Studentizine

Studentizine 90

Redactioneel

De kranten stonden er vol van, de moord op de 18-jarige studente Stefanie De Mulder in Mechelen.
We gaan in dit Studentizine deze tragische gebeurtenissen niet verder belichten en houden het bij een eenvoudige betuiging van diep medeleven aan de familie en vrienden van Stefanie.
De rest van het nieuws dat we brengen is gelukkig veel minder dramatisch.

Politie schakelt school in als jongere beboet wordt.

In Knokke-Heist zijn ze van plan om scholen mee in te schakelen om te helpen bij de strijd tegen opgefokt brommerwerk en onveilige fietsen. Nu is het zo dat een jongere die beboet wordt, zich nauwelijks iets aantrekt van de boete in kwestie. De ouders mogen de centjes ophoesten, en buiten een bolwassing heeft het voor de jongere nauwelijks enig merkbaar effect. De bedoeling is nu om bij elke vaststelling te komen tot het verwittigen van de school door de politie. De vertrouwensleraar kan dan een gesprek hebben met de leerling, de ouders krijgen een brief of worden opgebeld.
De bedoeling is ouders, politie én school in te schakelen om aan een leerling uit te leggen hoe gevaarlijk bepaalde zaken zijn. Zo zal de jongere misschien beter inzien dat het wel degelijk menens is.
De lokale politie bekijkt nu hoe de samenwerking in de praktijk best kan worden aangepakt.

Diefstallenplaag van schoolbussen

Het gemeenschapsonderwijs wordt dit jaar geteisterd door een reeks van diefstallen, waarbij schoolbussen verdwijnen als sneeuw voor de zon. In Waregem werd vorige week de zesde bus gepikt, en niet bepaald op zachtzinnige wijze. Tijdens de diefstal ramden de dieven een betonnen muurtje en de stalen toegangspoort van de school. Hoewel chauffeurs van het gemeenschapsonderwijs strikte regels naleven bij het stallen van hun bussen, blijven de vehikels toch zeer gegeerd.
Voorlopig is nog maar één exemplaar teruggevonden in Noord-Afrika (toch een bus die technisch in orde was op die lijn), maar de rest blijft spoorloos.
Voor de getroffen scholen is een dergelijke diefstal een serieuze aderlating, vermits ze zelf moeten instaan voor de aanschaf van een nieuwe bus.

Student plots eigenaar van een schilderij van Picasso.

Twee jaar geleden kreeg rechtenstudent Tom Bennigson een telefoontje. Tot zijn verbazing bleek hij de rechtmatige eigenaar te zijn van een olieverfschilderij van Picasso. Er is echter een klein technisch probleempje; de huidige bezitter weigert het doek af te staan, en daar wordt op dit ogenblik een stevig juridisch robbertje over uitgevochten, want het gaat natuurlijk wel over een “kaderke” van pakweg tien miljoen dollar.
Tom is de enige erfgenaam van een Duits-Joodse bankiersfamilie die in 1938 Europa ontvluchtte. Zijn grootmoeder had het schilderij in bewaring achtergelaten bij een kunsthandelaar, maar had het nooit terug kunnen krijgen. Het werk werd door de nazi’s geroofd, en verdween uit beeld.
In 1975 kocht James Alsdorf, een glasfabrikant, het werk voor 375.000 $. Zijn weduwe wou het schilderij nu verkopen, en vond een kandidaat die bereid was 10.000.000 $ te geven, maar die wou wel weten of het werk nergens als gestolen of vermist geseind staat. Het Art Loss Register achterhaalde de geschiedenis van het werk en contacteerde de wettelijke eigenaar.
De weduwe Alsdorf wil het schilderij niet afstaan, en Bennigson wil van geen andere minnelijke schikking dan gehele teruggave weten. Daarom wordt nu uitgezocht welke rechtbank bevoegd is. De hele kunstwereld volgt met zeer veel belangstelling het verloop van de zaak, vermits nog heel wat nazi-roofkunst op de markt circuleert.

De avonturen van een Belg in Rusland

Minnaar in boxershort
Het is weekend en mijn lege portemonnee herbergt een onbevlekte condoom. Onbevlekt maar gepantserd. Ik was ertegen. Mijn moeder niet. Volgens mij verdient de warmte een kans en moet ze vloeien. Zeker als er leven inzit. Volgens mijn moeder niet. Zij is de eeuwige bron van alle warmte en dus doe ik wat ze zegt.
Het is half vijf Belgische tijd, zaterdagochtend, en ik waggel naar huis. In de verte lossen schepen hun lading en cirkelen meeuwen in de lucht. De stad slaapt maar wordt gauw bruusk wakker geschud. Met bommen en granaten. Wat een vuurwerk! Vuisten flitsen door de lucht en ploffen onophoudelijk neer op twee jongensgezichten. Ik zie een meeuw denken op het dak: “Yep, Rusland is zo kierewiet als maar kan zijn.”
Wat is er toch aan de hand met dit land? Mensen gaan vlugger op de vuist en kruipen sneller op elkaar. En waarom? Waarom? Ik weet het en ik ga het zeggen: warmte. Ze zoeken de warmte van de wrijvingskracht.
Ooit al 'ns geflirt met een stel vuisten? Ik ook. Warm dat dat was. Of in bed gesukkeld met een vrouwmens? Ja, ik ook. Van moetens. Heet dat die was. Brandwonden. Levenslang. Een muilpeer op je snoet of een kus op de mond, steeds blijf je achter met een gloeiend gevoel.
Onze beide vechtjassen zijn heet en hitsig en branden van verlangen. Hun rode knokkels drukken kusjes in natte wangen en ze wassen elkaars gelaat met gebalde hand. Maar het helpt niet. Het wassen wordt schrobben, schuren, schoppen en snijden. Ze gaan elkaar te lijf. Ze kneden, kappen, hakken, boetseren en polijsten de ander naar hun evenbeeld. Op zoek naar warmte voor zichzelf en die ander. Want ze weten met hun liefde geen blijf en strelen met een duizelingwekkende snelheid. Ze willen vrijen maar ze vechten. Logisch.
Elke minnaar is immers een bokser in slowmotion. En omgekeerd. Elke bokser is een minnaar op speed. Hyperkinetisch en wild gesticulerend. Geniet ervan. Voor het te laat is.
De vechtersbaasjes krijgen langzamerhand kramp in hun vingers maar willen van geen ophouden weten. Het enige wat ze willen, is vrijen en bevredigen. Alleen heeft niemand hen getoond hoe, en blijft de warmte in hun lijfje zitten. Het zet bloedvaten open en laat zwellichamen vollopen. De jonge jongens, met oude wonden, beschikken nu over een erectie of, bij tegenslag, een bloeduitstorting. Het is opnieuw de snelheid, van het bloed, die het verschil uitmaakt.
Ik kan het niet langer aanzien en schenk hen mijn gepantserde doch onbevlekte condoom. “Hier mijn kinderen, voor jullie bloedende jongensharten. Tegen granaatscherven en andere krasjes.” Ze knikken dankbaar en ik waggel vreedzaam verder.
Al ben ik niet van bil gegaan deze nacht, ik heb twee jonge mensen van een gewisse dood gered. De mist is nog niet opgetrokken of ik zit op het dak naast een meeuw, mijn vleugels om zijn schouder, te denken bij mezelf: “Yep, ik ben een vredesduif en ik ben in mijn nopjes.”
De ongecensureerde versie, en veel meer, leest u op www.opzoeknaarrusland.tk
Mathieu Stevens.

Publiek gezocht.

Vanaf maandag 23 augustus zijn er nieuwe opnames van het quizprogramma “De Slimste Mens ter Wereld”, gepresenteerd door Erik Van Looy. Wil je graag eens zo’n opname bijwonen, dan kan je inschrijven via www.deslimstemens.be (doorklikken op ‘opname bijwonen’).
Zodra je ingeschreven bent, bevestigen de mensen van Woestijnvis zo snel mogelijk jouw reservatie.

StuDay: Antwerpen heet haar studenten welkom op 30/09!

Na een lange vakantie zal de start van het academiejaar in Antwerpen niet onopgemerkt voorbij gaan.
Ondanks de 30 000 studenten, was Antwerpen zowat de enige stad die nog geen echt studentenwelkom organiseerde. Daarom besloten het stadsbestuur, het studentenoverleg en de studentenvoorzieningen van de hogescholen en universiteit Antwerpen een eigen welkomstevenement te organiseren. StuDay was geboren...
Met dit gezamenlijk initiatief willen zij de studenten bij de start van een nieuw academiejaar welkom heten in de stad én hen laten kennismaken met hun campus, hun studentgerichte dienst, Antwerpen en haar studentenclubs.
De stad en de sovo's trakteren ...
Tussen 14u en 20u zal het Theaterplein (waar de vogeltjesmarkt is) helemaal in het teken van de student staan. Heb je zin om het tegen andere studenten op te nemen in een heuse sportcompetitie? Of snuffel je liever rond op het cultuurmarktje? Durf jij je laten gaan op een sky swinger of bierkrukrodeo? Geniet je liever in een zalige relaxhoek? Of kom je ontdekken wat Verloren Brood is? Het kan allemaal! Coole DJ's (studenten zelf) en een heus free podium krijg je er zomaar bovenop!
En dat is nog niet alles. Top of the bill is het optreden om 18u van DJ Bobby Ewing, Loveboat en Lars Capaldi, beter bekend als Discobar Galaxie. Je moet je geen zorgen maken over dure toegangskaartjes want alles is die namiddag gratis! Behalve wat je zelf eet of drinkt natuurlijk, maar dat is dan weer te krijgen tegen democratische prijzen...
Rond 20u vertrekt er een kleine parade naar de Stadswaag. Ambiance! Studentencafés in overvloed, Ciné Soirée in de Cinema (2,5 euro als je er voor 24 uur bent), en nog veel meer... De cultuurliefhebbers onder ons kunnen ook nog een première van Pieter Embrechts & The Cinématix meepikken (20u, speciale prijs van 8 euro, inschrijven op StuDay) of zich laten verrassen door de Comedyclub (20u30, gratis). Allebei in de Arenbergschouwburg.
Kortom, voor elk wat wils.
Ook aan de studenten uit Wilrijk is gedacht. De Lijn legt gratis en voor niets pendelbussen in tussen 22u en 2u die de studenten van op de Paardenmarkt veilig naar de Bist en omstreken brengen!
Op StuDay worden ook de Antwerpse cultuurcheques voorgesteld. Vanaf dan kunnen studenten voor 15 euro een boekje met negen cultuurcheques kopen, goed voor een operabezoek, film, optredens, theater, concerten,...
Neem ook eens een kijkje op www.studay.be Wil je meer weten over het Antwerps studentenoverleg? Surf dan naar http://student.antwerpen.be/studentenoverleg.
Met een vraag of suggestie over StuDay kan je ook altijd bij hen terecht of bij de stedelijke jeugddienst, Debbie Degeeter, 03/217.24.40, debbie.degeeter@bz.antwerpen.be
Voor meer info over de cultuurcheques ga je best eens langs bij je studentgerichte dienst (of sovo).

Nu even afrukken tijdens de les!

Er lopen bij het onderwijzend personeel ook “speciallekes” rond.
In een vorig nummer hadden we het al over de blote godsdienstleraar uit Haasrode, maar een Braziliaans leraar van de nossa Senhora do Rosario-school had ook een lumineus idee. Bij het begin van de biologieles vroeg hij al de leerlingen even de hand aan zichzelf te slaan om zo naderhand sperma te kunnen bestuderen onder de microscoop.
De opgelegde masturbatie lekte uiteraard uit, en de ouders van een van de leerlingen stapten prompt naar de politie om klacht neer te leggen. De politie reageerde geschokt, en ook de schooldirectie deed zijn duit in het zakje van de algemene verontwaardiging. De leraar is tijdelijk geschorst.

Kotentekort in Leuven lijkt opgelost.

Vorige jaren moestern we steeds berichten over het tekort aan studentenkoten in Leuven, maar die tijd lijkt nu voorbij te zijn. Momenteel zouden er nog een 1100 kamers beschikbaar zijn, waar dat vorige jaren amper de helft was. Volgens de huisvestingsdienst van de universiteit is deze evolutie te danken aan de inspanningen die door de universiteit en de privé-sector werden gedaan om het kwalitatieve kotenaanbod uit te breiden, maar ook door de tendens dat groepjes studenten samen een appartement huren.
Als gevolg van het betere aanbod zijn de prijzen in elk geval stabiel gebleven, met een gemiddelde van ongeveer 230 euro per maand.

Gentse databank voor carpoolende scholieren.

Iedereen die met een wagen in het verkeer zit kent het effect van het schoolverkeer. Het lijkt soms wel of iedere scholier met drie auto’s naar school wordt gebracht. Waar het verkeer de ene dag nog vlotjes verloopt, zit alles vanaf de eerste schooldag hopeloos vast. Om die verkeersstroom enigszins in te dammen heeft het Gentse stadsbestuur in samenwerking met Taxistop een carpooldatabank opgericht. Via de computer kan je eenvoudig nakijken of er nog klasgenoten of schoolgenoten in de buurt wonen, wie wil meerijden, en wie eventueel zelf voor het transport wil instaan. Op dit moment doen al negen scholen mee aan het project. Voor het eerste jaar biedt Taxistop de dienst gratis aan, vanaf het tweede jaar moeten de deelnemende scholen betalen, op basis van het aantal leerlingen dat er gebruik van maakt. Om zoveel mogelijk scholen mee in het project te betrekken, heeft het Gentse stadsbestuur beslist die bijdrage voor zijn rekening te nemen. www.taxistop.be/schoolpool

Studenten steeds vaker naar OCMW.

Hoe langer hoe meer studenten stappen naar het OCMW in de hoop een leefloon te versieren. De vraag is blijkbaar zo groot geworden dat er dringend nood was aan duidelijke directieven betreffende wie op welke voorwaarden in aanmerking kan komen voor een leefloon als student. In een omzendschrijven aan de lokale OCMW’s wordt dat nu haarfijn uit de doeken gedaan.
De aanvrager moet minimaal 18 jaar zijn, mag niet beschikken over toereikende bestaansmiddelen, mag er geen aanspraak op kunnen maken of ze door eigen inspanningen op een andere manier kunnen verwerven.
De relatie met de ouders zal daarom zeer nauwlettend worden bekeken: er moet sprake zijn van een volledige breuk. Op het ogenblik is het zo dat veel jongeren gewoon vrijer willen zijn door apart te gaan wonen, maar dat kan geen basis zijn om een leefloon te verwerven. Het is immers uit eigen keuze dat de behoefte wordt gecreëerd, terwijl de ouderlijke onderhoudsplicht in natura zou kunnen voorzien in de behoefte.
De OCMW’s mogen ook eisen dat de student-leefloontrekker zelf ten dele instaat voor zijn inkomen door bijvoorbeeld weekendwerk en zeker werken tijdens de vakantiemaanden.
De gebuisde studenten zullen met een goede uitleg boven water moeten komen om eventueel nog een jaar langer te kunnen genieten van de regeling.

Studentenjobs

Een op de drie jobstudenten vond dit jaar een vakantiejob via een uitzendkantoor. De interventie van de uitzendkantoren bij het invullen van studentenjobs is in zes jaar tijd verdubbeld.
Ook werken steeds meer studenten buiten de vakantiemaanden juli, augustus en september. De meeste jobstudenten werken niet uit financiële noodzaak. Ze willen geld om uit te gaan, te reizen, kleding te kopen en mobiel te telefoneren.

Niets waar wij natuurlijk nog niet van op de hoogte waren. Kijk maar eens op www.studentenjobs.be, en je weet meteen hoe de zaken concreet in elkaar zitten: Studiant brengt op studentenjobs.be vraag en aanbod bij elkaar, tot groot genoegen van de vele werkgevers en de duizenden jongeren die er de begeerde studentenjob vonden.