Studentizine

Studentizine 79

Redactioneel

Voelen jullie ook die lentekriebelingen in je lijf? Het terrasjesweer van de voorbije dagen is nu wel weggewaaid (samen met een hoop terrasmeubilair), maar toch, je houdt de vogels niet voor de gek! Zij fluiten ’s ochtends vrolijk de kater van het zatsel van de voorbije nacht wakker en storen zich allerminst aan het kreunen van moeizaam ontwakende studentikoze mormeldieren.
De natuur ontwaakt en ook studentjes laten zich niet onbetuigd. In Leuven is een 19-jarige “pol en sokker” begonnen aan een wereldrecordpoging “kebab eten”. Om het record te verbeteren moet hij minstens 21 dagen lang elke avond een broodje met geroosterd lam nuttigen. Veel sterkte toegewenst!
In Gent liet een andere 19-jarige zich ertoe verleiden 100 uren aan de toog van studentenlafenisschenker Pi-Nuts te kamperen. De actie moest publiciteit opleveren voor de nieuwe club “Symposium” én dertien bakken bier bij een naar bevrediging vervulde opdracht. Santé!
In Merksem bij Antwerpen, moet de politie de lentekriebels van bepaalde leerlingen van de middelbare school Stella Maris beperken. Een Turkse en een Marokkaanse leerling kregen er op 4 maart ruzie omdat de ene geen sigaret wilde geven aan de andere. Omdat de vechtpartij die daaruit wel moest volgen werd onderbroken door de snoodaards van de schooldirectie, besloten beide protagonisten het na de schooluren voor de poort uit te vechten, en om het wat leuker te maken, om dan meteen ook maar familie en vrienden mee te brengen. Daarom houdt de politie nu al sedert de vierde maart meer dan één oogje in het zeil. Dat jeugdige enthousiasme toch hé…
Wij hier op de redactie volgen de losbarstende lenteactualiteit in elk geval op de voet, voorjaarsmoeheid of niet!

Politici op het forum.

We hebben voor de volgende weken weer een paar boeiende politici die zich gewillig op de rooster laten leggen. We nemen hun uitspraken best met een korrel zout, maar toch leveren zij ons in de komende week misschien de sleutel tot hun diepste overtuiging. Ze hebben toegezegd, dus vluchten kan niet meer!
Annick De Ridder (VLD) - 22 tot 28 maart
"Deze jongedame gooide als voorzitter van Jong VLD Groot-Antwerpen de stok in het liberale hondenhok door met enkele straffe resoluties naar voor te treden op het nationaal congres. Ze maakt zich stilaan klaar om de stap te zetten naar de nationale politiek en werpt zich met al haar kennis in de strijd. Vooral omtrent het migrantenstemrecht heeft ze heel wat in de pap te brokken…" -
PieterJan Viaene
www.fora.be/viewforum.php?f=51
Jan Roegiers (Spirit) - 22 tot 28 maart
"Deze Vlaamse volksvertegenwoordiger kwam volop in de pers toen hij zich, samen met kompaan Stijn Bex, outte als homoseksueel. Begin februari werd hij plots dé spreekbuis voor alle homoseksuelen in het Vlaamse parlement. Wat dit voor hem betekende op politiek vlak en of hij er ook daadwerkelijk mee uitpakt tijdens zittingen kan u hem allemaal persoonlijk vragen tijdens de komende, ongetwijfeld boeiende, week." -
PieterJan Viaene
www.fora.be/viewforum.php?f=51
Steve Stevaert(sp.a) zal deelnemen aan de forumsessies tijdens de week van 29 maart t/m 4 april. www.fora.be

Perfect onderwijs

Wat vindt de Vlaming over de kwaliteit van het onderwijs? Hoe kan er verbeterd worden, wat is er teveel en wat moet zeker bij? Vlaams minister van Onderwijs, Marleen Vanderpoorten wil daarover nog een maatschappelijke discussie op gang brengen. Belangrijk daarom is de mening van zoveel mogelijk betrokkenen te kennen, en daarvoor werd een speciale website opgezet.
Op www.psy.kuleuven.ac.be/debatkwaliteitszorg kan je deelnemen aan het debat, of kan je gewoon volgen. Het debat loopt tot 20 april, waarna de conclusies gebundeld worden, en doorgestuurd naar het ministeriële kabinet.

Onbekommerd fuiven!

Wie een fuif wil organiseren moet met heel wat zaken rekening houden. De regelgeving terzake is niet altijd even transparant, en verschilt ook nogal van stad naar gemeente. Wie voor studentenclub of jeugdorganisatie iets wil in mekaar steken heeft dan heel wat zoekwerk voor de boeg, en kan er vergif op innemen dat er toch wel iets fout zal lopen.
Op http://www.fuifpunt.be/ probeert men daar nu iets aan te doen. De bedoeling is niet alleen vanuit het oogpunt van de organisatoren te werken, maar ook vanuit het beleid of vanuit het standpunt van de uitbater/eigenaar. Het eerste luik (organisatoren) staat al online, de twee andere luiken zijn gepland voor de zomer en het najaar.
Vlaams minister van Jeugd, Paul Van Grembergen, heeft voor Fuifpunt 50.000 Euro vrijgemaakt.

Virus & worm

Onder het motto 'Laat je niet pakken' gaat het Nederlandse hoger onderwijs de strijd aan tegen virussen en wormen die het digitale tijdperk soms zo onaangenaam maken. Surfnet heeft een campagne bedacht met posters, kaarten en de website www.laatjenietpakken.nl. De internetprovider van het hoger onderwijs wil studenten en medewerkers laten weten hoe noodzakelijk een nette omgang met je pc eigenlijk is.
Daarbij hanteert 'Laat je niet pakken!' drie gulden regels: in de eerste plaats wordt iedereen aangemoedigd goede beveiligingssoftware te installeren en die regelmatig te actualiseren. Ten tweede hamert SURF op de privacy van de pc-gebruiker: houd je wachtwoorden voor jezelf. Tenslotte wordt iedereen aangemoedigd regelmatig back-ups van bestanden te maken.
Surfnet wil met de campagne duidelijk maken hoe belangrijk computerbeveiliging is. Omdat steeds meer mensen hun pc permanent aan hebben staan, kan een besmette computer enorme schade aanrichten.
Studenten die moeite hebben met de hoge winkelprijzen van officiële software, moeten eens gaan shoppen bij SURF. Daar wordt heel veel software tegen een gereduceerd tarief aangeboden.HOP

Studentengrappig maar niet echt...

Een aantal leden van een studentenvereniging in Amsterdam heeft het aan de stok gekregen met de politie. De agenten rukten uit na een melding over een mogelijke ontvoering aan de Herengracht. Na enig speurwerk vond de politie het ontvoerderbusje bij de Wallen met daarin een geknevelde man. De chauffeur van de bus zei dat het om een studentengrap ging. De twee moesten mee naar het bureau waar zich later nog vier anderen meldden. De geknevelde student zei dat hij niets wist van het complot en wilde klacht neerleggen tegen de studenten maar bedacht zich uit angst voor represailles. De politie wil de gemaakte kosten nu alvast (terecht) op de lolbroekstudenten verhalen.
We willen niet in herhaling vervallen, maar vroeg of laat vallen er heus eens slachtoffers bij dit soort spelletjes…

Vandalen vergiftigen schoolkinderen

In de gemeenteschool van Monceau-sur-Sambre vonden drie jongens –zelf geen leerlingen van de school – het bijzonder grappig een grote brandblusser leeg te spuiten in de gang van het gebouw. Leerlingen die op dat ogenblik les kregen in de nabije klas ademden de blusstoffen in en raakten daardoor in ademnood. Na verzorging konden de slachtoffers wel allemaal naar huis, niemand diende gehospitaliseerd te worden. De daders wisten helaas te ontsnappen.

Geen beurs voor studenten met drugsverleden

Amerikaanse studenten die ooit in aanraking kwamen met drugs, verliezen elk recht op een studiebeurs. Deze wet, die sinds 1998 van kracht is, wordt nu hevig betwist. Een veroordeling voor diefstal, moord of verkrachting levert namelijk niet deze extra boete op. Enkel druggebruik leidt tot de intrekking van studiebeurzen. Tegenstanders van de wet zeggen dat voormalige druggebruikers op deze manier twee keer gestraft worden: door het gerecht en door de overheid. Bovendien hebben ze meer moeite om zich te reïntegreren omdat ze niet verder kunnen studeren. Wie in de VS geen studiebeurs krijgt, kan immers met moeite een hogere opleiding betalen omdat het inschrijvingsgeld er zo hoog ligt. Een aantal Amerikaanse congresleden wil daarom de wet hervormen. Wordt ongetwijfeld vervolgd.
Bron: The New York Times. www.nytimes.com

Je stem is goud waard

Ga je op 13 juni stemmen en wil je nu al je mening kwijt? Dan maak je kans op een digitaal fototoestel, een relaxdag of een duo-filmticket! Een student aan de Universiteit Antwerpen doet namelijk een beroep op jou om een korte enquête in te vullen over je stemgedrag. Deze enquête kadert in een onderzoek dat probeert uit te vissen waarom welke partijen en politici populair zijn. Geïnteresseerd? Surf dan als de bliksem naar www.kpsoft.be/verkiezing. Vijf minuten bolletjes kleuren en de wetenschap is jou en je nieuw fototoestel eeuwig dankbaar.

Striprally

Jaarlijks organiseert vzw De Stripvrienden een grote strip- , cd- , en platenbeurs ten voordele van een kindgericht goed doel.
De 4de beurs zal doorgaan op 25 april 2004 in zaal Schijnpoort te Antwerpen van 10 -17u. Inkom 2,5 €. Kinderen kleiner dan één meter gratis. Peter is de Burgemeester van Antwerpen P.Janssens, en als meter neemt Bieke Ilegems de honneurs waar. Beiden zullen enkele uurtjes op de beurs aanwezig zijn.
De opbrengst gaat dit keer integraal naar het Greet Rouffaerhuis, nazorgcentrum voor brandwondenpatiënten. Greet Rouffaer zelf zal trouwens ook enkele uurtjes op de beurs aanwezig zijn om te signeren.
Verder organiseert de vereniging in samenwerking met Deurne-date en de middenstand van Deurne een striprally doorheen de winkelassen van de Gemeente Deurne. (circa 80 winkels nemen eraan deel) Deze striprally loopt van 1 t/m 24 april, waarbij mooie strip en vele troostprijzen (+- 180) te winnen zijn. De deelname aan de striprally is voor iedereen volledig gratis.
Tijdens de beurs wordt, naar jaarlijkse gewoonte, een veiling gehouden met dit jaar enkele prachtstukken zoals het Galakleed van Greet Rouffaer, van Jef Nys twee originele platen uit de eerste Jommekes albums en de originele tekening van de affiche. JEF NYS zal trouwens uitzonderlijk komen signeren op de beurs. Als specialleke hebben de organisatoren de tekening van de affiche, in kleur, in een beperkte oplage van 10 genummerde en gesigneerde exemplaren laten afdrukken op grote kunststof platen. Ook deze worden geveild.
Daarnaast ook nog een tekening van Merho, een originele Disneyprent getekend door Gerard Leever, en een schenking van de erfgenamen van Willy Vandersteen. enz...
Ook voor de platen- en cd liefhebbers is er veilingmateriaal zoals een gesigneerde cd van Iron Maiden, Barbara Dex, Chimgy, een gesigneerde foto van Madonna en Britney Spears, gesigneerde singels van Toto, Inxx, John Miles, En Voque en Clouseau.
Tekenaars die reeds hebben toegezegd om te komen signeren: Jef Nys, Dirk Stallaert, Jeff Broeckx, Hec Leemans, Maarten Lodewijck, Luc Cromheecke, .Gerard Leever, Steven De Rie, Walter Bruneel enz... Alle info over de veiling, de rally, het luxe album en de tekenaars is te vinden op www.stripsmeteenhart.org.
Voor deze gelegenheid realiseerden de organisatoren in samenwerking met uitgeverij Standaard Strips een Luxe uitgave van Suske & Wiske, De Edele Elfen, in een beperkte oplage van 350 exemplaren!
Voor de eerste 1000 bezoekers is er gratis een striptas.

Magical rhythms of Ireland

De muziektheatershow The Magical Rhythms of Ireland is een wervelend spektakel, gebaseerd op Ierse sagen en legenden. De show ademt de sfeer van het oude Ierland met zijn goden, druïden en magiërs.
Een afwisselend scala van mystieke liederen, romantische balladen, typisch Ierse folksongs en opzwepende, razendsnelle tapdans voeren u door de historie van dit prachtige land.
'Storyteller' Peter Corry vormt de rode draad door het programma, waarin het dagelijks leven in een oud vissersdorp gestalte wordt gegeven. Deze authentieke, temperamentvolle show wordt gebracht door de top van Ierland's danstalent. De muziek is speciaal voor deze show gearrangeerd en wordt uitgevoerd op authentieke Ierse instrumenten. Verteller Peter Corry - een van Ierland's meest geliefde zangers die onder meer dankzij zijn rol als Javert in "Les Misérables" op het Londense West End ook in Engeland grote faam geniet en inmiddels ook in ons land geen onbekende is - bepaalt met zijn geweldige zangtechniek en warm timbre de intieme sfeer van The Magical Rhythms.
Voor de dansliefhebbers echter zal sterdanser Joey Comerford met zijn verbluffend virtuoze en spannende solo's ongetwijfeld de show stelen!
Niet eerder werd een zo authentieke Ierse dans- en zangshow op het podium gebracht: romantische legenden, eeuwenoude mystieke liederen, populaire Ierse folksongs en razendsnel tikkende tappende voeten, THE REAL FEELING FROM IRELAND!
op 1 april 2004 in Capitole Gent, graaf van Vlaanderenplein 5, 9000 Gent
tickets te koop via www.sherpa.be meer info: www.musichall.be

Fruitdag in opmars

Vinnig Vlaanderen ijvert voor gezondere voeding en meer beweging. Nadat gebleken is dat kinderen proportioneel heel zelden fruit eten, wordt er nu voor geijverd om op zoveel mogelijk scholen een fruitdag in te lassen: een dag dat ieder kind een stukje overheerlijk vers fruit krijgt voorgeschoteld.
Op www.vinnigvlaanderen.be/vvl2/index.html kan je veel meer info daaromtrent vinden. Op dit ogenblik nemen zo’n 450 scholen, met 80.000 kinderen deel aan het programma, maar dat kunnen er uiteraard nog veel meer worden!
Op de website ook enkele praktische tests om te zien of je gezonde eetgewoontes hebt. We hebben het nagekeken en alle dagen kebab (zie redactioneel) is alvast géén portie gezond.

Rookverbod opgeheven.

Aan de universiteit van Leeds had de Students’ Union besloten een proefperiode van 1 maand lang een rookverbod in te stellen in alle studentenlokalen. Na twee weken werd echter beslist om het rookverbod onmiddellijk op te heffen. De Union, die vijf bars en twee discotheken uitbaat, zag de omzet van z’n tapperijen dramatisch kelderen, en berekende de schade na dertien dagen op 26.000 £ minderinkomsten. Dat kan bruin niet lang trekken, en daarom zijn saffies weer toegelaten.
In Dublin en New York blijven de ingestelde rookverboden wel van kracht.

Drugstesten op school.

Experimenten met drugtests op school hebben in Engeland uitgewezen dat het druggebruik onder de leerlingen drastisch verminderde, en nu overweegt eerste piet Blair het gebruik van tests te veralgemenen. Patrik Vankrunkelsven wil nu dat ook in de Vlaamse onderwijswereld soortgelijke experimenten worden opgezet, en maakt dit weekend zijn voorstel over aan Marleen Vanderpoorten. De directeur van de VAD (Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen) ziet echter geen heil in drugtesten op school. Hij verwijst naar de Verenigde Staten, waar bepaalde scholen hun instellingen vrij houden van druggebruik door middel van dergelijke tests, maar dat maakt dat druggebruikers gewoon in concentratiescholen voor marginalen belanden.

Elite-universiteiten riskeren zware boetes.

De Britse topuniversiteiten riskeren een boete die kan oplopen tot 500.000£ als ze niet meer arme studenten aantrekken voor hun cursussen. In het Verenigd Koninkrijk zijn het de universiteiten die beurzen moeten ter beschikking stellen van studenten uit minder gegoede milieus, en daarvoor reserves moeten aanleggen. In het kader van de nieuwe regeling die nu in behandeling is, zullen de universiteiten tot 10 % van hun totale inschrijvingsgelden moeten provisioneren voor beurzen.
Instellingen waar het inschrijvingsgeld 3000 £ per jaar bedraagt (Oxford, Cambridge…), zullen er niet vanaf komen met een beurs van 300 £ per armlastige student. De regering verwacht van hen extra inspanningen, anders hangt een stevige boete boven het hoofd van de eerbiedwaardige instellingen. Of die boete dan ten goede komt van de minder begoede studenten is nog niet duidelijk.