Studentizine

Studentizine 84

Leuvense studenten tegen sluitingsuur

Groot was onze verbazing toen we via de media moesten vernemen dat de Leuvense Horeca voortaan rekening zal moeten houden met een verplicht sluitingsuur. Als studenten en deeltijdse inwoners van Leuven zijn wij, als overkoepelend orgaan van alle Leuvense faculteitskringen, zeker begaan met de openbare orde en de nachtrust van de Leuvenaar. Deze maatregel schiet volgens ons echter zijn doel voorbij.
Burgemeester Louis Tobback meldt ons via de nationale kranten dat de verordening vooral overlast viseert die door groepen jongeren uit zero-tolerantie steden zoals Vilvoorde en Mechelen veroorzaakt wordt. Ook ons zijn deze problemen bekend, maar we zien niet in hoe het opleggen van een sluitingsuur hier veel zal aan veranderen en we vrezen dat het probleem enkel zal verschuiven. Enkele negatieve gevolgen van deze maatregel laten zich echter wel al raden. Wanneer iedereen verplicht om 4 uur samen huis- of kotwaarts trekt zal dat ongetwijfeld de nachtrust van velen niet ten goede komen op dat ogenblik.
Sinds enkele jaren overleggen de studenten, fakbars en politie samen om gericht zaken van overlast aan te pakken. Stewards en geluidsbegrenzers waren enkele succesvolle maatregelen die hieruit naar voor kwamen. De cijfers geven deze aanpak gelijk: de overlast vanwege fakbars is duidelijk in dalende lijn. De politie zelf toonde zich bijgevolg zeer tevreden. We zijn dan ook misnoegd dat Marc Vranckx, woordvoerder van de Leuvense wijkpolitie, in het Laatste Nieuws meldt dat deze maatregel verband houdt met aanslepende klachten over de fakbars, onder andere in de Tiensestraat.
Als dank voor onze jarenlange samenwerking krijgen we nu, zonder enige vorm van overleg, dit voorstel van politieverordening op ons bord. Dat terwijl er met veel poeha aangekondigd werd dat men bewakingscamera’s zou plaatsen en het aantal patrouilles zou verhogen om aan de gerezen problemen te verhelpen. Het is voor ons dan ook onaanvaardbaar dat het voorstel dat nu voorligt de ganse massa feestvierders gijzelt wegens de problemen die veroorzaakt worden door enkelen, die bovendien vaak geen student zijn.
We willen maar wat graag meewerken aan een goede oplossing, en hopen dan ook dat we hier in de toekomst nog de kans voor krijgen. We wensen tot slot te benadrukken dat de vooropgestelde verordening het probleem niet oplost: voor een verstuikte enkel amputeert men toch ook geen onderbeen?
Namens de Leuvense Overkoepelende KringOrganisatie,
Joris Vermeiren 0475/85.68.43 (kringcoördinator LOKO 2004-2005)
Kris Van Broeck 0497/28.00.80 (kringcoördinator LOKO 2004-2005)

1) als eerste signaal is er ondertussen een online petitie gestart die ondanks de gebreken hiervan een duidelijk signaal kan geven naar de politiekers: www.petitiononline.com/leuven
2) als 2de signaal zullen proberen op alle Leuvense koten een affiche achter de ruiten te laten hangen, zoals ook uit protest tegen de oorlog in Irak is gestart. De affiche is te vinden op: http://www.loko.be/sluitingsuur/Affiche.pdf
3) Als belangrijkste signaal gaan we demonstreren dinsdag 1 juni om 19h30 aan het stadhuis op de Grote Markt. De toestemming hiervoor moet nog aangevraagd worden, dus het is nog niet zeker dat deze zal doorgaan. Als hierover bevestiging komt zal dit op de industria website worden geplaatst (www.industria.be ). Wij hopen dan uiteraard op een massale opkomst te kunnen rekenen.
Iedereen heeft tijdens het blokken toch soms ontspanning nodig. En er is toch geen betere ontspanning dan een studentenbetoging.

'Homo's in katholieke scholen mogen niet trouwen'

Opschudding binnen kringen van holebi’s , na een opvallende uitspraak van Mieke Van Hecke.
Homo’s in katholieke scholen mogen niet trouwen van Mieke Van Hecke, CD&V-volksvertegenwoordigster en sedert 1 juni topvrouw van de Guimardstraat. Doen ze dat wel, “dan komen ze in de problemen.” Dat zei ze op Canvas in het programma Nachtwacht. “Ik verwacht van alle leerkrachten, ook van homoseksuele, dat ze achter het pedagogische project staan. Dat houdt in dat ze hun geaardheid niet promoten door te trouwen. Het homohuwelijk ligt nu eenmaal moeilijk binnen de kerk.
Wel Jong Niet Hetero, de grootste holebi-jongerenorganisatie in ons land, reageert bijzonder ontgoocheld. “Dit hadden we van mevrouw Van Hecke niet verwacht. De holebi-jongeren hebben haar nog gefeliciteerd met het feit dat ze homoseksualiteit meer bespreekbaar wou maken op katholieke scholen en dan nu dit.”
In de aanloop van de verkiezingen hoopt Wel Jong Niet Hetero ook op een duidelijk standpunt van de CD&V, de partij waarvoor Van Hecke momenteel nog in het Vlaams Parlement zetelt. De Vlaamse christen-democraten steunden de openstelling van het burgerlijk huwelijk voor mensen van hetzelfde geslacht.
Ook onderwijsminister Marleen Vanderpoorten (VLD) reageerde ontstemd in De Morgen van zaterdag. “Dat is een straffe uitspraak die ik van haar niet verwacht had”, reageert Vanderpoorten.“Ik vind dit zeer zeker een stap achteruit en ik denk dat heel wat mensen en ook scholen hierdoor geshockeerd zullen zijn.” Vanderpoorten vermoedt dat er vooral bij aanwervingen en vaste benoemingen tegengewerkt zal worden.

Komende week gaat het 15e boekenfestijn van start!

Je studie-boeken even zat? Ga er dan even uit. Bezoek het 15e Boekenfestijn in Antwerp Expo! Meer dan 300.000 boeken, CD’s, CD ROMs tegen echte studentenprijzen! Beleef het zelf!
Romans, Novels, Reisboeken, Kookboeken, Dictionaires, Atlassen, Hobbyboeken, Kinderboeken, Computerboeken, Wetenschappelijke boeken……etc., etc.
Je kunt het zo gek niet bedenken. Alles is er te vinden!
Antwerp Expo (Het Bouwcentrum) is bereikbaar met tram 2, bus 25 en 26
De openingstijden van het BOEKENFESTIJN zijn:
Donderdag 3 juni: 10.00 – 21.00 uur
Vrijdag 4 juni: 10.00 – 21.00 uur
Zaterdag 5 juni: 10.00 – 18.00 uur
Zondag 6 juni 10.00 – 18.00 uur
De inkom is gratis.
Antwerp Expo/ Het Bouwcentrum, Jan van Rijswijcklaan 191, 2020 Antwerpen
www.bouwcentrum-antwerpen.com
www.boekenfestijn.com
Info: De Centrale Boekhandel BVBA, Mady de Waele/ Wilbert van Dam, Boomsesteenweg 690, 2610 Antwerpen, + 32 (0) 3 8207258

Student in Belfast

Geert studeert in Ierland en houdt ons regelmatig op de hoogte van zijn ervaringen. Deze mochten we onze lezers niet onthouden!
“Jullie weten het waarschijnlijk niet meer, maar de school waar ik mijn stage heb gedaan had mij een hurlingstick beloofd. En gisteren was het dus zover. Dus Bert en ik naar onze school, door de protestantse buurt (zoals we al vele keren eerder gedaan hadden). Op school ontvangen we die sticks en we beginnen terug naar huis te wandelen, langs dezelfde weg.
Het was mooi weer, we waren aan het genieten van de wandeling al was ons ook al opgevallen dat de mensen raar naar ons aan het kijken waren. Wij dachten natuurlijk dat het was omdat wij de enige twee waren die met een zonnebril rondliepen.
En opeens stopt er een auto naast ons, zegt die kerel achter het stuur: 'are you lads from around here?' en wij zeggen nee (in ‘t Engels)”
Begint die tegen ons uit te vliegen in ‘t Engels dat wij twee zotten zijn die neergeschoten willen worden en zegt dat we mee in den auto moeten stappen. Nu, ik stap niet zomaar in een protestantse buurt in eender welke auto, dus ik vraag: waarom? Omdat ge die hurlingsticks vast hebt, en die kerel begint te panikeren en raadt ons aan met haast in zijn auto te springen. Omdat die mens duidelijk echt wel schrik begon te krijgen zijn we dus maar mee in die auto gestapt. Wat blijkt nu: Hurling is een sport voor katholieken en alleen maar katholieken. Als ge met een hurlingstick op de Shankhill (zware protestantse buurt) wandelt, ziet men dat als een provocatie en slaan ze u maar wat graag het ziekenhuis in. Toen we net in de auto waren gestapt en aan het rijden waren, kruiste er ons een protestantse burgerpatrouillewagen.
We hebben dus efkens twee minuten chance gehad dat er een vriendelijke kerel passeerde die ons, twee nietsvermoedende studentjes, een lift heeft gegeven van ongeveer 700 meter.
Toch een raar land met zotte mensen....”

Gentse student wint in Cannes.

De Gentse student Jonas Geirnaert trok zijn stoute schoenen aan en stuurde zijn onafgewerkte animatiefilm “Flatlife” naar de selectiecommissie van het filmfestival van Cannes. Tot zijn eigen grote verbazing werd z’n project weerhouden voor de competitie. Hij moest dus als een bezetene voort werken om z’n inzending klaar te krijgen voor het festival. Al tijdens de voorstelling werd duidelijk dat het er goed uitzag voor Flatlife: de tien minuten durende animatiefilm werd drie keer onderbroken voor een stormachtig applaus. Uiteindelijk kreeg Jonas de prijs van de jury en maakte meteen ook furore bij het in ontvangst nemen van de prijs door zijn statement: “don’t vote for Bush!”, waarmee hij zich aan de zijde van de winnaar van de gouden palm schaarde: Michael Moore (Fahrenheit 9/11).
Flatlife is een bijzonder grappige film over het leven in een appartementsgebouw, en in feite het eindwerk van Jonas. Op http://www.flatlife.be/ kan je een sneak-preview vinden.

Vraag het aan 3 toppolitici...

Deze week hebben we 3 partijkopstukken in de forumsessies. Alledrie zijn ze actief op het federale niveau. Twee staatssecretarissen en een volkvertegenwoordiger. Twee lijsttrekkers en iemand op een 2de effectieve plaats. Alledrie gaan ze voor het Vlaamse Parlement en alledrie worden ze met zekerheid verkozen. Maar nemen ze hun zitje ook op? Zoals de kaarten nu liggen zullen twee van deze drie een ministerpost in de wacht kunnen slepen.
Vincent Van Quickenborne (VLD)
"Ging voorheen door het leven als senator Q en is nu staatssecretaris voor Administratieve vereenvoudiging. Initiatieven zoals kafka.be trokken de aandacht van het publiek en recent nam hij ook initiatieven om het stemmen per volmacht eenvoudiger te laten verlopen. Na een stevige score in 2003 behoort hij met zekerheid tot de toppolitici van de VLD. Daarom een jaar later als lijsttrekker voor de VLD in West Vlaanderen. Stoelendans ... ?"
Kathleen Van Brempt (sp.a)
"Antwerpse politica. Naast gemeenteraadslid is zij momenteel staatssecretaris voor Arbeidsorganisatie n Welzijn op het werk. Politieke babe en stemmenkanon op de lijsten van sp.a-spirit. Voorheen ook Europarlementslid. Neemt zij haar functie op na de verkiezingen? Mogen we een stoelendans verwachten op federaal niveau? Vraag het haar zelf!"
Inge Vervotte (CD&V)
"Vakbondsvrouw die zichzelf sterk in de media profileerde tijdens de laatste stuiptrekkingen van Sabena. Sindsdien kreeg zij onderdak bij de CD&V en werd zij een regelrechte hype. Zo'n 93.030 stemmen, een kamerzitje en een jaar later staat ze nu opnieuw als eerste op de lijst voor de CD&V. Alweer een Stoelendans? Vraagt u het haar!"
U kan deze politici zelf vragen stellen in de forumsessies op www.fora.be
Maarten Malaise, Politics.be

Verkiezingsnieuws heet van de naald!

Op http://www.studiant.be/politiek/chatsessies.asp krijg je een open venster op een eigen-zinnige kijk op de politieke (verkiezings)actualiteit! Actief en interactief het groot examen van de politiek beleven!

Drugsrazzia in Oudenaards atheneum

De directie van het Koninklijk Atheneum van Oudenaarde heeft vorige maandag drugshonden ingezet om leerlingen te controleren op drugsgebruik. De actie kwam er na een aanhoudende stroom geruchten over dealen van drug op de school. De honden kwamen bij tien leerlingen uit, waarvan er vijf bij controle drugs op zak bleken te hebben. De betrapte leerlingen moeten wel niet vrezen van school gestuurd te worden, maar de schooldirectie wil vooral met dit soort acties een signaal geven naar de leerlingen toe. De betrapte leerlingen moeten een programma volgen om het gebruik te stoppen. De Vereniging voor Alcohol en andere Drugproblemen keurt de actie af.

Student moet cursus alcohol volgen

Alcohol in het verkeer, wel te verstaan, 20 uur cursus, opgelegd door de politierechter in Antwerpen. De student biochemie waggelde lazarus op de rijbaan, en werd aangereden door een bromfietster, die daarbij licht gewond raakte.
Omdat de schade ondertussen wel correct werd vergoed, en de student in elk geval het verstand had om te voet naar huis te wankelen in plaats van de wagen te nemen, was de rechter eerder mild in z’n vonnis.