Studentizine

Studentizine 86

Redactioneel

We hebben het in dit Studentizine wel vaker gehad over het toenemende geweld op en rond scholen, in de States (waar ze zoiets nog altijd veel beter en grootschaliger kunnen), maar ook rondom ons, in Vlaanderen en Holland, in Wallonië en Frankrijk…
Vorige week kwam het racistische geweld wel heel nadrukkelijk in beeld, toen een 17-jarige Joodse student in Antwerpen werd neergestoken door een bende Noord-Afrikaanse jongeren. Een bende van een tiental allochtone jongeren, gewapend met ijzeren staven en messen, zocht heel dapper de confrontatie met vier ongewapende leerlingen van de Joodse school aan de Steytelincklei in Wilrijk. Bijzonder laf werd de zoon van een bekend Rabbijn in de rug gestoken, waarna de bende het hazenpad koos.
De Joodse gemeenschap, het parket, de openbare opinie, en de talrijke goedmenende allochtonen in Antwerpen hopen dat de daders snel in hun nekvel worden gegrepen. Dit soort laffe aanslagen kan een samenleving missen als de pest. Dit is blind racisme, van een soort waar we 60 jaar geleden hoopten er voor eens en altijd tabula rasa mee gemaakt te hebben. Wat bijzonder pijnlijk is, is wel het feit dat de daders waarschijnlijk de eersten zullen zijn om zich in een slachtofferrol van discriminatie te wentelen.
In hun eigen ogen zijn ze misschien wel helden?
Ondertussen kan het Antwerpse parket alle tips gebruiken die kunnen leiden tot de arrestatie van de daders.
Ondertussen slepen de examens zich naar hun einde, tot ieders vreugde en hopelijk ook tot algemene voldoening. De weergoden hebben in elk geval mededogen betoond, het weer was niet afgrijselijk mooi, en daardoor werden de verlokkingen van de lonkende terrasjes weer wat kleiner.
De kroegbazen hopen nu natuurlijk wel op de nodige compenserende afsluitingsfestiviteiten!

Ik had wel honger hé!

Een schooluitstap naar Oostende is voor een groep van tien 14 en 15-jarigen maar nét goed afgelopen, en dan beslist niet dankzij de 26-jarige lerares die verantwoordelijk was voor de klas. De lerares van de school uit Leuze-en-Hainaut zat rustig in een taverne een hapje te eten, terwijl haar leerlingen in de vliegende storm die de kust vorige week woensdag teisterde op het strand waren. Met windstoten tot 150 kilometer per uur was het allesbehalve veilig om op het strand te wandelen, maar toch besloten een tiental leerlingen om in een verboden zone te gaan pootjebaden.
Dat stuk van het strand is verboden terrein omdat er drijfzandgevaar is. Oplettende voorbijgangers verwittigden meteen de hulpdiensten die massaal uitrukten. Pas toen al de leerlingen door de brandweer uit het water geplukt waren, kwam de lerares aanslenteren met de vraag of er misschien iets aan de hand was. Ze kreeg een fikse uitbrander, maar reageerde daarop enigszins gepikeerd: “ik had écht wel honger hé!”
Gelukkig voor haar en de leerlingen is alles toch nog goed afgelopen, maar voor hetzelfde geld waren er écht wel een paar verzopen hé!

Tekort aan jobstudenten aan de kust?

In de nationale pers kwam de voorbije week uitgebreid aan bod hoe aan onze Vlaamse kust een chronisch tekort aan jobstudenten blijkt te heersen.<
Hoe dan ook, vanuit onze perceptie, sprekende uit de ervaring met www.studentenjobs.be, is er beslist geen sprake van een tekort aan werkbereidheid bij het studentenheir. Waarschijnlijk hebben een aantal werkaanbieders de weg naar onze gratis website nog niet gevonden, want de ervaring leert ons dat vacatures op Studentenjobs.be zeer snel ingevuld raken.
Daarom nog eens: werkgevers kunnen een gratis account aanmaken om vacatures op onze jobsite te kunnen toevoegen. Na controle en validatie komen de aanbiedingen online, en kunnen ze door studenten en jongeren geconsulteerd worden. Gemiddeld worden zo dagelijks meer dan tienduizend jobdetails opgevraagd.
Voor werkzoekenden geldt dan ook het credo: “héél regelmatig nakijken én snel solliciteren!”

Aantal vacatures voor hooggeschoolden stijgt.

In de eerste vijf maanden van dit jaar is het aantal vacatures voor hooggeschoolden toegenomen met gemiddeld 8 procent, zo blijkt uit de cijfers van drie rekruteringsbladen. Daarmee lijkt een kentering gekomen te zijn in de tendensen van de laatste jaren, wat meteen de positieve conjunctuurevolutie van de uitzendbedrijven en werkgeversorganisatie VBO lijkt te bevestigen. Het algemene herstel van het economische klimaat laat zich ook voelen in de aard van de aangeboden betrekkingen. Telecom, ICT en consultancy die in de voorbije drie jaren nauwelijks rekruteerden zijn nu opnieuw begonnen hun vacatures bekend te maken via de media. Ruim 15 procent meer bedrijven adverteerden de voorbije periode en het gemiddelde formaat van de advertenties nam met drie procent toe.

Student krijgt werkstraf.

Een Antwerpse politierechter veroordeelde Giovanni V. tot een werkstraf van 60 uur. Hij had ergens een brommer gevonden, en was daar een ritje op gaan maken. Na een val ging hij opbiechten bij de politie. Toen bleek dat de bromfiets gestolen was. Naar aanleiding daarvan moest Giovanni voor de rechter komen, op beschuldiging van rijden zonder helm, zonder rijbewijs en zonder verzekering. Dat kan een dure grap zijn, rekende de politierechter voor, een grap van 1500 Euro, te betalen door de ouders. Ondanks het protest van de student besloot de rechter een werkstraf van 60 uur op te leggen. Volgens de rechter is Giovanni geen baby meer, die voor alles een beroep moet doen op z’n ouders. Hij moet de consequenties van z’n lichtzinnig gedrag zelf dragen, en mag blij zijn niet correctioneel vervolgd te worden op verdenking van diefstal van de bromfiets.
Als de jongeman z’n werkstraf niet naar behoren vervult, riskeren z’n ouders toch nog meer dan duizend Euro te moeten ophoesten..

7/10 Brusselse scholieren pleegden al een strafbaar feit.

Professor Spaey van de katholieke universiteit van Mons (FUCaM) publiceerde een 180 bladzijden dikke studie over scholieren en hun overtredingen. 1200 scholieren uit Vorst en 50 personen die professioneel betrokken zijn bij jongeren en crimineel gedrag kregen de gelegenheid om middels een vragenlijst hun mening te ventileren. Opvallend is dat 70 % van de scholieren verklaart in hun leven al een strafbaar feit te hebben gepleegd. Dat kan gaan van zwartrijden op het openbaar vervoer (65%), spijbelen (33%), heling van gestolen goederen (27%), betrokkenheid bij rellen (17%) tot roken van cannabis (16%).
Een vijf procent van de ondervraagden zouden verantwoordelijk zijn voor zo’n 70% van de stafbare feiten.
De meeste scholieren blijken ook moeilijk de ernst van de door hen gepleegde strafbare feiten te kunnen inschatten.
De Brusselse politie reageert zeer verbaasd op de resultaten van het onderzoek, en plaatst vraagtekens bij de gebruikte onderzoeksmethode.

Gentse feesten, humorfestival!

Dit jaar kiest Capitole Gent voor een bijzonder humoristische inzet en combinatie, speels, een tikkeltje uitdagend, maar vooral humoristisch. Van vroeg tot laat! Van kinderhumor tot eeuwenoude man-vrouwdiscussies. Van groot tot klein, op het scherp van de snee!
Op het 10-daags humorfestival hebben ze deze 4 humoristische producties voor u klaar:
Tok
Voor de allerkleinsten speelt kinderfigurantentheater TOK hun nieuwe kindershow ‘BED’. Een voorstelling vol avontuur, feest en fantasie voor kleuters vanaf 4 jaar.
reservatie : 09/372.77.70 of 0498/88.19.33
Puppetry of the penis
Penis poppenspelers Simon Morley en David Friend hebben een wereldwijd publiek doen bulderen van het lachen met hun genitale origami. Met hun meer dan 40 hoogstaande penistrucs drijven ze hun materiaal tot het uiterste. Zie hoe vrouwen hen bewonderen en mannen hen benijden.
Jummoo
Twee klasbakken en een heerlijke cocktail van muzikale spielereien met een nieuwe lading visuele vondsten. Dat mag u verwachten van Jummoo. Helaas voor hen maar gelukkig voor het publiek zijn hun twee personages ook in deze derde show gedoemd om samen te spelen. In Jummoo-taal betekent dat muzikaal met elkaar in de clinch gaan. Of volgt nu de verzoening? Eén ding is zeker, wie vorige keer al in een breuk lag, neemt dit keer best voorzorgsmaatregelen of volgt snel een cursus EHBO.
Caveman
Er zijn honderden boeken over vol geschreven. Toch zijn er maar weinig teksten die de eeuwige discussiepunten tussen mannen en vrouwen zo humoristisch en herkenbaar behandeld als de theatermonoloog 'Caveman'. Raak, realistisch, en met veel warmte ervaart u wat van een vrouw een vrouw maakt, en van een man een man.
tickets 070/344 111 of www.sherpa.be

Vervangingspool leraren.

Leraren kunnen zich nu al kandidaat stellen voor de vervangingspool van volgend schooljaar, die op 7 oktober van start gaat. Leraren die dit schooljaar al ingeschreven waren, krijgen in de loop van volgende week een persoonlijk inschrijvingsformulier. Wie vorig jaar niet ingeschreven was, maar wel al in het onderwijs gewerkt heeft, vraagt het formulier aan via de website van de vervangingspool. Wie nog nooit in het onderwijs gewerkt heeft, vult een aanvraagformulier in, beschikbaar op het web. http://www.ond.vlaanderen.be/pool/POOL2004-2005/inhoud00.htm De VDAB organiseert in alle grote Vlaamse steden infosessies over de vervangingspool. De vervangingspool-website en een nieuwe brochure maken u wegwijs. Leraren die vorig jaar lid waren van de vervangingspool en laatstejaarsstudenten van de lerarenopleiding ontvangen de brochure op hun thuisadres. http://vdab.be/pool/infosessies.shtml

Lerarentekort verdwijnt op korte termijn.

Enige jaren geleden was er sprake van een acuut lerarentekort, en een diploma betekende dan ook in regel dat je heel snel aan de slag kon in het onderwijs. Voorlopig is er nog lang geen sprake van een overaanbod, maar het lerarentekort is wel héél snel aan het dalen. Er wordt dan ook verwacht dat er binnen drie jaar wel een overschot aan leerkrachten zal ontstaan. Dat is het gevolg van de wervingscampagnes die wel zeer succesrijk bleken. Heel veel studenten hebben zich laten overhalen om de richting lerarenopleiding te gaan volgen.
Voor binnen drie jaar wordt er een overschot van 2.095 kleuterleidsters verwacht, maar ook 2.302 meer leraren lager onderwijs dan er banen beschikbaar zijn. In het secundair onderwijs wordt op dezelfde termijn een kentering verwacht van een tekort van 162 naar een overaanbod van 1.475 gediplomeerden.
Deze cijfers houden wel geen rekening met de uitstroom van jonge krachten die het onderwijs voor bekeken houden.

Helft van de schoolkeukens niet in orde!

Het Federaal Voedselagentschap is belast met de controles van de schoolkeukens, en daar blijkt nog wel eens wat te schorten. Hoewel het algemene beeld wel positief is blijken toch in een belangrijk aantal gevallen tekortkomingen te worden vastgesteld. De meeste aanmerkingen komen er op het gebied van lokalen en uitrusting. Ook de reiniging en de ontsmetting bleek nog wel eens iets te wensen over te laten. Persoonlijke hygiëne en stockage- en bewaartoestand bleken net als de koeling veel minder problemen op te leveren. In het algemeen is er weinig reden tot bezorgdheid.

Allochtonen kiezen massaal foute studie.

Het is een bekend zeer, allochtone jongeren hebben nog wel eens meer problemen om in het arbeidscircuit aan de bak te komen dan autochtonen. Dat blijkt echter niet in hoofdzaak te wijten te zijn aan discriminatie door werkgevers, maar wel aan de massale keuze van die jongeren voor “verkeerde” studierichtingen die niet of nauwelijks scoren op de arbeidsmarkt.
Zo kiezen bijna 13 procent van de allochtone meisjes nog steeds voor de beroepsopleiding Kleding en Confectie. Ruim 68 procent van de afgestudeerden uit die richting zit een jaar later nog steeds zonder job. Allochtone jongens kiezen massaal voor de studierichting Handel, terwijl Bouw, Houtbewerking of Groenbeheer veel meer perspectief bieden op een baan. De volledige studie (Fatima of Sil, een wereld van verschil) van de VDAB kan je terugvinden op de website van de VDAB