Studentizine

Studentizine 76

Redactioneel

In het vorige nummer van het Studentizine besteedden wij extra aandacht aan de krankjorume spiraal van geweld waarin het onderwijs lijkt terecht te komen.
Wij kregen heel veel reacties, waarbij de meest gehoorde was:”wij waren er ons niet van bewust dat dit zo dichtbij kwam”.
De meeste lezers wisten wel dat bepaalde scholen in de USA metaaldetectoren hebben staan aan de schoolpoort om zoveel mogelijk wapens te onderscheppen. De burgemeester van Washington DC wil zelfs permanent politie inzetten om de veiligheid te verzekeren in bepaalde scholen van de Amerikaanse hoofdstad. Aanleiding zijn de moord op een 17-jarige en een hele reeks geweldplegingen in Washington tijdens de laatste twee weken.
Dat zoiets ook bij ons tot de mogelijkheden behoort, verbijsterde blijkbaar een aantal van onze lezers. Dat inspireerde ons om een keer de vraag te stellen of de bezoekers van de Studiantsite en de lezers van het Studentizine ervaring hadden met geweld op hun school.
Op het eerste zicht lijkt het resultaat geruststellend, met 45,86 % van de respondenten die stelden dat geweld op hun school echt niet voorkomt. De andere 54,14 % bleken echter wel ervaring te hebben met geweld op school, waarbij 25,57% meldde dat geweld op hun school dagelijks voorkomt (met andere woorden zéér frequent 10,76%) en/of een gigantisch probleem is (14,81%).
Wie de kranten de voorbije twee weken volgde moet in elk geval toegeven dat er blijkbaar sprake is van een escalatie die allesbehalve gezond kan zijn.
Wat hebben we de voorbije weken nog gekregen? In een school in Luik werd vorige donderdag een molotovcocktail gevonden op de speelplaats, de week daarvoor was er al eentje opgedoken op het voetpad nabij de school en de week daarvoor werd er eentje in het bureau van de schoolsecretaris gegooid, en eentje naar een autobus. Op de bewuste school wordt nochtans geen cursus bommen maken of terrorisme voor beginners gegeven….
In Merksem zag de directie zich genoodzaakt een zerotolerantie af te kondigen voor alle geweld en pesterijen. Aanleiding was een steekpartij, waarbij twee gekwetsten vielen. Een leerling, diens vader en twee jongeren van buitenaf waren de trieste protagonisten. Zoon en vader hebben al een “carrière” achter de rug (inbraken, vechtpartijen en wapenbezit).
In Genk bedreigde een 15-jarige kwibus een lerares met een pistool. Aanleiding was een potje “lesje leren door vijf externen”. Een scholier “huurde” zijn neef in om met een paar andere randdebielen een andere student lastig te vallen tijdens de les. De vijf stormden het klaslokaal binnen en daarbij kwam het tot een vechtpartij. De lerares deelde daarbij al in de klappen. Ze wist wel de aanvallers tot buiten het lokaal te dwingen, maar daar kreeg zij een pistool onder de neus. Toen een andere leraar op het tumult afkwam zetten de vijf het op een lopen. De “pistolero” werd naderhand aangehouden, maar kon verzachtende omstandigheden inroepen: het pistool was niet geladen! Hij had dus geenszins de bedoeling iemand te vermoorden. Maar was dat wel zo op het moment van het incident? Zes kogels zijn snel weggemoffeld! Hoe raakt zo’n pipo überhaupt aan een schietijzer?
In Leuven is een veertienjarige nietsnut betrapt toen hij een 20-jarige student wilde beroven. Hij sloeg op de vlucht toen de politie voorbijkwam, maar kon toch gearresteerd worden. Hij bekende in één moeite ook een tweede overval en wat vandalisme. Ook bleek dat hij geen school meer loopt (waarschijnlijk al bedreven genoeg in z’n métier). Hij zal in een jeugdinstelling geplaatst worden (als er plaats is….)
In Brussel is het Lemonnier metrostation verboden terrein voor de leerlingen van de Joodse school Maimonide. Niet omdat ze daar de beest uithangen, maar omdat ze daar te vaak slachtoffer worden van rondhangende Maghrebijnse jongeren. De school zelf heeft trouwens meer weg van een militair kampement dan van een school: stalen veiligheidspoort, betonnen buitenmuren, camara’s en agenten met een machinegeweer aan de ingang. De krant La Libre Belgique vestigde vorige week de aandacht op het toenemende geweld tegen Joodse leerlingen in Brussel. Steeds vaker worden die het slachtoffer van benden Noord-Afrikaanse heethoofden, die naast verbaal ook fysiek geweld niet schuwen. Over racisme gesproken!
Het lijkt wel alsof elke poging tot meer verdraagzaamheid en onderling begrip automatisch leidt naar meer geweld en excessen. Laten sommige jongeren zich teveel leiden door “gangsta-rappende idiolen” (lees idiote idolen), geweldfilms en games, en verliezen ze daardoor elk gevoel voor morele waarden en respect voor anderen? Of is het de quasi-straffeloosheid die de grenzen oprekt en verlegt?
We zitten in elk geval met een maatschappelijk probleem, dat we best aanpakken op een degelijke manier, vooraleer we escalaties naar Amerikaanse toestanden krijgen.
De prelude is blijkbaar reeds ingezet….

Toppolitici in discussie met de burger

Iedereen heeft de mond vol over de immense kloof die er zou gapen tussen de politici en de modale burger. Je hebt twee manieren om er mee om te gaan. Je kan er naar zitten kijken en het hoe het ooit zo ver is kunnen komen of je kan het heft in eigen handen nemen. Politics.be gaat er iets aan doen, en hoe?
Vanaf de eerste week van februari tot net voor de verkiezingen gaan een aantal kandidaten voor de komende verkiezingen in debat met de burger. De discussie gaat door in de vorm van forumsessies. Politics.be verzorgt alles tot in de puntjes. We garanderen u kwaliteit in combinatie met kwantiteit.
De forumsessies worden georganiseerd op het forum van Politics.be. Dat wordt voor deze gelegenheid verhuisd naar de website www.fora.be. Via die locatie kan de bezoeker een week lang vragen stellen. Tijdens die week zal de politicus of politica deze vragen dagelijks beantwoorden. Elke week lanceren we twee kandidaten uit verschillende partijen. Tegen de verkiezingen van 13 juni zullen 36 politici de revue passeren.
Enkelen hebben reeds toegezegd: Karel De Gucht, Yves Leterme, Filip Dewinter, Steve Stevaert, Pieter De Crem, Jean-Luc Dehaene, Gerolf Annemans, Vincent Van Quickenborne, Patricia Ceysens, Inge Vervotte, Jean-Marie Dedecker, Bart De Wever, Vera Dua...
Bart De Wever (N-VA) en Johan Sauwens (CD&V) beten de spits af in de week van 2 tot 8 februari. Week na week schotelen we u politici van formaat voor.
Voor deze week staan de volgende sessies op het programma:
Peter Mertens (PVDA) http://www.fora.be/feed3.php?fid=57
Anja Deschoemacker (LSP) http://www.fora.be/feed3.php?fid=58
Voor deze gelegenheid werd een alliantie aangegaan met organisaties die het initiatief ondersteunen.
Een eerste partner is Studiant, de organisatie die zich sinds 1995 inzet voor een logistieke verbetering in werking van 650 studentenorganisaties. Studiant heeft publicaties zoals Waddiswoar, het Vademecum van Studentenorganisaties en dit Studentizine. Naast de gelijknamige portaalsite Studiant.be is Studiant ook de drijvende kracht achter www.studentenjobs.be en pureesoiree.be. In dit project zal Studiant de jongeren warm maken voor een bewuste keuze bij de komende verkiezingen.
Politics.be is een project dat gerealiseerd wordt door 35 vrijwilligers. Naast de gelijknamige website is deze organisatie ook verantwoordelijk voor Verkiezingssite.be en brengt het online publicaties zoals het Polizine en het Politiek Vieruurtje. Maatschappelijk doel van de organisatie is de verspreiding van een laagdrempelig aanbod aan politieke info. De onafhankelijkheid van de organisatie wordt verzekerd door een interne gewikte werkstructuur.
Maarten Malaise, PieterJan Viaene

Cantorenconvent op 16 februari!

Al wie het studentenlied in het hart draagt en zijn of haar liederenkennis graag substantieel vergroot, heeft daartoe in Antwerpen weer de gelegenheid. Op maandag 16 februari wordt er weer een editie georganiseerd van het Cantorenconvent, deze keer in de Wagetol, aan de Stadswaag 20.
Om 20.00 uur steken we van wal voor een verrijking van de liederenkennis die weerom zal kunnen tellen. Ook deze keer verschijnt er weer een “Cantemus” een referentiewerk voor de behandelde liederen, met historiek, tekstvarianten, partituur en wetenswaardigheden. Absoluut niet te missen voor de ware liefhebber van het studentenlied!
Voor de luttele somma van 3 Euro ben je erbij, heb je een cantemus én kan je de keel smeren. Inschrijven wordt warm aanbevolen!
Info@cantorenconvent.be of www.cantorenconvent.be voor meer info en inschrijving online.

Virtueel voetbal

De nieuwste rage op het internet laat weinigen onberoerd: Hattrick, ofwel voetballen op het net, houdt massa’s studenten in de ban. Het begon allemaal in Zweden, maar intussen heeft het spel al meer dan 90 landen veroverd. Moeilijk is het concept niet: je bent manager van een voetbalploeg met alles erop en eraan, spelers, coach, jeugdteam, stadion,... Doel: zoveel mogelijk matchen winnen en zo promoveren naar een hogere klasse. Jij stelt de spelers op, regelt transfers, verbouwt het stadion, kiest de training, kortom, jij bepaalt de toekomst van je ploeg. Een seizoen duurt acht weken, maar het spel houdt, zoals de site zegt, nooit op. Nieuwsgierig? Surf dan maar eens naar www.hattrick.org en word verslaafd.

Do you feel the need for a job?

www.exselsia.be, www.expectra.be, www.sapphire.be, www.insel.be
Al deze firma's maken deel uit van de Expectra Group. Ben je gespecialiseerd in een bepaald vakgebied en wil je deze specialisatie ten volle benutten in je droomjob, bekijk dan deze websites maar eens.
Specifiek naar studenten kan de Expectra Group een totaaloplossing bieden. Zo is bijvoorbeeld Exselsia gespecialiseerd in de domeinen;
· Reception Desk Management & Support
· Event & Sales Support
· Office & Call Center support
NIEUWS:
Voor de afdeling Event & Sales support is Exselsia permanent op zoek naar hostessen en hosts voor onthaal, promotie, sampling, animatie, kinderanimatie enz. Daarnaast zijn demonstrateurs en demonstratrices met een goede commerciële input van harte welkom. Heb je eerder een affiniteit met events en ervaring in de organisatie en coördinatie van evenementen, aarzel dan ook niet langer en neem snel contact met ons op.

Antwerpse praesidiumkwis.

Het moment van de waarheid is weer aangebroken: Wie wordt op donderdag 12 februari alweer 'de Slimste Club van 't Stad'? In de brouwzaal van Brouwerij de Koninck zullen de Antwerpse praesidia tegen elkaar strijden om met deze gegeerde titel te gaan lopen...
SADO, oud-studentenvereniging, organiseert sinds enkele jaren een kwis. Sinds vorig jaar heeft het de organisatie van de 'Antwerpse Praesidium Kwis naar zich toegetrokken: en met succes! 20 clubs kwisten alsof hun leven ervan afhing. Bovendien werd er duchtig een Bolleke verzet! Uiteindelijk ging Deliria nipt Studiant en Translatio vooraf en mocht zich vanaf toen de Slimste Club van ‘t Stad noemen. Bijhorend mochten ze ook nog eens gratis naar Sun Parks! Iedere Antwerpse Vereniging die dit jaar ook wil meestrijden om alzo Deliria van hun 2de titel te houden moeten zich nu als in een vliegende vaart inschrijven! De plaatsen zijn beperkt, de Koninck gratis en als eerste prijs hangt er weer een verblijf in Sun Parks aan vast!
Inschrijven kan door te mailen naar sado@advalvas.be met vermelding Club - naam teamleider.
Prijs van dit alles: 12 euro per praesidium- maximum 6 leden per ploeg. Alles start om 19.30u stipt, dus wees op tijd! Let wel: enkel Antwerpse Praesidia zijn welkom!
Antwerpse Praesidiumkwis - donderdag 12 februari - 19.30u - gratis Koninck - 12 euro inkom - 6 personen per praesidium.

50 jaar studentenleven.

Op donderdag 12 februari aanstaande, om 17.00 uur, opent in het Volkskundemuseum in de Gildenkamerstraat (achter het Antwerpse stadhuis) een tentoonstelling rond 50 jaar studentengeschiedenis in de koekenstad. Aanleiding voor de tentoonstelling is het tiende lustrum van Eligia, studentenclub van St Eligius. Vijf decennia studentikoos jolijt worden in de tijd gesitueerd tegenover opmerkelijke nieuwsfeiten rond studenten en hun leefwereld. Voor de samenstelling van de tentoonstelling kon Eligia een beroep doen op de medewerking het Antwerpse studentenmuseum.
50 Jaar Eligia loopt gedurende vijf weken en kan worden bezocht tijdens de normale openingsuren van het Volkskundemuseum.

Fraudecursus

De auteur zit in de bajes, maar de studenten van de universiteit van Parma blokken nog altijd op de cursus die Fausto Tonno schreef over innovatief financieren. Dat de brave ziel daar alles over afwist staat als een paal boven water, want de financiële directeur van Parmalat zit ondertussen al even te brommen voor zware fraude. In de cursus legt Tonno zijn bedrijfsfilosofie uit op basis van Parmalat.
Over het precieze aantal miljarden Euro’s van deze fraude is men het nog lang niet eens, maar dat het om één van de allergrootste financiële schandalen uit de geschiedenis gaat, alvast wel!

Grapje kan zuur opbreken

Godfroy Grosjean uit Chiny is 18 jaar, een goed student, het zonnetje in huis en een kalf van Mozes!
Toen security hem op de luchthaven van Castlegar bij Vancouver in Canada vroeg of hij wapens of explosieven bij zich had vertelde hij met een uitgestreken gezicht dat in de rugzak van z’n vriend een bom zat. Graptje!!! Maar zo hadden de autoriteiten het niet begrepen.
De luchthaven werd ogenblikkelijk gesloten, Godfroy en z’n vrienden moesten strippen in een kamertje en ondertussen werd de bagage haarfijn nageplozen. Pas na 45 minuten werd de luchthaven opnieuw geopend, want uiteraard waren er geen bommen.
De politie nam ondertussen wel het paspoort van Godfroy in beslag en hij moet tenminste tot 17 maart in Canada blijven om dan z’n mop nog eens aan de rechter te vertellen. De Canadese politie kon in elk geval niet lachen met het grapje en dringt aan op een zware straf.
Een bus of tram van De Lijn een tiental minuten blokkeren kost al een ferme noot, wat zou het kosten om een volledige luchthaven drie kwartier lam te leggen?

Brits meisje verkoopt maagdelijkheid

De 18-jarige Rosie Reid heeft alle moeite om haar studies sociale wetenschappen aan de universiteit van Bristol te betalen. Daarom plaatste ze op e-Bay een advertentie:”universiteitsstudente verkoopt maagdelijkheid. Nooit verloren omwille van lesbische relatie” Op de advertentie (die ondertussen wel van de veilingsite verwijderd werd) kwamen volgens het wicht heel wat reacties. Eén persoon zou zelfs 10.000 pond geboden hebben voor een potie bloempjepluk.
Of het ook zover zal komen is nog maar zeer de vraag, want Rosies vader, een arts, is helemaal niet opgezet met het commerciële initiatief van dochterlief. Zij vindt dat hij niet moet zeuren, hij heeft poen genoeg maar liet haar altijd haar eigen boontjes doppen.
Vorig jaar was er al een andere "entrepreneuse" die haar maagdenvlies op de vrije markt gooide, maar die kreeg uiteindelijk een donatie van een filantrope, die haar bezwoer alles nog even heel te houden.

Jongverkenners lezen blijkbaar geen kranten

Wat verkennen jongverkenners precies? Beslist niet de actualiteit, die hen blijkbaar geheel voorbijgaat, tot die conclusie moet je wel komen als je de bokkenschieterij van de Ekerse scouts objectief beoordeelt.
Antwerpen wordt dezer dagen geplaagd door een vloedgolf van gewapende overvallen, de politie legt dertig extra patrouilles in om de daders in hun schurftig nekvel te kunnen pakken, en wat doen de jongverkenners?
Zij spelen een maffiaspel, met regenjassen, deukhoeden en speelgoedwapens en zij gaan hun spel spelen in de buurt van een warenhuis.
Logisch gevolg: een paar omwonenden bellen de politie, die meteen ook in vol ornaat komt aanrukken, inclusief kogelvrije vesten en échte schietstokken! Gelukkig zagen de eerst aangekomen agenten meteen dat het om een loos alarm ging, en konden zij de versterkingen laten terugkeren. De simpele duiven kregen een fikse uitbrander en mochten dan verder spelen.
Hun uitleg aan de pers was van goudwaarde in z’n eenvoud. “Misschien was de timing van ons maffiaspel met al die overvallen niet echt ideaal, maar het was al een maand geleden gepland….” Even een seintje geven aan de politie, daaraan had ook nooit iemand gedacht.
Wanneer beginnen organisatoren van dit soort spelletjes eens even na te denken? Waarschijnlijk pas nadat er een jongverkenner of twee met politiekogels in hun bast worden afgevoerd naar het lijkenhuis! Dan zal er wel weer gejammerd worden dat de politie te snel geschoten heeft, maar hoe vaak is het nu al nipt goed afgelopen?
Het gebruiken van gezond verstand en enige logica is tot nader order niet strafbaar!

Nederlandse kok wil smaaklessen op school.

Pierre Wind, een Nederlandse kok, wil met smaaklessen komaf maken met de onwetendheid bij jongeren over basisingrediënten en ongezonde eetgewoontes die daar mede het gevolg van zijn.
Ook in België kennen wel alle kinderen frambozenyoghurt, maar hebben weinige ook al eens een verse framboos geproefd. Sommige kinderen denken zelfs dat chocolademelk van een speciale koe komt, of zijn verwonderd dat zo’n beest daar iets mee te maken heeft: het komt toch uit een tetrabrik? Bepaalde kinderen herkennen zelfs niet eens een prei of andere groenten als ze die in hun handen gestopt krijgen. Kant-en-klaar maaltijden en kinderen niet betrekken bij het bereiden van eten zijn de grote boosdoeners, en daar wil Pierre wat aan gaan doen. Hij stelt voor in de smaakles bijvoorbeeld de verse producten te proeven, naast de smaakstoffen die door de industrie gebruikt worden. Kinderen zouden ook moeten wat moeten weten over hygiëne met voedingsmiddelen, over gezond eten en allerlei aspecten van eten en drinken.
In het zeepreventorium van Den Haan, waar kinderen met overgewicht weer gezond moeten leren eten, is men in elk geval enthousiast, en pleit men voor een gelijkaardig initiatief in Belgische scholen.

Erasmus Belgica

Het Erasmusstuderen is bij de Belgische studenten al behoorlijk ingeburgerd. Vorig academiejaar gingen zo’n 2700 Vlaamse studenten naar het buitenland in het kader van dit internationale uitwisselingsprogramma. Zopas is nu ook de Belgische variant van dit uitwisselingsprogramma gelanceerd. België heeft immers drie cultureel totaal verschillende autonome gemeenschappen, zodat het een beetje voor de hand ligt om daar ook effectief iets mee te gaan doen. Concreet kunnen alle studenten hoger onderwijs,vanaf hun tweede jaar, ongeacht hun resultaten, minimum drie maanden en maximum een jaar kunnen gaan studeren in de Duitse of de Franse gemeenschap, en daarvoor ook een toelage ontvangen. www.prins-filipfonds.org/erasmusbhome.html

Het IWT steekt Strategisch Basisonderzoek in nieuw kleedje en lanceert oproep

Brussel, 5 februari 2004 -
Het IWT, de overheidsinstelling die innovatie door wetenschap en technologie in Vlaanderen stimuleert, heeft de SBO-oproep 2004 gelanceerd. SBO staat voor Strategisch Basisonderzoek en is een programma dat strategisch belangrijke kennisplatformen wil generen met ruime economische of maatschappelijke toepassingsmogelijkheden. Het SBO-steunkanaal onderging de laatste jaren enkele markante aanpassingen gestuurd vanuit de Vlaamse regering en het IWT, met de bedoeling het SBO-programma een open en multidisciplinair karakter mee te geven.
In oktober 2003 gaf de Vlaamse regering haar goedkeuring aan het reglementair besluit dat Dirk Van Mechelen uitwerkte over de financiering van het Strategisch Basisonderzoek. In vergelijking met het vroegere GBOU (Generisch BasisOnderzoek aan de Universiteiten)-programma, kunnen nu niet alleen de universiteiten deelnemen, maar ook Vlaamse onderzoeksinstellingen, bedrijven, hogescholen en collectieve centra. Daarnaast werd de participatie van buitenlandse bedrijven aan consortia mogelijk en kwam er vanuit het IWT een intensievere begeleiding en aanmoediging van samenwerking tussen de organisaties.
Het IWT beheert het SBO-steunkanaal. In juli 2003 werd de selectieprocedure van de eerste SBO-oproep afgerond en konden 12 projecten gesteund worden met een budget van 35 miljoen EUR.
Eind 2003 stuurde de Raad van Bestuur van het IWT de SBO-selectieprocedure licht bij (binnen de krijtlijnen van het reglementair SBO-besluit) en dit met het oog op de oproep 2004. Naast het pure wetenschappelijk-technologisch onderzoek komt nu ook menswetenschappelijk basisonderzoek met economische of maatschappelijke finaliteit in aanmerking, wat de voornaamste nieuwigheid is binnen de SBO-steun. De bedoeling is ook multidisciplinaire projecten met een zo breed mogelijk gamma aan toepassingsdomeinen te steunen.
Voor de oproep 2004 is een budget van 37,5 miljoen EUR voorzien. Projecten kunnen ingediend worden tot vrijdag 20 februari 2004.
Voor het oproepdocument 2004 zie www.iwt.be/nieuw.htm.
Over het IWT:
Het Instituut voor de Aanmoediging van Innovatie door Wetenschap en Technologie in Vlaanderen of het IWT is een overheidsinstelling die in 1991 werd opgericht door de Vlaamse regering ter ondersteuning van technologische innovatieprojecten in Vlaanderen. In 2002 verleende het IWT in totaal 190 miljoen EUR subsidies aan innovatiesteun binnen bedrijven, organisaties, onderzoeks- en onderwijsinstellingen in Vlaanderen. Voor KMO's is er een op maat gemaakt KMO-Programma. Naast financiële steun helpt het IWT bedrijven onder andere bij het vinden van de juiste informatie, bij het zoeken van partners in binnen- en buitenland en bij de voorbereiding van projecten in Europese programma's. Het IWT heeft ook een belangrijke coördinatie-opdracht die doelt op een hechte samenwerking van alle Vlaamse actoren die met technologische innovatie bezig zijn.
Het IWT-Observatorium doet aan innovatiemonitoring en publiceert regelmatig studies. Voor meer informatie zie www.iwt.be of tel +32 2 209 09 00.

Veiligheid en aansprakelijkheid bij manifestaties en evenementen

Onder de Draak vzw en Stichting voor Vlaamse Creatie organiseren op 16 maart 2004 in Flanders Expo een voor Vlaanderen unieke studiedag ‘Veiligheid en aansprakelijkheid bij manifestaties, evenementen, concerten en festivals.’
Het afgelopen decennium kende Vlaanderen een enorme toename in het aantal festivals, concerten, evenementen en manifestaties. In de zomermaanden spreken we zelfs van een festivaltoerisme. Naast de traditionele zomerfestivals kent Vlaanderen ook een enorm aantal in- en outdoor manifestaties, concerten en evenementen. Deze hele sector kende een enorme evolutie. Waar tot voor een aantal jaren de kern van elke manifestatie lag in de programmatie en promotie, Pr en sponsoring komt het aspect ‘Veiligheid en aansprakelijkheid’ steeds meer op de voorgrond en vormen ze sleutelbegrippen in de organisatie van elk modern evenement, concert of festival. Actieve en passieve veiligheid, rampenmanagement, medische inzet, ….vormen de ruggengraat van elke goed gestructureerd en onderbouwd festival, concert of manifestatie. Of het nu gaat om de intrede van de Sint, een rockconcert, een triatlon, een zomerfestival, een cantus of TD.
Opvallend en vernieuwend, naast het thema van de studiedag, is het feit dat het initiatief om deze studiedag te organiseren NIET uitgaat van een overheid of veiligheidsdienst, maar van concrete organisatoren: Onder de Draak vzw (organisator van de Gentse Feesten Sint-Baafsplein) en Stichting voor Vlaamse Creatie (organisator van Nekka Nacht, Houden van en de Nekka-wedstrijd) namen het initiatief, als organisatoren, om een voor Vlaanderen unieke studiedag ‘Veiligheid en aansprakelijkheid bij manifestaties, evenementen, concerten en festivals’ te organiseren. Deze studiedag gaat door op 16 maart 2004 in Flanders Expo, Gent.
Doelgroep van deze studiedag zijn organisatoren en verenigingen, politiezones, brandweerkorpsen, burgemeesters en schepenen, provinciebesturen, jeugdconsulenten, cultuurfunctionarissen, veiligheidsfirma’s,…..
Voor meer info:
Ivan Saerens
Voorzitter Onder de Draak vzw
Lange Kruisstraat 7
9000 GENT
0477 77 52 94
ivan.saerens@kmonet.be
www.onderdedraak.be

SKYYY-PARTY rond verkeersveiligheid.

Op 20 maart van dit jaar, vindt voor de tweede maal een editie van de SKYYY _ PARTY plaats, geen doorsnee party, maar wel eentje waar de hele avond aandacht wordt besteed aan verkeersveiligheid.
Dit event moet ervoor zorgen dat VZW Skyyy 99 diverse verkeersveilige acties kan ondernemen, gedurende het hele jaar.
Skyyy99 vzw, is een nieuwe beweging die acties wil ondernemen voor een jongerenvriendelijk veilig verkeer.
”Als jongerengroep die één van onze vrienden in het verkeer verloor, willen we proberen hieraan iets te doen opdat er niet telkens opnieuw anderen mee geconfronteerd worden.
We voelen ons hierbij niet louter idealistische wereldverbeteraars en zijn er ons van bewust dat onze inbreng niet ineens dé oplossing kan brengen. Maar we willen ook geloven dat onze inzet méér is dan een druppel op een hete plaat en dat elk initiatief hiertoe door jong en oud dient aangemoedigd te worden.
Wij willen als gemotiveerde jongeren onze nek uitsteken en durven dit initiatief aan omdat we van het daadwerkelijke nut ervan overtuigd zijn. Jeugd is toekomst, en onze toekomst die willen we bewaken. Zonder enige vorm van pretentie willen wij trachten initiatieven aan te moedigen die iets willen doen aan de veiligheid van jonge mensen in het verkeer. Skyyy99 wil samengevat grenzen openbreken en alles in het werk stellen om een actieve rol te spelen in het actuele debat over verkeersveiligheid.”
Op de Studiantsite zijn alvast tien tickets te winnen voor dit evenement.
Voor verdere info kan je ook steeds eens gaan kijken op www.skyyy99.be .

Studenten en personeel kruipen voor één dag in een rolstoel

Studenten en personeel die hun dagelijkse bezigheden met een gesimuleerde handicap uitoefenen, een partij rolstoelrugby, een debat over “symbolen van diversiteit” met o.a. Yves Desmet, Adelheid Byttebier en Robert Voorhamme, een symposium over palliatieve zorg en diversiteit met Wim Distelmans, een initiatie gebarentaal, een grote fotomuur van alle bezoekers aan het studentenrestaurant en een spetterende fuif. Dat zijn enkele initiatieven waarmee de Vrije Universiteit Brussel en de Erasmushogeschool deelnemen aan de Week van de Diversiteit van 9 tot 14 februari 2004. De Week van de Diversiteit is een initiatief van Vlaams Minister Van Onderwijs Marleen Vanderpoorten waarmee Vlaamse scholen en hoger onderwijsinstellingen aangemoedigd worden om projecten op te zetten over diversiteit. Tijdens de slothappening op 14 februari zal minister Vanderpoorten de beste projecten bekronen met een prijs ter waarde van 2.400 EURO. Drie projecten van VUB zijn hiervoor alvast genomineerd.
De activiteiten voor de Week van de diversiteit vinden zowel op de Campus Jette als op de Campus in Etterbeek plaats. In Etterbeek draagt ook het kinderdagverblijf zijn steentje bij met o.a. toneelstukjes, een kleine tentoonstelling en aangepaste, exotische menu’s tijdens de middag. VUB-rector van Camp heeft overigens alle VUB-personeelsleden opgeroepen om aan de activiteiten deel te nemen. Op de Campus Jette neemt niet alleen de VUB maar ook de Erasmushogeschool, met de hulp van vzw SOVEhB, deel aan de week. Blikvangers bij de Erasmushogeschool zijn onder andere een partij rolstoelrugby, een initiatie gebarentaal en een fuif met een optreden van Rêve du Raï in Sportopolis.
Drie projecten genomineerd!
De diversiteit binnen onze huidige samenleving is groot en het is dan ook normaal dat een instelling zoals de VUB deze diversiteit intern tracht te weerspiegelen. Dit heeft niet alleen betrekking op allochtonen maar bijvoorbeeld ook op studenten met een handicap. Mensen die zelf niet met een handicap geconfronteerd worden, zijn zich immers niet altijd bewust van de moeilijkheden die personen met een handicap kunnen ondervinden. Daarom laat de VUB studenten en personeel deelnemen aan “ervaringsoefeningen”, d.w.z. één dagelijkse activiteit uitvoeren met een handicap. Zo kan men als rolstoelpatiënt een boek gaan uitlenen in de bibliotheek of ’s middags een broodje gaan bestellen in het studentenrestaurant als slechtziende. De VUB krijgt hiervoor ondersteuning van het Rode Kruis van Vilvoorde voor het aanleveren van de rolstoelen.
Onder het motto “nobody is perfect” zullen in het studentenrestaurant de hele de week foto’s genomen van de bezoekers. Die verzameling foto’s zal uitgroeien tot een grote fotomuur waaruit moet blijken hoe verscheiden de VUB-gemeenschap is. Het studentenrestaurant is daarvoor de plaats bij uitstek want dagelijks komen zowat 1.000 mensen er een broodje of een warme maaltijd eten.
In navolging van haar onderzoek naar de situatie rond allochtonen in het hoger onderwijs start de VUB ook met gespreksavonden voor allochtone jongeren en hun ouders. Het is de bedoeling dat die in hun eigen taal hun verhaal komen vertellen over hun ervaringen rond verder studeren. De VUB hoopt hiermee een groter inzicht te verwerven in wat allochtonen weerhoudt om verder te studeren. Die ervaringen kunnen dan als basis dienen om het beleid ten aanzien van allochtone studenten bij te sturen.
Deze drie initiatieven zijn door de minister Vanderpoorten genomineerd voor de prijs van beste project uit de week van de diversiteit. Meer informatie : - (Activiteiten Etterbeek) Joeri Van Den Brande, Dienst Handicap & Studie, Tel 02 629 23 19, e-mail : jvdbrand@vub.ac.be
- (Activiteiten Jette, VUB) Lief Vandeperre, Sociale Sector VUB Jette, Tel: 02/477.42.06, GSM 0476/46.92.65, e-mail : lvandepe@vub.ac.be
- (Activiteiten EHB) Ignace Degens, vzw Sovehb, Tel: 02/526.85.04, GSM 0477/46.48.91, e-mail : ignace.degens.sovehb@ehb.be