Studentizine

Studentizine 74

Cantorenconvent op 16 februari.

Door externe omstandigheden vindt het eerste Antwerpse cantorenconvent van dit academiejaar pas op 16 februari aanstaande plaats. Al diegenen die het studentenlied in het hart dragen en hun liederenschat willen uitbreiden worden dan om 20.00 uur verwacht in de Wagentol, op de Antwerpse Stadswaag.
Ook deze keer wordt er een memorabel naslagwerk samengesteld, waarin de partituur, historiek en achtergrond van de behandelde liederen, alsook eventuele tekstvariaties worden opgenomen. Voorinschrijving wordt aanbevolen : info@cantorenconvent.be

Te jong...

Pas bier kunnen bestellen, wanneer je een jaar bij de studentenvereniging zit. Dat is geen maffe introductieregel van club of kroeg, maar eenvoudig volgens de wet wanneer je nog maar vijftien jaar bent. Zo is er in Utrecht ook een vijftienjarige die sinds dit jaar studeert aan de universiteit en lid is van de Utrechtse Vrouwelijke Studenten Vereniging (UVSV). De vereniging zal de hoogbegaafde tiener en de jongste universitaire student in Nederland er op aanspreken als ze vóór haar komende verjaardag alcohol nuttigt. (AD)

Improvisatietheater NEUT! 5 lachjes per minuut...

TV-opwarmer laat provincie Antwerpen lachen…
BV’s leren lachen in therapie…
Improvisatieacteurs van theatergezelschap NEUT! zijn dol op zo’n titel als onderwerp voor hun scène. Vanaf 1 februari 2004 laten de Neuters u na een drukke werkdag verdiend ontspannen met hun nieuwe spelletjes en acteurs. U, als publiek, mag onderwerpen roepen en de acteurs moeten hiermee aan de slag gaan.
TV-opwarmer en scheidsrechter Hans Raeves leidt met de billen bloot dit bonte gezelschap. “Dit is iets helemaal anders dan pakweg “Blind Date” of “Blokken” opwarmen, maar zeker even veel plezier! Hier spelen vier acteurs in een hoog tempo een reeks korte improvisatiespelletjes in de stijl van het bekende TV1 programma ‘Onvoorziene Omstandigheden’. Aan het einde van elke impro-show beoordeelt jong of oud de kwaliteit van het spel door met een stressbal te gooien naar het minst goede team.
Neut gelachen, geld terug”, aldus Hans, “of met andere woorden: NEUT! belooft u 5 lachjes per minuut en dat is bewezen.”
NEUT! speelt elke dinsdagavond van februari tot en met juni 2004 op 4 vaste locaties in de provincie Antwerpen. Tickets kosten 7 Euro.
De volledige speellijst opvragen, meer info én reserveren is mogelijk via www.neut.be of op ticket@neut.be. U kunt ook bellen op 03/789 10 14.
Vanaf aanstaande donderdag kunnen onze lezers liefst 80 duotickets winnen op de Studiantsite. (20 per locatie).
Studiant accepteert wel geen enkele verantwoordelijkheid voor gebeurlijke lachkrampen, slappe lach of andere lachwekkende aandoeningen!

Oud genoeg...

Te jong om te stemmen, maar oud genoeg om te studeren. Het aantal studenten van vijftien en zestien jaar jong aan de Nederlandse universiteiten en hogescholen is de afgelopen tien jaar enorm gestegen. In plaats van het dozijn in 1992, hebben zich er dit jaar maar liefst 62 minderjarigen aangemeld bij de universiteit. Zo blijkt uit gegevens van de Informatie Beheer Groep. Volgens het ministerie van Onderwijs heeft dit te maken met de grote maatschappelijke erkenning van hoogbegaafden.

Gezocht: jong, kleurrijk talent...

Allochtone leraren of studenten tussen 18 en 35 jaar die in hun school een multicultureel project opzetten, kunnen via het project 'Gezocht: jong, kleurrijk talent (m/v)' een beurs van 3 000 euro krijgen van de Koning Boudewijnstichting. Een deel van de beurs wordt gebruikt voor begeleiding en ondersteuning, een deel voor de financiering van het project.
Een kandidaatsdossier en de informatiefolder kan je downloaden bij de Koning Boudewijnstichting. De uiterste indieningsdatum is 29 februari 2004. http://www.kbs-frb.be/code/page.cfm?id_page=125&id=588&lang=NL

Helden en handtassen...

Hoezo zijn er geen helden meer? Vorig weekend heeft een aantal studenten van de Hogeschool Avans in Breda, een sacochenpikker overmeesterd. De studenten figureerden op dat moment in een promotiespotje ter gelegenheid van de fusie van de Hogeschool Brabant en die van 's-Hertogenbosch, toen ze de dief voorbij zagen rennen. Een groepje studenten dacht geen twee keer na en zette de achtervolging in. Eén van de studenten liep zelfs averij op in zijn gezicht, doordat de dief eerst nog met de gestolen handtas in het rond sloeg, voordat hij zich uiteindelijk gewonnen gaf. (studenten.net)

STOMP!

Het is overduidelijk: niemand is veilig voor de aanstekelijke ritmes van STOMP. Tienduizenden Belgen genoten reeds van dit wervelende spektakel vol opzwepende ritmes.
STOMP is een ware belevenis voor jong en oud waarbij iedere vorm van percussie, choreografie en humor in een nieuwe dimensie wordt gebracht. Ze doen het nog altijd met alles: handen, voeten, deksels, bezems, potten en pannen… Geen enkel voorwerp is veilig voor hun onweerstaanbare drang naar opzwepende ritmes. Ooit begonnen ze op straat, maar dat unieke talent en die onnavolgbare inventiviteit bezorgden hen inmiddels wereldroem. Iedereen beleeft STOMP op zijn of haar manier; van bij het begin van de show willen al je ledematen deelnemen aan het enorm meeslepende ritme!
En ja, ze komen terug. STOMP komt naar Vorst Nationaal in Brussel.
Om onze trouwe bezoekers te belonen stellen we op de Studiant homepage een toffe wedstrijd voor: “win een exclusieve Stomp poster ter grootte van de buskotjes!! “ (120x160 cm)
De wedstrijd loopt vanaf donderdag 15 januari op www.studiant.be.
Tickets via 070 344 111 of www.sherpa.be Meer info: www.musichall.be of www.stomponline.com.
Speeldata: 25, 26 en 27 februari 2004 om 20:00 in Vorst Nationaal

Bedtijd...

Studenten hebben vaak de naam nachtbrakers te zijn. Dat is niet terecht, blijkt uit onderzoek van Rijksuniversiteit Groningen. Studenten gaan gemiddeld net zo laat naar bed als hun ‘gewone’ leeftijdsgenoten. Studenten vonden zichzelf vaak wel avondmens, terwijl dat in de praktijk niet echt het geval was. Gedurende de week gaan studenten gemiddeld om twaalf uur naar bed, net zo laat dus als niet-studerende jongeren naar bed gaan. De gemiddelde slaapduur van de ruim vierduizend ondervraagden bedroeg acht uur.

Magical rythms of Ireland

De muziektheatershow The Magical Rhythms of Ireland is een wervelend spektakel, gebaseerd op Ierse sagen en legenden. De show ademt de sfeer van het oude Ierland met zijn goden, druïden en magiërs.
Een afwisselend scala van mystieke liederen, romantische balladen, typisch Ierse folksongs en opzwepende, razendsnelle tapdans voeren u door de historie van dit prachtige land.
'Storyteller' Peter Corry vormt de rode draad door het programma, waarin het dagelijks leven in een oud vissersdorp gestalte wordt gegeven. Deze authentieke, temperamentvolle show wordt gebracht door de top van Ierland's danstalent. De muziek is speciaal voor deze show gearrangeerd en wordt uitgevoerd op authentieke Ierse instrumenten. Verteller Peter Corry - een van Ierland's meest geliefde zangers die onder meer dankzij zijn rol als Javert in "Les Misérables" op het Londense West End ook in Engeland grote faam geniet en inmiddels ook in ons land geen onbekende is - bepaalt met zijn geweldige zangtechniek en warm timbre de intieme sfeer van The Magical Rhythms.
Voor de dansliefhebbers echter zal sterdanser Joey Comerford met zijn verbluffend virtuoze en spannende solo's ongetwijfeld de show stelen!
Niet eerder werd een zo authentieke Ierse dans- en zangshow op het podium gebracht: romantische legenden, eeuwenoude mystieke liederen, populaire Ierse folksongs en razendsnel tikkende tappende voeten, THE REAL FEELING FROM IRELAND!
Speeldata: 30 januari 2004 en 1 april 2004
Capitole Gent, graaf van Vlaanderenplein 5, 9000 Gent
tickets te koop via www.sherpa.be meer info: www.musichall.be
Voor de voorstelling van 30 januari geven wij op de Studiantsite vijf duotickets weg!!! Wedstrijd online vanaf donderdag aanstaande!

Examentips en meer van dattem...

Onfeilbare (nou ja…) examentips en blokinstructies, je kan ze allemaal kwijt of vinden op www.studiant.be/tips! Je voldoening of ongenoegen kan je ventileren op www.studiant.be/forum .

Werkstraf voor studentengrap?

Het openbaar ministerie heeft voor de Leuvense correctionele rechtbank een werkstraf gevorderd voor twee 25-jarigen, die werden betrapt terwijl ze aluminiumfolie wikkelden rond een flitspaal. De ingenieur en de student waren ingegaan op een oproep van senator Dedecker “om iets ludieks te doen tegen flitspalen”. Ze beschadigden de camera’s niet, maar verhinderden wel de goede werking ervan. Het Vlaamse Gewest eiste als burgerlijke partij 60 Euro schadevergoeding voor de twee uur werk die nodig was om de goede werking van de flitspalen te controleren.

Geen alstublieft = geen drank!

In de Leuvense fakbar “Letteren” zijn de studenten achter de toog de onbeschoftheid van hun collegae aan de andere kant van het kroegmeubel meer dan beu. Sedert oudjaar hangt de slogan van de titel achter de toog. Wie onbeleefd is wordt op het papier attent gemaakt, en mag nog eens proberen. Naar verluidt is het verschil al duidelijk merkbaar.

Berlijnse studenten staken

De studenten van de Berlijnse Humboldt Universiteit staken al ruim anderhalve maand. Dat ze geen deel uitmaken van een productieproces en met een staking vooral zichzelf in de vingers snijden, lijkt niemand iets uit te maken. Tenslotte wordt de universiteit bedreigd door de grootste bezuinigingen in de geschiedenis. De toekomst van het onderwijs is in het geding.

Met zo’n vijftienhonderd toehoorders zit de aula van de Berlijnse Humboldt Universiteit weer bomvol; via een krakende audioverbinding is er bovendien contact met het dubbele aantal studenten in andere zalen en gebouwen van de universiteit.
Deze keer is rector Jürgen Mlynek zelf aanwezig om brandende vragen van de boze studenten te beantwoorden. Die maken het Mlynek niet gemakkelijk. Opgewonden roept een rechtenstudent door de microfoon: “Ik zou de rector nogmaals willen verzoeken om de volgende vraag te beantwoorden: waarom zegt u telkens weer dat u sympathiseert met de staking, maar weigert u op hetzelfde moment de bezuinigingsplannen te herzien?” Geïrriteerd en onduidelijk mompelt Mlynek in de microfoon: “Ik heb u allen al meermaals geprobeerd duidelijk te maken dat het college van bestuur wel akkoord moest gaan met het voorstel van de bondsraad, anders zou er helemaal geen onderwijsakkoord zijn gekomen. Maar als u wilt staken, best. Misschien helpt het nog iets.”
Best? Uit de zaal klinkt schamper gelach. Een meisje roept: “En wat dan? Zouden de Berlijnse universiteiten zonder akkoord opeens op slot gaan?” Mlynek antwoordt iets onverstaanbaars en onmiddellijk schalt uit de boxen het verzoek of meneer de rector nou eindelijk eens recht in de microfoon kan spreken; in de andere zaal is hij werkelijk niet te verstaan.

De rector zit in een lastig pakket. Berlijn heeft sinds de val van de muur 51 miljard euro schuld opgebouwd, een astronomisch bedrag dat door de verschuldigde rente dagelijks bijna zeven miljoen euro hoger wordt. Om deze last te verlichten moeten de drie universiteiten van de stad in 2009 75 miljoen euro bij elkaar geschraapt hebben; een bedrag waarmee Berlijn op dit moment hooguit elf dagen de rente op de schuld zou kunnen betalen. Voor de universiteiten komt dit echter neer op inkrimping van het personeelsbestand met dertig procent, ofwel het opheffen van negentig leerstoelen en driehonderd plaatsen voor andere wetenschappelijk medewerkers. De universiteit heeft nu zo’n 33.000 studenten en een kleine 600 leerstoelen.

De studenten zijn boos op rector Mlynek, omdat hij zonder morren heeft toegezegd het gehele bedrag op het personeel te verhalen. Boos zijn ze ook vanwege zijn prestigeproject, de Governance School, een dure postdoc bestuurskunde voor topstudenten, die volgend jaar van start moet gaan. Niet zo’n beste timing, vindt de vergadering.
Een tweede reden voor de protesten is de geplande invoering van het bama-stelsel. Volgens de Berlijnse wetenschapssenator Thomas Flierl heeft de moderne maatschappij geen vakidioten nodig, maar “efficiënte inzet van resources”, ofwel een marktgericht onderwijsstelsel. Hij breekt daarmee met de Duitse universitaire traditie: het zwaartepunt op zuivere wetenschap en relatief veel vrijheid voor studenten. Maar studies worden vaak niet afgemaakt en duren al gauw zo’n zeseneenhalf jaar. Duitse studenten vrezen nu dat hun studie een stoomcursus wordt, een oppervlakkige commerciële opleiding, waar bovendien flink voor betaald moet worden.
Inmiddels wordt in meer dan de helft van de deelstaten geprotesteerd tegen het in te voeren collegegeld van circa vijfhonderd euro per semester. Dat dit pas betaald hoeft te worden nadat de studie is afgerond en een baan is gevonden, laat de studenten koud. Zeker in Berlijn, waar het geld niet voor de bezuinigingen compenseert. Staken dus!

Toch zijn er niet alleen hardliners. Er zijn ook studenten die in februari gewoon examen willen kunnen doen. Op de vergadering stellen ze zich voor als het Compromis-forum en zetten hun ideeën uiteen (wel protest, geen staking).
De ‘saboteurs’ worden aanvankelijk uitgefloten, maar als de woordvoerder uiteindelijk de tijd gegund wordt zijn compromissen te formuleren, klinkt ook voorzichtig geklap. De gematigden stellen problemen aan de orde waar geen van de aanwezigen zomaar aan voorbij kan gaan: moeten we niet samenwerken met de rector tegen het bestuur van Berlijn, in plaats van hem onderuit te halen? Is onze eis ‘gratis onderwijs voor iedereen’ niet te hoog? En willen we wel een heel semester verliezen aan protest dat waarschijnlijk niets zal uithalen?

Uiteindelijk overheerst toch de strijdlust; na de vruchteloze discussie met de rector willen de meeste aanwezigen gewoon staken en worden ze opgeroepen zich te voegen bij een demonstratie van studenten van de Technische Universiteit op Potzdammer Platz. Een paar honderd enthousiastelingen marcheren daarop naar buiten en roepen in koor: “Wir sind viele! Wir sind laut! Wann man unsere Bildung klauet!”
Dan klinken er sirenes, de studenten rennen een kerstmarkt op en worden ingesloten door politiebusjes. Iets ingetogener zetten zij even later hun tocht onder politiebegeleiding voort. Een Berlijnse koerier wiens auto tijdens de actie door de politie ingeklemd is geraakt, vraagt zuchtend of die studenten niet ’s nachts kunnen protesteren.
En ook dat gebeurt. Er worden marathonlezingen georganiseerd die doorgaan tot in de kleine uurtjes, zoals bij de natuurkundefaculteit van de Technische Universiteit, die eens een collegesessie van 72 uur organiseerde. Een tiental docenten toonde zich bereid om drie etmalen achter elkaar twee uur lang in de vrieskou de relativiteitstheorie en de werking van snaren en membranen nog eens uit te leggen. Ook aan beginnende voorbijgangers.

De staking is eigenlijk één groot feest, een welkome afwisseling op de alledaagse sleur en nog met een goed doel ook. Tientallen actiegroepen organiseren ludieke protesten om de bezuinigingen onder de aandacht van de pers te brengen: naakte studenten rennen de kerstmarkt op, een paar waaghalzen nemen een duik in de ijskoude rivier de Spree, de meer politiek geëngageerden bezetten het gemeentehuis.
Veel studenten beseffen dat hun acties waarschijnlijk niks gaan opleveren, maar de carnavaleske sfeer van solidariteit maakt veel goed. De wekelijkse demonstratietocht door de stad op zaterdag heeft een hoog loveparade-gehalte, met muziekwagens, geschminkte gezichten en verkleedpartijen, kleurige, humoristische spandoeken en veel glühwein tegen de kou.

De Berlijners begrepen het protest en waardeerden de manier waarop er actie gevoerd werd, zolang hun kerstplezier maar niet bedorven werd. Weinig sympathie was er voor de activisten die ’s nachts in de kerstboom op Alexanderplatz klommen, de piek afknipten en er het bord ‘gekürzt’ voor in de plaats zetten.
Maar ook rector Mlynek hield geen rekening met de kerstgedachte. Hij ondertekende op 23 december het hem voorgelegde pakket bezuinigingsmaatregelen. Bij de studenten slaat de protestmoeheid inmiddels toe. Ludieke acties vonden in de laatste week voor de vakantie nauwelijks meer plaats en de vraag is hoe het nu in januari verder moet. Doorgaan met staken in de hoop in ieder geval nog de invoering van het collegegeld tegen te houden? Misschien, maar studeren is toch ook wel leuk. Zeker nu het nog gratis kan. Thalia Verkade

Prijzen voor studentenclubs

Vier Nederlandse studentenclubs hebben een prijs gewonnen van Nacee, de Netherlands America Commission for Educational Exchange. Zij krijgen elk een bedrag van 700 tot 1100 euro voor hun bijdrage aan de actualisering van studentenclubs.com.
Die website bevat inmiddels gegevens van 667 clubs en verenigingen. Om te zorgen dat de informatie actueel blijft, looft Nacee elk jaar een of meer prijzen uit met een totale waarde van 3.500 euro. Inzenders met de leukste ideeën vallen in de prijzen. De eerste prijs van 1100 euro gaat deze keer naar Synergie, de studievereniging bedrijfswetenschappen Nijmegen. Het winnende idee is een grote openlucht lunch in de openingsweek van het nieuwe studiejaar. De tweede prijs gaat naar Prioritijd, de studievereniging vrijetijdswetenschappen van de Universiteit van Tilburg. Die krijgt duizend euro om het verenigingsblad te professionaliseren.
Leiden valt dubbel in de prijzen. De Algemene Studentenvereniging Prometheus en het Historisch Samenwerkingsverband Leiden ontvangen elk een derde prijs van 700 euro voor diverse activiteiten.
HOP, Onno van Buuren