de nieuwe spelling en het groene boekje. Voor de promotie van het Nederlands nodigen zij de universiteiten in Vlaanderen en Nederland uit deel te nemen aan een tweejaarlijkse scriptieprijs. Meer dan 1000 scripties van de universiteiten van Antwerpen, Gent, Brussel, Leuven, Amsterdam, vrije universiteit Amsterdam, Leiden, Utrecht en Tilburg worden hiertoe gewikt en gewogen.
De laureaat van elke universiteit wordt genomineerd voor de finale. De jury heeft in een unanieme beslissing de tweejaarlijkse Taalunie scriptieprijs toegekend aan Sarah Bernolet voor haar scriptie: “De rol van orthografie bij woordherkenning in het Nederlands: een aanvulling op morfologische onderzoek van Schreuder & Baayen”.
In haar rapport schrijft de jury ondermeer: “De jury is van mening dat door de wijze waarop het Nederlands taalmateriaal wordt ingezet in het onderzoek, de scriptie een belangrijke bijdrage levert aan het vakgebeid van de neerlandistiek. De jury had waardering voor de weloverwogenheid van het werkstuk, de helderheid en de strakke presentatie. Bijzonder veel appreciatie had de jury voor de koppigheid waarmee het onderzoek is uitgevoerd: het is deze koppigheid die het hart vormt van belangrijk wetenschappelijk onderzoek. De jury is daarenboven van mening dat in de winnende scriptie belangrijk interdisciplinair onderzoek wordt gerealiseerd en was geïntrigeerd door de uitkomst van het onderzoek. De jury is van mening dat het een helder en ingenieus werkstuk is geworden, consistent qua rapportage, waarmee een interessante bijdrage wordt geleverd aan de lopende discussie over dit onderwerp. De gedrevenheid waarmee het onderzoek is uitgevoerd heeft de jury gesterkt in haar unanieme beslissing.”

Sarah Bernolet zet haar psycholinguïstisch onderzoek inmiddels verder aan de universiteit van Antwerpen. Dat haar onderzoek een interessante bijdrage is aan de lopende discussie over dit onderwerp klopt, want sinds zij afstudeerde was zij reeds gastspreker op congressen in Gent, Nijmegen en Granada (Sp).
Voor vragen over het onderzoek of voor felicitaties is Sarah Bernolet te bereiken op: sarah.bernolet@ua.ac.be

Waarde redactie:

Ondanks het feit dat ik al een tijdje ben afgestudeerd lees ik toch nog regelmatig het Studentizine.
Vandaag las ik het bericht over de moeilijkheid waarmee mensen met een hoger diploma werk vinden. 75% van de afgestudeerden zou problemen hebben bij het vinden van werk....
Ik kan het niet helpen; mijns inziens zijn het zulke berichten die de afgestudeerden ervan overtuigen dat het effectief erg moeilijk is om werk te vinden en die hen aansporen om eigenlijk bij voorbaat al op te geven en dus niet "echt" zoeken naar een job. "er is niets op de markt", "de economie staat op een laag pitje", "mensen zonder ervaring willen ze niet" is zoveel gemakkelijker gezegd dan eens deftig op zoek te gaan naar een job en werk te steken in een sollicitatie.
Zelf heb ik 1 universitair diploma en geen schitterend universitair curriculum (1 thesisjaar en nog een niet-geslaagd extra jaar). toch kon ik na 1 maand intensief zoeken op 3 plaatsen tegelijk beginnen. Ik heb gekozen voor een interessante, uitdagende job met heel veel mogelijkheden, een redelijk loon en de bijhorende extra legale voordelen. Neen, ik ben niet meteen manager over 20 mensen... maar we kunnen dan ook maar beter realistisch blijven, niet waar? Kaatje D.
red.Je hebt natuurlijk gelijk, vooral wanneer je stelt dat je als werkzoekende maar beter realistisch kan blijven als je aan de slag wil gaan. Het is echter wel zo dat het aantal hoger opgeleiden steeds maar aangroeit, en dat de kwalificaties die verwacht worden van een jonge sollicitant soms niet meer in verhouding staan tot de geboden betrekking en het daaraan verbonden loon.
Langs de ene zijde moeten jonge gediplomeerden leren accepteren dat bedrijven niet meer met vette contracten staan te wapperen aan de schooldeur (zoals dat in bepaalde sectoren enkele jaren geleden heel gebruikelijk was), maar anderzijds moeten bepaalde bedrijven ook eens inzien dat je voor een routinejob niet eindeloos de lat hoger kan blijven leggen.
Daarnaast; en héél erg belangrijk: diploma’s zijn lang niet alleenzaligmakend. Als werkzoekende jonge afgestudeerde kan je maar beter bewust zijn van het feit dat jouw eigen persoonlijkheid en uitstraling minstens even belangrijk zijn om de personeelsverantwoordelijke die tegenover je zit te overtuigen van het feit dat jij de geknipte persoon bent voor de aangeboden betrekking. Volg eens een sollicitatietraining of een jobseminar (bijvoorbeeld eentje van Studiant) en je weet precies waarover we het hebben.

Belachelijk laag surftarief!

Op 15 december 2003 lanceerde Internet Service Provider Net4All het nieuwe BLAST ADSL-abonnement voor de financieel armlastige student!
BLAST is hét ultieme ADSL-abonnement zonder franjes. U bent 24u per dag online zonder maandelijkse abonnementskosten. U betaalt enkel de trafiek over de lijn a rato van 5 cent (€ 0,05) per Megabyte en de huur van de ADSL-modem (6 Euro/maand).
De BLAST-formule heeft een downstream-snelheid van 2 Megabit (2048kbps) en een upstream van 512 kilobit. Hiermee wordt het het eerste "echte" ADSL "Light"-abonnement op maat van de "kleine" gebruiker.
Ook de installatieprijs werd "light" gehouden en bedraagt 25 Euro (inclusief BTW), zodat door dit abonnement het Internet nu echt voor iedereen bereikbaar is.
www.blast.be

Promotieteam creditcards!

Exselsia is dringend op zoek naar de juiste persoon voor een vacature in direct sales.
Je maakt deel uit van het promotieteam dat zal instaan voor de directe verkoop van credit cards op de luchthaven. Uiteraard krijg je hiervoor een grondige productopleiding en de nodige commerciële argumentatie om je succes te garanderen. Dit is een full time opdracht (contract onbepaalde duur)
Profiel:
Je kan je mondeling vlot uitdrukken in het NL, FR en ENG. Je hebt al een eerste commerciële ervaring, bij voorkeur in directe verkoop aan particulieren. Je beschikt over commerciële flair en het nodige doorzettingsvermogen om je sales objectieven te behalen. Je bent flexibel naar werkuren, ook tijdens het weekend (zondag).
Aanbod:
Een mooie gelegenheid om je commerciële vaardigheden verder te ontwikkelen. Een interessant product met een sterke naambekendheid. Een vast salaris met een zeer interessante bonusregeling en andere voordelen.
Wil je op 12 januari al aan de slag?
Neem snel contact op met Exselsia: 02/266 87 21 en vraag naar Roel Kox, Sofie Berquin of Peter Verbauwen! www.exselsia.be