Studentizine

Studentizine 83

Een nieuwe, boeiende week op www.Fora.be

Op slechts enkele weken van het verdict van de bevolking, zijn politici steeds meer bereid om in dialoog te gaan met de burgers om alsnog of nog meer de schapen op het droge te krijgen.
Deze week komen Frank Vanhecke, de voorzitter van het Vlaams Blok, en Ivo Belet, oud-journalist en nieuw gezicht bij de CD&V, aan bod.
Een korte voorstelling van beiden:
Over Ivo Belet: "Na een jarenlange functie als 'ankerpunt' bij de VRT kiest deze (ex-)journalist resoluut voor een politieke loopbaan. Met een derde plaats op de Europese lijst en een grote bekendheid levert hem dit ongetwijfeld een zetel op. Enige tijd geleden nog op uw beeldscherm, nu in de forumsessies."
Over Frank Vanhecke: "De media kon er niet omheen na de uitspraak in Gent. Het arrest werkte de voorzitter meteen op de voorgrond. 'We geven het toe. We zijn naïef geweest.' staat te lezen op website. Het arrest zou een aanslag op de vrije meningsuiting zijn, vanuit linkse hoek. Maar zijn daar ook aanwijzigen voor? Vraagt u het hem even in de forumsessie!"
Over de forumsessies
De forumsessies worden georganiseerd door Studiant, Puree Soiree, Femistyle, Seniorennet en Politics.be. Via de website www.fora.be kan de bezoeker een week lang vragen stellen. Tijdens die week zal de politicus of politica deze vragen dagelijks beantwoorden. Elke week lanceren we twee kandidaten uit verschillende partijen. Tegen de verkiezingen van 13 juni zullen 38 politici de revue gepasseerd zijn.
De agenda
De agenda ligt nu helemaal vast. In de komende weken zullen deze politici nog hun zeg doen:
Patricia Ceysens (VLD), Vera Dua (Groen!), Jean-Luc Dehaene (CD&V), Anke Vander Meersch (Vlaams Blok), Vincent Van Quickenborne (VLD), Inge Vervotte (CD&V), Kathleen Van Brempt (sp.a), Yves Leterme (CD&V) en Els Van Weert (Spirit)

15e Boekenfestijn, échte studentenprijzen & een gratis boek!

Van 3 tot en met 6 juni wordt alweer voor de 15e keer HET BOEKENFESTIJN in Antwerp Expo/ het Bouwcentrum in Antwerpen georganiseerd. Meer dan 300.000 boeken, strips, CD’s en CD-Roms worden hier tegen spotprijzen aangeboden. De inkom voor dit evenement is GRATIS.
Voor studenten, gewoonlijk krap bij kas, is HET BOEKENFESTIJN ideaal: Tal van (dier-) geneeskundige boeken, psychologieboeken, informaticaboeken en boeken voor talloze andere studies zijn hier tegen spotprijzen te verkrijgen. Uiteraard allemaal te vinden bij de afdeling Brain Food.
Maar uiteraard zijn er niet alleen wetenschappelijke boeken te vinden! Ben je op zoek naar reisboeken voor komende zomer, of wellicht wat culinaire hoogstandjes. Het ligt er allemaal. Keurig onderverdeeld in categorieën als Romans & Literatuur, Computer, Hobby, Reizen en Atlassen, Dictionaires, Culinair, Novels, History, Stripmekka, Business en Maatschappij en nog veel meer!

Daarnaast ontvang je tegen inlevering van deze coupon een gratis boek aan de informatiebalie! 1 boek/ bon per persoon en alleen geldig van 3 juni t/m 6 juni op het Boekenfestijn in Antwerp Expo! Je hebt de keuze uit 4 verschillende titels.
Antwerp Expo (Het Bouwcentrum) is bereikbaar met tram 2, bus 25 en 26
De openingstijden van het BOEKENFESTIJN zijn:
Donderdag 3 juni: 10.00 – 21.00 uur
Vrijdag 4 juni: 10.00 – 21.00 uur
Zaterdag 5 juni: 10.00 – 18.00 uur
Zondag 6 juni 10.00 – 18.00 uur

Adres: Bouwcentrum, Jan van Rijswijcklaan 191, 2020 Antwerpen, +32 (0) 3 237 28 90 , www.bouwcentrum-antwerpen.com
www.boekenfestijn.com
Info: De Centrale Boekhandel BVBA, Mady de Waele/ Wilbert van Dam
Boomsesteenweg 690, 2610 Antwerpen
+ 32 (0) 3 8207258

Geschorste leerling gaat door het lint

In Ronse zijn de leraar economie en de pedagogische directeur door een 17-jarige getrakteerd op rake klappen. Drie jongeren waren de school binnengedrongen. Ze hadden duidelijk teveel gedronken en begonnen amok te maken. Mikpunt was de leraar economie. Toen de pedagogisch directeur tussenbeide wilde komen, zetten twee van de onverlaten het op een lopen. De derde sloeg met z’n vuist een paar keer hard op de borst van de man. Die liep daardoor enkele gebarsten ribben op. De leraar economie kwam er met blauwe plekken vanaf. De dader was een oud-leerling die wegens bedreigingen een paar maanden geleden van school was gestuurd. Het geweld in Ronse past perfect in het beeld van een verslechtering van de sfeer in veel scholen.
Een recent onderzoek wees nog uit dat 60% van de leerkrachten bang is voor brutaliteiten, 18 % vreest opzettelijke slagen en verwondingen, 14% vreest voor bedreiging met een wapen, 4% vreest verkracht te zullen worden, en iets meer dan de helft van de leerkrachten houdt rekening met diefstal of vandalisme door z’n “pupillen”.

studenten die met techniek en multimedia bezig zijn

Tot 30 juni kunnen jullie je nog inschrijven voor de Europrix Top Talent Award, "Europe's contest for innovative projects and creative contents for top students and young professionals using all multimedia channels and platforms:
> Broadband/online
> Offline/DVD
> Mobile contents
> Interactive TV and Video
> Games Platforms
> Interactive Computer Graphics
> Content tools and interface design
> Cross Media
Dit jaar ligt de nadruk op de ontmoeting tussen muziek en multimedia. De winnaars worden verwacht op het Top Talent Festival in november 2004, te Wenen, Oostenrijk.
Wie kan deelnemen?
> Een student of jonge professional jonger dan 30
> Wonend in de de EU, EFTA, Bulgarije, Roemenië, Turkije of Israël
Meer info is te vinden op www.toptalent.europrix.org
Hopelijk hebben jullie het talent in huis om Vlaanderen te kunnen vertegenwoordigen.
www.vvs.ac

Vlaamse studenten ruilen met Waalse

Hogeschoolstudenten kunnen een paar dagen of weken les volgen in een andere gemeenschap van ons land. Op die manier integreren ze zich in de cultuur van die gemeenschap en leren ze Frans of Duits. Trialoog, een project van het Prins Filipfonds, financiert in het academiejaar 2004-2005 uw uitwisselingsproject: 1000 euro voor een project met minder dan 30 deelnemers, 1 240 voor meer dan 30 deelnemers. Een uitwisseling duurt minstens vijf opeenvolgende dagen en er nemen minstens vijf studenten uit elke partnerschool aan deel. Wederkerigheid kan, maar is niet verplicht. De partnerschool zorgt voor een verblijf voor de deelnemers. Dien uw project in voor 29 oktober 2004. Een onafhankelijke jury selecteert de beste projectvoorstellen.
Trialoog op website Prins Filipfonds
Folder Trialoog (pdf 133 Kb, 2 p.)
Kandidaatsformulier (Word 287 Kb, 7 p.)

Politietoezicht aan Gentse school.

Het Cedo in Gent, een secundaire school voor deeltijds onderwijs, kwam de jongste dagen uitgebreid aan bod in de pers. In ons vorige Studentizine hadden we het al over de leerling die z’n lerares achtervolgde, en maar nipt door z’n medeleerlingen in bedwang kon worden gehouden. Dat blijkt echter lang niet het enige incident op die school te zijn. Leerlingen kieperen de inhoud van vuilnisbakken over leraars, gooien met een keukenmes naar leraars, of vallen ze gewoonweg aan. Na het recentste incident weigerde de leraars de school binnen te gaan op maandagochtend. Na overleg tussen het stadsbestuur en de schooldirectie werd beslist een verscherpt politietoezicht in de onmiddellijke omgeving van de school in te voeren. De agenten dienen ook dadelijk te reageren op elke oproep vanuit de school. In eerste instantie zal ook met de leerlingen gepraat worden. Er zal hen duidelijk gemaakt worden dat elk strafbaar feit ook daadwerkelijk vervolgd zal worden. Een vinger langs de keel halen is zo bijvoorbeeld een bedreiging die strafrechterlijk kan en zal vervolgd worden.

Ruzie in Cambridge.

Medewerkers verzetten zich tegen het plan van de universiteit om tweederde van de octrooi-inkomsten op te strijken.
Volgens de Britse krant The Independent moeten de onderzoekers hun inkomsten afstaan zodra die de 100.000 pond (bijna 150.000 euro) overstijgen. Nu verdwijnen die bedragen nog grotendeels in de zak van de wetenschapper of zijn onderzoeksgroep.
De boze academici, die in hun portemonnee getroffen worden en zich bijgevolg in het kruis getast voelen, beweren dat het plan een aanslag is op de reputatie van de universiteit van Cambridge. Onderzoekers zullen in groten getale vertrekken en ‘the free flow of ideas’ zal verdwijnen, voorspellen zij. Bovendien willen zij niet dat de universiteit hun patent verkoopt aan een bedrijf waar zij bezwaren tegen hebben.
Volgens het college van bestuur was geld niet de ‘primaire overweging’ om het plan te lanceren. De universiteit zou vooral het onderzoek ‘professioneler’ naar buiten willen brengen. Dat de extra inkomsten daarbij mooi meegenomen zijn, erkent het college overigens wel.

League-studentenconferentie volgend jaar in Leuven

De afgelopen week in Leiden georganiseerde studentenconferentie Bright krijgt een vervolg. De universiteit van Leuven zal volgend jaar als gastheer optreden.
‘In een gesprek dat wij hebben gehad met rector Oosterlinck, gaf hij aan graag als gastheer te willen optreden voor het vervolg van onze conferentie’, laat Albert Marsman van organisator Minexco Foundation weten. ‘Dat vonden wij uiteraard een uitstekend idee. Het is nooit onze bedoeling geweest om Bright slechts een keer te houden. Vanaf het begin zagen wij het al voor ons dat de conferentie een vervolg zou krijgen.’
Voor Bright kamen afgelopen week ruim 200 buitenlandse studenten naar Leiden. Zij kwamen van de zusteruniversiteiten van de LERU, de in 2002 door Leiden opgerichte League of European Research intensive Universities. Tijdens de conferentie volgden de buitenlandse studenten workshops over Europa en kregen zij lezingen van onder meer NAVO-topman De Hoop Scheffer.
Aangezien Leuven relatief dichtbij is, kan Minerva uit Leiden intensief betrokken blijven bij de organisatie van de volgende editie. ‘Dat is namelijk belangrijk voor de continuïteit van het evenement. Het afgelopen jaar hebben we namelijk veel kennis opgedaan, die niet verloren mag gaan. We willen immers graag dat Bright elk jaar beter wordt.’
Bedoeling is daarom dat de organisatie wordt gedeeld tussen Leuven en Leiden. Marsman: ‘Het organisatiecomité zal uit negen mensen bestaan, waarvan vijf uit Leuven en vier uit Leiden. Dat moet prima gaan, want Leuven ligt op tweeëneenhalf uur van Leiden. Spreek je af in het midden, ben je slechts een uur onderweg.’ (DB)
www.bright-europe.org

Studenten delen klam en koud bed met ratten en andere beestjes…

De National Union of Students (Groot-Brittannië) maakte de resultaten bekend van een enquête over studentenhuisvesting. Dickensiaanse situaties lijken ook nog in onze dagen aan de orde te zijn.
Ruim 75 procent van de studentenkoten in Engeland blijken een vochtprobleem te hebben.
Om en nabij de 50.000 studenten wonen in een kot zonder behoorlijke verwarming.
In 23 % van de gevallen delen studenten hun accommodaties met ongedierte als ratten, muizen, kakkerlakken, vlooien en ander kruipgedierte.
In 53% van de gevallen konden kotbazen geen keuringsbewijs of onderhoudscertificaat voorleggen voor de gastoestellen die zich in de koten bevonden.
Het is dan ook niet verwonderlijk dat in de voorbije vijf jaar 16 Engelse studenten omkwamen, en nog eens 300 letstel opliepen door koolmonoxidevergiftiging veroorzaakt door slecht functionerende waterverwarmers of gaskachels.
De NUS pleit nu voor het invoeren van een behoorlijke keuring en een certificering van de studentenkoten.
Een studentenkot bewonen blijkt ook in andere zin gevaarlijk te zijn, waar gemiddeld 3,4 procent van de Engelse bevolking te maken krijgt met een inbraak, bleek dat onder de kotbewoners liefst 14 procent te zijn.
Mogen we daaruit concluderen dat de Engelse kotsloten ook al op geen kl…ten trekken?

Leerlingenpas in aantocht!

Vanaf 1 september aanstaande zullen alle 400.000 Vlaamse leerlingen uit het secundair onderwijs een speciale leerlingenpas kunnen krijgen. De pas wordt aangeboden door het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, en geldt als een absolute primeur in Europa. Onder de voordelen onder meer een extra korting op tickets bij bioscoopketen Kinepolis, automatische toekenning van de voordelen van CJP aan 16-plussers.
Schooldirecties kunnen de leerlingenkaarten voor volgend schooljaar aanvragen vanaf 1 juni.

Paus vindt katholieke universiteiten in België te liberaal.

Bij monde van kardinaal Danneels heeft de kerkelijke overheid de raad van bestuur van de UCL gevraagd het katholieke karakter van de universiteit opnieuw te bekijken. Deze vraag zou er gekomen zijn nadat de paus uiting gegeven had aan zijn bezorgdheid over de kerk in België en haar universiteiten. Die universiteiten zouden veel te liberaal zijn. Heel wat professoren van de UCL verzetten zich ondertussen tegen enige ideologische verstrenging. KUB en KUL hebben nog geen vraag van Danneels ontvangen. De woordvoerder van de kardinaal ontkent ondertussen enig verband tussen pauselijke bezorgdheid en de démarche van de kardinaal.

Kinderen in de hoek zetten verboden.

In Singapore mogen opvoeders stoute ukkies niet meer in een hoek zetten. Het ministerie van Ontwikkeling en Sport heeft daartoe een richtlijn uitgevaardigd. Behalve hoekverbanning zijn ook lichamelijke straffen, verbaal kleineren van kinderen, onthouden van maaltijden, isolatie en het belemmeren van bewegingsvrijheid volstrekt uit den boze. Volgens het ministerie zijn waardigheid en standvastigheid de ultieme wapens om stoute kinderen in het gareel te houden.

Leerlingen dovenschool seksueel misbruikt.

In Boston zijn 14 katholieke geestelijken, allen verbonden aan een school voor doven, aangeklaagd wegens jarenlange mishandelingen en seksueel misbruik. Negen gewezen leerlingen hebben klacht ingediend in verband met de feiten die zich zouden hebben afgespeeld tussen 1944 en 1977. Twee jaar geleden brak al een groot pedofilieschandaal uit waarbij zo’n 1.200 priesters betrokken zouden zijn geweest. De Amerikaanse katholieke kerk betaalde hoge schadevergoedingen uit aan honderden slachtoffers die jarenlang door priesters werden misbruikt.

School helpt 14-jarige bij geheime abortus.

Een school in Nottinghamshire heeft een leerlinge van 14 jaar geholpen bij een abortus, zonder dat haar familie daarvan op de hoogte was gebracht. De moeder achterhaalde de feiten pas toen een schoolvriendin haar mond voorbij praatte. De moeder was er zich niet eens van bewust dat haar dochter zwanger was. De schooldirectie en gezondheidsmedewerkers benadrukten dat het meisje alle mogelijke steun en de best mogelijke zorgen had gekregen.
In Engeland bestaat er een “rijke” traditie van snotneuzen die kinderen krijgen, en daarom bestaan er ook een aantal speciale regels en procedures. Wanneer minderjarigen geestelijk voldoende volwassen worden geacht om autonoom in overleg met sociale dienst en artsen te beslissen over zaken als een zwangerschapsonderbreking, is het mogelijk om onder het regime van vertrouwelijke dienst alles te regelen zonder de ouders of familie op de hoogte te brengen.

“Al Kapoen” in Anderlecht.

In Anderlecht is een dertienjarige uitgave van gangsterbaas Al Capone door de politie uit de schoolbanken geplukt. De ondernemende jongeling wordt beschuldigd van brandstichting, afpersing, diefstal, bedreiging en geweldpleging. Het is pas na klachten van ouders van medeleerlingen bij de politie dat het probleem in de school aan het licht kwam. Pas toen de jeugdige desperado een dag afwezig was deed een eerste medeleerling z’n verhaal tegen de schooldirectrice. Daarna volgden nog zestien andere getuigenissen. Er is ondertussen een aanvraag ingediend om de leerling permanent te schorsen.

1340 Vlaamse scholen wachten op bouwtoelagen.

Vlaamse scholen hebben dringend behoefte aan ingrijpende infrastructuurwerken aan hun gebouwen. In 20 procent van de instellingen is men reeds gedwongen een beroep te doen op containerklassen of lapmiddelen om hun leerlingen onderdak te verschaffen. Bij de Dienst voor Infrastructuurwerken van het Gesubsidieerd Onderwijs (Digo) liggen 1.340 dossiers te wachten op goedkeuring, en om dat allemaal te betoelagen moet 932 miljoen Euro “gevonden” worden. Scholen worden aangemoedigd om privé-partners te zoeken die bereid zijn mee te investeren in schoolgebouwen.
Vlaanderen munt volgens OESO-cijfers trouwens in negatieve zin uit voor wat betreft procentuele investering in infrastructuur. Slechts 3,5 % van de begroting voor onderwijs gaat naar dat soort investeringen. Daarmee bungelt Vlaanderen samen met Portugal helemaal onderaan het lijstje van Oeso-landen. Ierland doet het met 9 procent beduidend beter, als beste van de Oeso-klas.

Leerlingen ontwerpen bosmuseum voor Erperheide.

Duizend leerlingen hebben de afgelopen maanden gewerkt aan zo’n twintigtal kunstwerken voor Centerparcs Erpelheide. Die werken staan opgesteld langs een kunstroute die kriskras tussen de bungalows door loopt. Jaarlijks zullen een driehonderdduizend bezoekers de scholierenkunst kunnen genieten. Het geheel is een project van Jean Henkens, de landschapsarchitect en bioloog van Centerparks. Het is een samengaan van economie en ecologie, vandaar een ecolomisch project. Centerparcs wil meewerken aan de trend van samenwerking tussen bedrijven en scholen, maar dan op een eigenzinnige manier. Elk jaar kunnen scholen wel iets doen in het park.

Studente verkracht in Leuven, getuigen gezocht!

In een studentenresidentie in de Maria Van Belstraat te Leuven werd in de nacht van 3 op 4 mei 2004 een 20-jarige studente bedreigd en verkracht. Het slachtoffer was rond middernacht aangekomen op haar kot na een avondje stappen in de bar Del Sol, op de hoek van de Schapenstraat met de St. Begaberg. Ze wandelde omstreeks 23.45 uur via de Gilbertstraat en de Naamsestraat terug naar haar kot.
Rond 0.30 uur stond de dader in haar kamer. De man was de studentenkamer van het slachtoffer binnengedrongen en bedreigde haar met een mes, waarna hij haar kleding stuk trok. Hij verkrachtte het slachtoffer en verliet vervolgens het gebouw. De studente klopte aan bij een kotgenote, waarna ze de hulpdiensten verwittigden.
Het Parket vorderde onderzoeksrechter Vanderstraeten, die een gerechtelijk onderzoek opstartte naar de vooralsnog onbekende dader. De Nederlandstalige dader zou tussen de 25 en 30 jaar oud zijn, hij droeg een zwarte jeansbroek, een grijze pull (fleece), een donkerbruin of bordeauxachtige pet en grijze fleecehandschoenen.
Mogelijke getuigen, die maandagnacht in de buurt waren en er een verdacht persoon opmerkten tussen 23.30 en 01.30 uur, worden verzocht de Leuvense politie te contacteren. Ze kunnen met alle nuttige informatie terecht op het nummer 016/210.610. Mogelijke slachtoffers van een gelijkaardig misdrijf, die in het verleden misschien geen aangifte deden bij de politie om uiteenlopende redenen, kunnen ook terecht op hetzelfde nummer. Absolute discretie wordt verzekerd.
Ondertussen zijn alvast in diverse studentenhomes de veiligheidsmaatregelen zwaar verscherpt. Men wil ten allen prijze herhaling voorkomen.