Studentizine

Studentizine 75

Redactioneel

Het staat al een tijdje vast, dit wordt een gewéldig Studentizine. Onze lezeres uit Kissimee mag gerust zijn: onder de stuwende kracht van Nederland is de Europese gemeenschap begonnen aan een agressief inhaalmanoeuvre tegenover de USA inzake geweld op school.
Een gewoon inhaalmanoeuvre met een onverantwoord snelle blikken doos op sportvelgen dompelde dan weer drie Vlaamse gezinnen en een hele schoolgemeenschap in diepe rouw.
Meteen waren alle media vervuld van topics over geweld op school, bedreiging van leerkrachten, jongeren in het verkeer. Er werd bijna vergeten dat er ook een discussie gaande is over het al dan niet dragen van foularrekes in het onderwijs, en dat was dan ook meteen de enige positieve noot aan al de heisa.

Cantorenconvent op 16 februari!

Voor de ware liefhebber van het studentenlied is het allemaal niet zo eenvoudig! Op de meeste cantus worden steevast dezelfde liederen gemolesteerd, en behoorlijke partituren zijn nauwelijks te vinden. Het cantorenconvent sleutelt daaraan en wil de leergierige cantores en commilitones op het rechte pad brengen!
Voor de derde keer leren we opnieuw schitterende minder bekende of vergeten studentenliederen aan, en besteden we aandacht aan de juiste zangwijze van bekende liederen die door de mangel worden gehaald op de modale cantus. Al diegenen die het studentenlied in het hart dragen en hun liederenschat willen uitbreiden worden dan ook op 16 februari aanstaande om 20.00 uur verwacht in de Wagetol, op de Antwerpse Stadswaag.
Ook deze keer wordt er weer een memorabel naslagwerk samengesteld, waarin de partituur, historiek en achtergrond van de behandelde liederen, alsook eventuele tekstvariaties worden opgenomen. Voorinschrijving wordt aanbevolen : info@cantorenconvent.be of rechtstreeks op de site www.cantorenconvent.be

17-jarige leerling executeert leraar op school.

In het Terra-college in Den Haag schoot de zeventienjarige Murat tijdens de lunchpauze leraar Hans Van Wieren een kogel door het hoofd. Het slachtoffer overleed kort daarna. De dader was al een tijdje bekend als een probleemgeval, en om zijn agressief gedrag. Hij gebruikte ook drugs. Toch betoogden medeleerlingen om “hun vriend Murat” , “die geen vlieg kwaad zou doen” vrij te laten. Om hun verlangen kracht bij te zetten beukten ze onder andere in op geparkeerde auto’s… De politie diende de betoging uiteen te drijven. De leraar zou té correct geweest zijn en daarom “in de weg gelopen hebben” van de dader. Vooral toen de dader recentelijk door het slachtoffer betrapt werd op blowen in de schooltoiletten zou de “eer” van de moordenaar zwaar aangetast zijn.

Vier scholieren gearresteerd na dreigementen.

In de nasleep van de moord in Den Haag werden op enkele dagen tijd vier scholieren gearresteerd wegens ernstige bedreigingen. Een zestienjarige Amsterdamse werd aangehouden nadat ze op een internetsite had aangekondigd hetzelfde als Murat te zullen doen. Ook in Amsterdam werden drie leerlingen van het Marcanti-college opgepakt naar aanleiding van een door hen verstuurde kogelbrief.

Ex-leerling steekt leraar neer in docentenkamer.

In de Mgr. Hermusschool in Amsterdam kwam het amper tien dagen na de Haagse moord alweer tot zwaar geweld. Om onduidelijke redenen kwam het tot zware ruzie in de leraarskamer tussen een oud-leerling en een 59-jarige docent. De 35-jarige dove dader stak het slachtoffer met een mes in de hartstreek. Het slachtoffer is nog steeds in kritieke toestand. De dader legde ondertussen bekentenissen af.

Politie voorkomt aanslag met vuurwapen.

In Zaanstad heeft de Nederlandse politie een herhaling van de moord in Den Haag kunnen voorkomen. Een zestienjarige scholier vertelde zijn medeleerlingen dat hij zijn leraar wou neerschieten. Bij een huiszoeking vonden agenten een geladen pistool in de kamer van de tiener. Hij bekende de intentie te hebben een leraar neer te schieten. Hij was op het idee gebracht door de “heldendaad” van Murat in Den Haag.

Vier scholieren verongelukken op weg naar huis.

Een kersvers rijbewijs (één week), een achttienjarige bestuurder, een nieuwe sportieve wagen met brede banden, regenweer, inhalen net voor een bocht, een tegenligger, jezelf overschatten, stoer doen…eens te meer is het een fatale cocktail gebleken. In Tongeren werd het leven van vier tieners abrupt afgebroken tegen een boom. In één school blijven vier stoelen de rest van het jaar onbezet. In één gezin blijven voor eeuwig twee stoelen leeg aan de ontbijttafel. In drie gezinnen zijn ook respectievelijk 15, 18, 17 en nog eens 18 jaar vreugde, zorg, bekommernis en ouderlijke trots verworden tot pijnlijke herinnering, fantoombeelden en foto’s in kadertjes op het buffet of aan de muur.
Het verdriet en de verbijstering zijn groot, en toch blijven de ingrediënten van deze moordcocktail mekaar opzoeken en aantrekken. Niet zelden zijn ouders mee verantwoordelijk voor het zaaien van de ramp. Heeft een beginnend bestuurder (die het zelf nog lang niet kan betalen) écht een glimmende machomachine nodig om de eerste tienduizenden kilometers af te malen? Is een oerdegelijk akkepufje niet ruim voldoende? Moeten die sportvelgen met low-profile banden echt onder de kerstboom liggen? Waarom niet eerst een slipcursus cadeau gedaan? Waarom een royale ouderlijke bijdrage in een chroomdroom niet afhankelijk maken van een deuk- en boetevrij (of –arm) parcours?

14-jarige pleegt zelfmoord na berisping.

In Antwerpen is een 14-jarige scholier uit een raam op de 19e verdieping gesprongen. De tiener overleefde de klap van de landing niet. Voor zover men kon achterhalen zou een banale berisping op school de reden van de wanhoopsdaad geweest zijn. Hij verliet de school totaal overstuur na een straf die hem was opgelegd. Deskundigen menen echter dat er meer psychologische problemen aan de grondslag van deze tragische dood zouden kunnen liggen. Gewoonlijk geven jongeren signalen dat ze met de wereld in onmin leven en het even niet meer aankunnen, maar al te vaak worden de signalen door hun gezinsleden niet of onvoldoende herkend.

16-jarige steekt liefdesrivaal neer op school.

In het Berthoutinstituut in Mechelen heeft een leerling een 15-jarige medestudent neergestoken met een vlindermes. De dader kon het niet verwerken dat zijn slachtoffer een relatie had met een 14-jarig meisje dat hem eerder had afgewezen. Het slachtoffer werd geraakt onder het schouderblad en houdt wellicht een klaplong over aan de steekpartij. De dader werd meteen na de feiten opgepakt door de politie en is ter beschikking gesteld van de jeugdrechter.

12-jarige wil zelfmoord plegen met dienstpistool vader.

Een 12-jarige jongen uit Brussel heeft geprobeerd zich voor de ogen van zijn klasgenoten een kogel door het hoofd te jagen. Het ventje gebruikte daarvoor het dienstwapen van zijn vader, die gelukkig voor z’n spruit, steeds de slagpin uit z’n wapen haalt vooraleer het op te bergen. De twaalfjarige was gewoon aanwezig op school, maar ging tijdens een vrij uurtje (omdat een leerkracht afwezig was) even over huis. Daar haalde hij het dienstwapen van zijn vader (een Brussels politieman) uit de slaapkamer van zijn ouders, en nam het mee naar school. Tijdens de pauze probeerde hij enkele keren zichzelf neer te schieten. Een toegesnelde leerkracht overmeesterde de snaak. De jongen is onder psychiatrische begeleiding gesteld, maar blijft wel onder de hoede van zijn ouders.

Elke week wordt een Antwerps leraar met een mes bedreigd.

Naar aanleiding van de moord in Den Haag, en de andere incidenten die de voorbije dagen de media haalden, waren diverse instanties gehaast om te melden dat er in Vlaanderen geen probleem bestaat.
De recent vrijgegeven cijfers van de Antwerpse politie schetsen echter een héél ander beeld. In 2003 moest de politie 93 keer een pv opstellen voor geweldpleging in Antwerpse scholen. Van een mes wordt allang niet meer opgekeken, maar ook andere wapens komen voor. Afpersing is een heel populair tijdverdrijf geworden en steeds vaker worden leraars het slachtoffer. Sommige leraars parkeren hun wagen kilometers van de schoolpoort uit vrees voor vandalismerepresailles. Leerlingen pikken het niet meer dat ze worden terecht gewezen, en reageren steeds vaker met geweld. In de voorbije zes jaar noteerde het Antwerpse parket vier pogingen tot doodslag op Antwerpse scholen. Vermits het op het ogenblik vrijwel onmogelijk is om relleerlingen te weigeren voelen de krapuultjes zich onaantastbaar en gaan zij steeds verder in hun provocaties.
Op het ogenblik hebben 28 Antwerpse scholen een contract afgesloten met politie en parket. Ze krijgen daardoor de garantie dat de politie meteen ter plaatse komt en dat het parket elk ernstig feit vervolgt.
Het is al ver gekomen dat je als onderwijsinstelling daarvoor een apart contract moet afsluiten. Wij dachten te weten dat prompte tussenkomst én vervolging van ernstige feiten ons door de -door ons financieel recht gehouden- overheid werd gegarandeerd? Moet Jan Modaal ook zo’n speciaal contract afsluiten om recht op bijstand te hebben?

Heilige minkukel, bid voor ons...

Wie de vorige items erop na gelezen heeft kan dan wel denken dat de boel grondig verziekt is, maar niets is minder waar (of toch?)
Uit de slachtpartij in Columbine High zijn namelijk twee nieuwe erediensten ontstaan.
De ene is die van Cassie Bernall. De diepgelovige blondine kreeg een vuurwapen tegen het hoofd gedrukt door één van de twee maffe moordkezen (Eric Harris) die haar vroeg:” geloof je nog altijd in god?”. Zij antwoordde “ja” en hij knalde haar af als een dolle hond. Sindsdien gaven haar ouders een bestseller uit “she said yes” en wordt zij vergeleken met de grootste martelaars van de Christelijke kerk.
Religieus fanatisme? Waarschijnlijk wel, maar vrij onschuldig. Minder onschuldig is de ziekelijke verering van minkukels voor de twee moordende maffen. Gepeste Amerikaanse tieners zien Harris en Klebold als heroïsche wrekers, en duizenden hebben de geflipte killers nu als rolmodel gekozen. De maniakale kwibussen worden bewonderd als supersterren die zijn opgestaan tegen het onrecht van een verdrukte minderheid van verschopte “übermenschen”. Op websites staan uitspraken als: “als de high schools niet totaal veranderen, als er geen revolutie uitbreekt in onze gangen, bibliotheken en refters, zullen wij steeds talrijker worden. Eric zei dat hij het begin was, de eerste revolutionair, en hij had gelijk…”
Als je weet hoe simpel het in de States is om aan een oorlogswapen te raken, dan stemt dit soort van jeugdcultuur toch tot enig nadenken….

Leerlingen maken virtueel vuurwerk dankzij project “Stimulus”

Vuurwerk maken in de klas. Vroeger zou elke leerkracht dit resoluut geweigerd hebben, maar dankzij Stimulus, het nieuwste initiatief van de cel Wetenschapscommunicatie van de Vrije Universiteit Brussel, kan dit nu wel. Stimulus (http://stimulus.vub.ac.be) is een kant-en-klaar digitaal lessenpakket voor de 2e graad van het secundair onderwijs (14-16 jaar) dat jongeren op een leuke wijze in contact brengt met wetenschappen en leert omgaan met ICT (informatie- en communicatietechnologieën). Momenteel is al een eerste module voor de lessen chemie beschikbaar onder de titel “de vuurwerkfabriek”. Daarmee kunnen leerlingen uit de 2de graad secundair onderwijs explosieve experimenten 100% veilig uitvoeren op de computer. Eind dit jaar hoopt de cel wetenschapscommunicatie nieuwe modules voor chemie en technologische opvoeding online aan te bieden.
Het lessenpakket voldoet aan een aantal eindtermen uit het secundair onderwijs en wil tegelijk de integratie van ICT-toepassingen in het lesgebeuren vergemakkelijken. Stimulus is volledig gratis en inloggen is niet noodzakelijk. Stimulus werd ontwikkeld in samenwerking met de Vlaamse Gemeenschap in het kader van de actie “wetenschap maakt knap”, en met leerkrachten, inspecteurs en adviseurs van het secundair onderwijs.
Stimulus is opgebouwd volgens het principe van opdrachtgestuurd onderwijs ; “al doende leert men”. De leerkracht coacht de leerlingen bij de uitwerking van de “vraagstukken” en geeft waar nodig theoretische toelichting. Om het geheel ook leuk te maken werden in Stimulus herkenbare elementen uit videospelletjes geïntegreerd. Leerlingen zien bijvoorbeeld hun “score” na elke opdracht, moeten verschillende “levels” afwerken, monteren én lanceren virtueel een vuurpijl, enz…
Stimulus is een flexibele ICT-toepassing, die leerkrachten en leerlingen toelaat informatietechnologie te gebruiken zonder daarom een informaticaspecialist te zijn. Online lesgeven aan een leerling die omwille van ziekte thuis moet blijven, is geen heksentoer meer. Stimulus is ook in het klaslokaal zeer flexibel, zowel online of, als men veilig wil spelen, offline. De 8 doe-opdrachten kunnen van voor naar achter en van achter naar voor doorlopen worden, in groepjes of individueel. De leerkracht kan eveneens enkel die opdrachten uitkiezen die voor haar/hem het meest nuttig zijn. Jongeren kunnen hun lessen online voorbereiden en leerkrachten moeten geen uren tijd besteden aan de voorbereiding van experimenten. Kortom, Stimulus wordt tijdens de les gebruikt als inleiding, als huiswerk of als evaluatieoefening.
Niettegenstaande Stimulus volledig digitaal is, sluit dit project klassieke leermiddelen niet uit. “Integendeel, wij zijn overtuigd dat ICT complementair is aan andere methoden en dat Stimulus perfect deel kan uitmaken van een groter lessenpakket”, zegt projectcoördinator Wim Van Broeck.
Met de ComiX-Files©1997 en het Virtueel Museum©2000 had de cel Wetenschapscommunicatie van de VUB al 2 succesvolle projecten op haar naam staan, respectievelijk voor de 1ste (12-14 jaar) en 3de graad (16-18 jaar). Een project voor de 2de graad (14-16 jaar) ontbrak. Met Stimulus is die leemte opgevuld. De Vrije Universiteit Brussel heeft met de lancering van Stimulus nu een volwaardig ICT-platform voor elke graad van het secundair onderwijs. “Een platform dat we i.s.m. de Vlaamse Gemeenschap, het Brussels Gewest en privé partners verder willen uitwerken”, verduidelijkt Wim Van Broeck.
Meer informatie : Wim Van Broeck, projectcoördinator Stimulus, Tel. 02-629.22.11
e-mail : wvbroeck@vub.ac.be. Of neem een kijkje op de website : stimulus.vub.ac.be of de e-leer omgeving virtueelmuseum.vub.ac.be.

Eindelijk opnieuw een CD met studentenliederen!

Het is zeer zeldzaam en bijzonder lang geleden, maar eindelijk is er een nieuwe CD met studentenliederen uitgebracht. Deze stunt werd gerealiseerd door een dertigtal studenten en oud-studenten op initiatief van Westlandia Antwerpen. De CD “Io Vivat en meer dan 40 andere studentenliederen” bevat bekende maar ook heel wat minder bekende studentenliederen en is er voor elke (oud-)student en muziekliefhebber.
In januari 2003 beslisten de oud studenten van Westlandia Antwerpen om een CD uit te brengen met studentenliederen. Het viel immers op dat er bijzonder weinig LP's of CD's bestaan met studentenliederen en dat de meeste clubs hierdoor altijd hetzelfde zingen op een cantus. Ook de kwaliteit van de gezongen liederen is er de laatste jaren zeker niet op vooruitgegaan.
Deze CD is volledig opgenomen op paaszaterdag 20 april 2003 te Rumbeke. Aan de CD gingen geen repetities vooraf. De deelnemers bestonden uit studenten en oud-studenten uit Brussel, Antwerpen, Gent en Leuven, waarbij enkel de generatiegenoten elkaar kenden. Studenten van verschillende clubs zongen mee (o.a. Moeder Westland Leuven, Westlandia Gent, Westland Brussel, Westlandia Antwerpen, Magistra, Castrum, Lila, KVHV, Lovania, S.K. Ghendt, Bruxellas, Plutonica, Rodenbach,...) onder begeleiding van piano, gitaar, accordeon, viool en trompet.
De CD “Io vivat” bevat meer dan 40 liederen waaronder diverse klassiekers maar ook veel minder gekende liederen. Tijdens de opname bleek snel dat meerdere liederen niet altijd identiek gezongen werden in de verschillende studentensteden. Hiervoor werd dan teruggegrepen naar de oorspronkelijke partituren. Er is ook niet altijd even correct gezongen en nu en dan viel er al eens iemand uit de toon. Zoals het op een echte cantus past! Een studentenclub is immers geen koor uit de hoogste categorie.
De CD kost 10 EUR (+ 3,50 EUR verzendingskosten) en kan besteld worden door overschrijving op rekeningnummer 738-6136209-11 van Oud Westland Antwerpen, Diksmuidseweg, 8904 Ieper/Boezinge met vermelding "Bestelling CD" en je volledige adresgegevens en het aantal CD's.
Een volledig overzicht van alle liederen en hun duurtijd, info over de realisatie en alle bestelgegevens kun je snel en makkelijk vinden op de website.
www.moederwestland.be

Rector: ‘Studentenverenigingen missen eigen karakter‘

Studentenverenigingen hebben moeite hun karakter te definiëren. Dat was de teneur van de speech die rector magnificus Douwe Breimer hield ter ere van het 25-jarige bestaan van de Leidse studentenvereniging Quintus. Burgemeester Henri Lenferink en rector Breimer spraken de Quinten toe in de Hartebrugkerk. Breimer, die bekend staat als een voorstander van studentenverenigingen, vond dat de meerderheid van de vijf grote gezelligheidsverenigingen (Minerva, Augustinus, SSR, Catena en Quintus) onderling moeilijk te onderscheiden valt. Dat meldde het Leidsch Dagblad. Voorzitter Willem Bisseling nuanceert een dag later desgevraagd het bericht: ‘Volgens mij doelt de rector op het feit dat verenigingen moeilijk onder woorden kunnen brengen wat hen precies zo eigen maakt. Studenten kiezen hun verenigingen om een bepaalde sfeer. Het is moeilijk zo‘n sfeer te definiëren.‘
‘Vroeger bestonden de verenigingen op basis van een levensbeschouwing, maar wat is daar voor in de plaats gekomen?‘, aldus de rector. Indirect werd zijn vraag beantwoord door een Quint die iets later het woord voerde: ‘Ons doel is het vermaak van de leden en dat doen we aan de hand van de drie Z‘s: zuipen, zooien en zingen.‘

Nederland en Vlaanderen accrediteren samen

Nederland en Vlaanderen hebben de handen ineengeslagen als het gaat om accreditatie in het hoger onderwijs. De Nederlandse Accreditatie Organisatie (NAO) en haar Vlaamse zusterinstelling gaan daarom onder één noemer verder als de Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO), voorlopig nog wel met de toevoeging ‘in oprichting’. Waarschijnlijk wordt het verdrag dat de twee ministers van Onderwijs afgelopen september tekenden, komende zomer bekrachtigd. De samenwerking betekent dat Nederland en Vlaanderen samen verder gaan in een gemeenschappelijk accreditatieorgaan en daarmee dat men elkaars getuigschriften op dit gebied erkent.

Volwaardige biercursus op hotelscholen.

Tot op heden besteedden de hotelscholen nauwelijks aandacht aan bier. Verder dan een tapcursus kwam men niet. Dat steekt wel héél erg schril af tegen de aandacht die wijnen en aperitieven tot nu toe kregen. Daar komt nu echter verandering in: de Unie van Belgische Brouwers zorgt er nu mee voor dat aan de Belgische hotelscholen een volwaardige cursus over bieren én gastronomie kan worden gegeven.
De cursus kan worden teruggevonden op www.beerparadise.be

16 en tweedejaars geneeskunde.

In het vorige Studentizine verscheen een item over wel erg jonge universiteitsstudenten in Nederland. In reactie daarop belden en mailden nogal wat lezers met de vraag of zoiets in België ook bestaat. Ja hoor! Johanna Verhulst is op haar 15e begonnen aan het eerste jaar geneeskunde in Antwerpen. Dit jaar zit ze in het tweede, want ze haalde vorig jaar onderscheiding. Johanna vroeg zich in het vijfde leerjaar al af wat ze in feite op school zat te doen, het ging haar allemaal zo traag en ze verveelde zich stierlijk. Haar ouders –beiden werkzaam in het onderwijs – hielden haar en haar broers toen maar thuis, om hen thuis onderricht te geven. En dat liep lekker, op haar dertiende legde Johanna haar eerste reeks examens voor de middenjury af, en op haar veertiende de tweede reeks. Toen zat het secundair onderwijs er voor haar al op. Dankzij het feit dat ze heel zelfstandig had leren studeren, ondervond ze ook nauwelijks problemen om zich aan te passen aan het universitaire regime. Studieplanning is en blijft nog altijd de sleutel tot succes in elke studie. Ze is niet hoogbegaafd, met een IQ van 122, heeft nog een heel pak interesses naast haar studies, en laat het studentikoze aspect van het academische leven geheel aan zich voorbijgaan. Ondertussen is zij wel de jongste studente aan de Vlaamse universiteiten.

Aangeschoten studenten doen het goed

Aangeschoten studenten zijn nog altijd slimmer dan nuchtere Frans-Bauerfans, kunstenaars, bekende Nederlanders en vrouwen met grote borsten. Dat bleek vorige week tijdens de Nederlandse Nationale IQ-test van BNN. De inname van pakweg tien pils per persoon veroorzaakte wel een zure lucht boven het vak met de studenten, en ging duidelijk ook ten koste van hun cognitieve vermogens. Van tevoren hadden ze een gemiddelde score van 118 punten gehaald. Daarvan bleven er na het drinkgelag nog 112 over. Toch hoefden de studenten alleen de schakers (119 punten) voor zich te dulden. Op de derde plaats, met 107 punten, eindigden de kunstenaars, gevolgd door de bekende Nederlanders (106), de fans van Frans Bauer (103) en vrouwen met grote borsten (98). HOP, P Hanff

Studenten collecteren voor collega's

Studenten van het University College in Utrecht hebben een fonds opgericht voor zo'n dertig medestudenten die het financieel niet redden. De geldinzameling start volgende week tijdens het eerste lustrum van het College. De opbrengsten gaan naar het 'Student Aid Fund' dat in het leven is geroepen voor die medestudent die het financieel niet redt.
Deze 'fundraising' staat los van de fondsenwerving van het College zelf. UCU blijft druk op zoek naar geldschieters die een volledige beurs van drie jaar willen bekostigen. Per student gaat het om een bedrag van ongeveer 20.000 euro.
Op dit moment staan er dertig studenten op de lijst van het 'Student Aid Fund'. Zij komen volgens hun tutoren in aanmerking voor financiële ondersteuning, zoals studieboeken. Onder deze studenten komen geen Nederlanders en Amerikanen voor. Een aantal van hen heeft al een beurs.
De lustrumcommissie heeft bij wijze van handgift alvast duizend euro van haar budget in het fonds gestort. De bedoeling is dat het fonds na het lustrum blijft bestaan.

Infodag geneeskunde in Antwerpen

De faculteit geneeskunde van de Antwerpse universiteit organiseert op 14 februari een speciale infodag voor de geneeskunde.
UA, Campus Drie Eiken, Universiteitsplein 1 2610 Antwerpen (Wilrijk)
Heb jij ook een hart voor geneeskunde? Kom dan zeker langs op 14 februari !!! Inschrijven kan op www.ua.geneeskunde-studeren.be
Hier vind je ook meer info en het volledig programma.

Beurs voor vrijwilligerswerk

Een beurs van 125 euro per week. Die kunnen leerlingen of studenten (tussen 15 en 25 jaar) aanvragen bij het Prins Filipfonds als ze gedurende minimum 2 en maximum 12 weken vrijwilligerswerk doen bij een socio-culturele non-profitorganisatie in de Franstalige of Duitstalige gemeenschap. Jongeren kunnen aan de slag in jeugdhuizen, kunstencentra, gehandicapteninstellingen, allochtonenprojecten, . en meteen hun talenkennis aanscherpen. De gastorganisatie zorgt voor verzekering en werkingskosten.
De uitwisseling moet plaats hebben tussen 1 maart en 31 december 2004. De lijst met Franstalige organisaties staat nog niet online, maar volgt weldra.
Website Prins Filipfonds www.prins-filipfonds.org/volunteertheme.html Databank met organisaties waar jongeren terecht kunnen www.jint.be/PrinsFilipFonds/NL/index.htm

Studenten gezocht voor groepsgesprek.

Voor een marktonderzoek zoeken we studenten die graag tegen vergoeding deelnemen aan een groepsgesprek.
Misschien komt u zelf wel in aanmerking, of kent u iemand die beantwoordt aan dit profiel :
eerstejaarsstudent economie & management (2 cyclische opleiding aan hogeschool Gent)
tijdstip :
groep jongens : woensdag 4 februari van 16u tot 19u
groep meisjes : woensdag 4 februari van 19u30 tot 22u30
locatie : De Ruimte, Ham 64, Gent
vergoeding : 30 euro
er is een broodjesmaaltijd voorzien in de loop van het gesprek.
Voor inschrijven of doorgeven van informatie kan u een mail sturen met vermelding van naam en telefoonnummer.
Liesbet Portier, Verantwoordelijke recrutering
Askit - De Ruimte
Ham 64
9000 Gent
liesbet@askit.be
09/235.27.10

Publiek gezocht

Voel je je ook alleen op deze wereld als je je weer ergert aan het parfum van je aanstaande schoonmoeder, overvolle bussen, luidruchtige Hollanders op vakantie,…
Voel je niet langer meer alleen!
Wij zijn op zoek naar mensen die in het publiek willen zitten voor een nieuw Canvas programma Kamer 101. Het wordt een leuke, luchtige talkshow waarin Jo Van Damme polst naar de grootste ergernissen van de gasten. De ergernissen kunnen alles zijn; een stad, persoon, geur, de A12, neusgepeuter in de auto,...
De kwaliteit van de gasten is niet de minste en hun taak bestaat erin hun ergernis op een grappige manier te argumenteren om deze zo 'fictief' uit het leven te bannen. Opnames vinden plaats op 9, 10, 11, 14, 16, 17, 19 februari in Studio Agora te Melle. Opnames duren van 19u15 tot 22u.
Interesse? Stuur dan snel een mailtje naar stephke@3keys.be en meld even welke data je wil komen.

Studentenaantallen online

Er zijn in België 56 603 studenten ingeschreven aan een universiteit en 102 130 aan een hogeschool, een lichte stijging ten opzichte van vorig jaar. Het aantal studenten in het studiegebied 'Onderwijs' aan hogescholen stijgt in elke opleiding. Vrouwelijke studenten zijn er sterker vertegenwoordigd. Dat blijkt uit de brochure 'Beperkte statistische telling (B.S.T.) van de studenten in het hoger onderwijs'. Die geeft een indicatie van het aantal studenten bij de start van het academiejaar 2003-2004 (31 oktober 2003). De cijfers zijn niet definitief: de officiële telling gebeurt eerstdaags, op 1 februari 2004. De brochure geeft een overzicht van het aantal studenten per hogeschool of universiteit opgesplitst naar geslacht, studiegebied en opleiding en een evolutie van de studentenbevolking en van het aantal generatiestudenten per opleiding.
Brochure downloaden (pdf 387 Kb, 52 p.) www.ond.vlaanderen.be/hoger_onderwijs/pdf/bst0304.pdf

Rood ondergoed scoort op examens?

Poolse lingeriewinkels kunnen de vraag naar rode beha’s en slipjes nog nauwelijks bijbenen. Sedert vorig jaar een studie tot de conclusie kwam dat draagsters van rode lingerie beduidend beter scoorden tijdens examens dan hun anderskleurdragende seksegenoten is het hek van de dam. Handels in frivole niemendalletjes kleuren hun etalages lang voor de examenperiode in een hoogrode blos, en de studentes werpen zich ijverig op de studie (van het gepaste ondergoed).
Of mannen met een rode boxershort en een rood marcelleke ook beter scoren is blijkbaar nog niet bekeken…

Iemand nog een Neut?

Improvisatietheater is een vak apart. Als acteur ben je afhankelijk van de input van het publiek, het vormpeil van je collegae, je eigen spitsheid en “divine inspiration”. Sommige acteurs haten het, anderen vinden het zalig om doen. De mensen van Neut flippen er in elk geval lekker op! In kleinere locaties (voor optimale interactie) brengen zij improvisatietheater van de bovenste lachwekkende plank. Hun streven is het publiek te vermaken, te doen lachen in een staccato van lachstuipen.
NEUT! speelt elke dinsdagavond van februari tot en met juni 2004 op 4 vaste locaties in de provincie Antwerpen. Tickets kosten 7 Euro.
De volledige speellijst opvragen, meer info én reserveren is mogelijk via www.neut.be of op ticket@neut.be. U kunt ook bellen op 03/789 10 14.
Onze lezers kunnen liefst 80 duotickets winnen op de Studiantsite. (20 per locatie).
Studiant accepteert wel geen enkele verantwoordelijkheid voor gebeurlijke lachkrampen, slappe lach of andere lachwekkende aandoeningen!