Studentizine

Studentizine 89

Redactioneel

Temperatuur op de redactie: 38° C, naar lichamelijke normen gesproken: verhoging.
Als omgevingstemperatuur om zinnige teksten te plegen: kom nou!
Gelukkig heeft de actualiteit ons danig geholpen, er was niet zo beestig veel nieuws, en daarom moeten we niet bijzonder (extra) zweten om jullie te berichten over de studentikoze actua
. Een zakje ijsblokjes op het hoofd, een frisse pint bij de hand, en daar gaan we!

De avonturen van een Belg in Rusland

Lichaamstaal thuis en daarbuiten

Kunnen we flatulentie categoriseren als behorende tot de noemer subjectieve interpersoonlijke lichaamscommunicatie? Anders gezegd, is een scheet lichaamstaal?
Het overkwam me in de metro, op een maandagavond. Ik had een wandeling van twee uur in de benen en dat mag geweten zijn. Langs de Hermitage, de Admiraliteit van Peter De Grote, de kaaien van de Neva en de Isaakkathedraal en zo terug naar de Nevski Prospekt om nog een laatste groet uit te brengen aan de Heiland van het Bloed, een sprookjeskerk waar tsaar Alexander II in maart 1881 het leven liet. Afijn, toen stond die kerk er nog niet. De goede man werd eerst met een bom uiteengereten, samen met een pracht van een koets, en op de plaats waar hij werd verdeeld in duizend stukjes, heeft men te zijner herinnering deze kerk opgetrokken. Een prachtkerk. Een mens vraagt zich af waarom dat niet vaker gebeurde.
Het was zomer, warm, het was na twaalven en het schemerde zonder overtuiging. Dan maar naar huis. De lange ondergrondse roltrappen waren lief voor mij, de warme winden waaiden dapper door en iedereen kwam op tijd. Ook mijn metro. De deuren gingen open, ik stapte in en ging zitten.
We nemen een duik in de diepte, reis met me mee, tot het gewicht van het water helemaal onhoudbaar wordt. De eindeloze massa duwt de moerassige ondergrond van Sint-Petersburg als een accordeon, laag na laag, tegen onze wagon uiteen. Mijn oren tuiten en klopsignalen worden voorbereid want de druk in de cabine is nu werkelijk ondraaglijk. Ik moet iets doen!
Na een likje aan mijn bril – inderhaast droog gewasemd – kijk ik erdoor en zie dat het goed is: mijn metro zit gevuld met Russen. De mannen naast mij, de vrouwen aan de overkant. Zoals het hoort. Proportioneel in orde, de handen devoot op hun knieën en binnen het blikveld van mijn brillenglazen. Geen één ontsnapt aan mijn spiedende haviksogen. Geen één! De ene, blond en met lang haar, spiegelt zich in mijn bril en vouwt terstond haar lokken in de plooi. De andere, minder blond maar even fier, laat haar ogen zelfzeker rusten onder een afdakje van wimpers dat me verdacht veel doet denken aan 19de eeuwse huifkarren. Maar dat ligt aan mij. Mea culpa. De mijne zijn bijlang niet zo mooi. Komt nog.
Langzaam krijg ik de situatie onder controle. Mijn oren zwijgen, de druk mindert en alles valt terug in zijn plooi. Ook mijn darmen. U weet wat dat betekent.
Ostentatief haal ik mijn neus op en kijk vragend naar mijn buurjongens. “Neen, jij ook al niet?” Het vermoeden van schuld wordt afgewend want ik ben eerst. Het duurt niet lang of ik zit alleen. Zonder buurjongens. Aan de overkant massa′s vrouwen. Allemaal voor mij.
Was er sprake van lichaamstaal? In mijn wagon stemmen zeven vrouwen voor, vier tegen en twee onthouden zich. Had gekund, toch? Maar de metro stopt en ik stap uit. Gelukkig is onze vraag beantwoord.
Mathieu Stevens Zin in meer? Surf dan als de wiederweerga naar www.opzoeknaarrusland.tk

Student verdronken teruggevonden.

In ons vorige nummer plaatsten wij een oproep om Mark Mortelmans (22) terug te vinden. Deze student verdween na een nachtje stappen in Antwerpen. De laatst bekende locatie van Mark werd aan de hand van de signalen van zijn GSM bepaald in de oude havenbuurt, aan het Eilandje. Daags na onze oproep werd het levenloze lichaam van Mark uit het water van de Kattendijksluis gehaald.
Hoe de student archeologie in het water belandde is voorlopig nog een raadsel.

Scholier van 16 krijgt levenslang.

Een Britse scholier van 16 die op z’n 15e een medestudent van 14 jaar doodstak, is in Londen veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. De rechter bepaalde dat hij minimaal 12 jaar van die straf effectief in de gevangenis moet uitzitten. De verdachte beriep zich tijdens het proces op zelfverdediging als verschoningsgrond, maar de jury achtte voorbedachtheid bewezen. Alan Penell had volgens de getuigen het slachtoffer al meermaals bedreigd. Ook het feit dat Alan een fanaat van geweldfilms was, eerder al in aanraking met het gerecht was gekomen wegens slagen aan een medeleerling, en het feit dat hij er thuis een verzameling messen op nahield pleitten in z’n nadeel.
Uitzonderlijk werd de identiteit van de minderjarige dader ook vrijgegeven.

Studenten maken het (te) bont op Malta.

Elke zomer worden de straten van Malta overstroomd door buitenlandse studenten die hier Engels komen studeren. Hoe welkom ze ook mogen zijn, het ongenoegen over hun wangedrag en baldadigheid neemt van jaar tot jaar toe. Deze zomer zijn al een groot aantal auto’s beschadigd, niet alleen door het afbreken of stukslaan van spiegels, maar ook door het dansen bovenop geparkeerde wagens.
Nachtlawaai, sluikstorten, sluikpissen en sluikkakken in portalen, op restaurant gaan en “vergeten te betalen”, het zijn maar enkele van de heikele punten in de klachtendossiers die over het studentengebroed worden samengesteld.
Meisjesstudenten gooien hun gebruikte tampons en maandverbanden eenvoudig uit de venster op straat of in de tuin van de buren, een student ging uitgebreid zitten kakken op een bloempot in het hotel, en gebruikte naderhand de gordijnen als toiletpapier, in Malta is het dagelijkse zomerse kost.
Door het feit dat alcohol er zo makkelijk te verkrijgen is, strompelen 14-jarige taalstudenten er laveloos door de straten, of bezondigen er zich aan “proletarisch winkelen”, lees pikken booze in de winkels.
Hoewel de taalstudenten een belangrijke bron van inkomen zijn voor de Maltese economie, begint de ergernis zeer groot te worden. Veel van de jonge snaken en snakinnnetjes zijn voor het eerst onder de vleugels van de ouders uit, en bezatten zich mateloos aan vrijheid en drank, met alle liederlijke gevolgen vandien.

Alternatieve hogeschoolketen opgerold.

In een vorige editie hebben we bericht over het gemak waarmee valse diploma’s kunnen worden aangeschaft, en ook in de States is dat een groot probleem. In Los Angeles is een “alternatieve High School” deze week gesloten na de nodige klachten. De “hogeschool” gaf cursussen van 10 weken voor – hoofdzakelijk- latino’s die tussen de 450 en 1450 $ betaalden voor hun dubieuze cursus en hun nog dubieuzer diploma.
De lessen bestonden uit het voorlezen van vragen uit een werkboek, en het voorlezen van de antwoorden op die vragen. De school beloofde valabele diploma’s voor studenten die de Engelse taal niet of nauwelijks machtig waren, en de “cursussen” waren dan ook meestal in het Spaans.
Voorlopig wordt het aantal slachtoffers van deze diplomaoplichting op enkele tienduizenden geraamd.

Meer jobstudenten voor Antwerpen!

Johan Peeters zit in de Antwerpse gemeenteraad voor de SP.A, en hij heeft nu het voorstel gelanceerd om véél meer jobstudenten in dienst te nemen in de komende jaren. Antwerpen rekruteert traditioneel een kleine 200 jobstudenten in de zomervakantie. Dat zijn er echter véél te weinig, wat iedereen die door Antwerpen wandelt met eigen ogen kan vaststellen. Antwerpen bruist in de zomer van de activiteiten, maar daardoor –en door de vakantieregeling van het eigen personeel- ziet de binnenstad eruit als een aspirant-stortplaats. Door het inzetten van meer jobstudenten bij de stadsreiniging tijdens de zomermaanden zouden op z’n minst de gewone ruimdiensten verzekerd kunnen blijven, en dat is het minste dat de stemgerechtigde Antwerpenaren kunnen verwachten en mogen eisen.

Online muziekmagazine!

Vanaf dit najaar zal www.be maandelijks een online magazine uitbrengen. Dit online magazine zal volledig in teken staan van muziek, artiesten, weetjes, cd releases... . Door onze jarenlange staat van dienst, is www.be een bekende website geworden in het uitgaansmilieu, met zeer veel bezoekers.. Na enkele grote acties (meet ‘n greet met Tiesto, Armin van buuren, win 1 jaar gratis uitgaan) zijn we toe aan een nieuwe uitdaging, en daar hebben we jou voor nodig. www.be heeft de kans om zeer veel bekende artiesten en dj's te interviewen... deze unieke kans willen we niet langer laten liggen!
Ben je journalist in spe, graficus van opleiding en heb je een gezonde willing to learn, en kennis van muziek, ben je gebeten door de muziekmicrobe maar weet je er geen blijf mee? Grijp je kans! Mail je interesse asap naar redactie@www.be . Laat deze unieke kans niet liggen en stamp mee het allereerste 'Online Muziekmagazine' van België uit de grond!
Oor & Rolling Stone... eat your heart out!

Ben je zelf geen krak in schrijven of sterren ontmoeten en interviewen... maar ken je iemand die hier zeker in is geïnteresseerd? Geef hem dan zeker deze oproep door, want iedereen heeft recht op een passie...
Als je meer wil weten, je kan me steeds bereiken op onderstaand contact gegevens.
e-mail: tom@www.be of info@tombertels.be
mobiel: 0475 66 55 49