Studentizine

Studentizine 92

Redactioneel

Nog even en het kakelverse academiejaar barst weer los! Bij ons moeten we niet direct vrezen voor grote tragedies, naar gewoonte echter weer wel voor een aantal wanklanken uit het studentenleven.
Het is zowat traditie dat elk nieuw jaar er wel een of meerdere nieuwe praesidia zwaar uit de bocht gaan bij de studentendoop. Probeer dat te vermijden, je doet niemand een plezier door onnodige risico’s te nemen, door dieren te kelen, door wraak te nemen voor je eigen doop die te zwaar was! Bedenk eerst heel goed wat het thema van de doop gaat zijn, en wie nuchter moet blijven, een “Doopbob”, die moet kunnen ingrijpen als het uit de hand dreigt te lopen. Een zatte praeses blijft een kieken zonder kop, en kan niet wijs oordelen. Een nuchtere ancien kan terugblikken op een pak ervaring en zich beroepen op zijn gerespecteerde status van ouwe zak om balorige doopmeesters op hun fouten te wijzen.
Hanteer vooral een doopreglement, waarin precies staat wat kan en wat niet mag, zo voorkom je veel onaangename gebeurtenissen. De praesidia van vorig jaar zouden een typevoorbeeld van zo’n reglement zo uit de kast moeten kunnen halen, het staat in het vademecum van studentenclubs dat elk jaar weer door Studiant wordt samengesteld. Je kan het natuurlijk ook online consulteren op www.studiant.be/samenleving/dopen.asp
Student zijn, je bent het of je bent het niet; het is een fragment uit de tekst van een studentenlied. Doe het goed, en wees de nobele status waardig, en zorg ervoor dat de doop voor iedereen een onvergetelijk feest wordt!

De avonturen van een Belg in Rusland

Nul op tien
De zomer loopt op zijn laatste benen. Straks is het oktober en stromen aula’s en auditoria langzaam vol.
Oude steden vullen zich met jong bloed en koten en cafés worden het koninkrijk van duizenden studenten. Ze pappen nog wat aan met hun lief van vorig jaar, althans voorlopig, en houden de nieuwe lading kippetjes aan de toog zorgvuldig in het oog.
Jubelt en juicht want het academiejaar begint. Al kan het ook snel gedaan zijn. Zoals in Beslan. Rusland. Het kerkhof van de Kaukasus. Sinds begin september liggen enkele honderden scholiertjes er vreedzaam begraven. Sommigen met gaten in hun ruggengraat. Het kunnen er gerust meer zijn.
Vijfhonderd. Duizend. Of meer? Wie zal het zeggen? De ware toedracht kent alleen het Kremlin en wordt steeds verborgen gehouden. Begrijpelijk, discretie en zwijgzaamheid zijn onontbeerlijk als je het in Rusland wil maken als FSB-agent.
Of als president. Vladimir Poetin heeft, net als die andere sovjetpresident Brezjnev, carrière gemaakt bij de geheime politie alvorens hij door Jeltsin het Kremlin werd binnengeloodst. Zijn jonge leven lang diende Vladimir als politieke spion in het toenmalige Oost-Duitsland. Dresden. Jawohl. De man spreekt vloeiend Duits, heeft een zwarte judogordel en boven zijn bed hangt een juristendiploma. Maar Vladimir heeft zich steeds beter thuis gevoeld op een tatami dan in een toga.
Een verzachtende omstandigheid is dat niet want zwijgzaamheid in tijden van nood heeft grote gevolgen. Ook het Westen hult zich in stilzwijgen. En dat sinds 11 september 2001 toen samen met twee torens de laatste kritische stem uit ons geheugen werd weggegomd. Afgelopen dinsdag om twaalf uur ‘s middags werd in heel Europa de stilte opnieuw ten uitvoer gebracht. Als eerbetoon. Waarna de economie zich weer op gang trok.
Een geluk dat die tenminste ons niet in de steek laat. De benzineprijs staat al hoog genoeg en Rusland is niet van plan meer vaten boven te halen. Misschien later. Wanneer Moskou die grondstofrijke regio, daar in de Kaukasus, weer onder controle heeft. De gelijkenissen met de VS worden door het Kremlin trouwens dik in de verf gezet. Beide landen hebben nood aan een externe vijand, vechten tegen terroristen dan wel vrijheidsstrijders en hebben het grootste militaire budget uit hun geschiedenis goedgekeurd. Minder sterk beklemtoond zijn de heikele hervormingen die Poetin probeert door te duwen. Zoals de versteviging van de verticale staatsstructuur.
In dit licht zijn de aanslagen een welgekomen afleiding en heeft het Kremlin er graag een centje voor over. Geloof het of niet maar Tsjetsjeense krijgsheer Sjamil Basajev krijgt zijn zakgeld van vadertje Rusland. Ook de bomaanslagen in de Moskouse metro van september 1999, die de Tsjetsjeense oorlog hebben bestendigd, staan op rekening van Russische FSB-agenten.
Voormalig en voortvluchtig FSB-agent Andrej Litvinenko bevestigde dit onlangs nog in een interview met De Standaard.
De doorsnee Rus ligt er niet wakker van. Die is arm, drinkt en is te druk bezig met overleven. Evenmin als enkele honderden scholiertjes. Die zijn ook arm, dood en behoren definitief tot het verleden.
Meer van dattem op www.opzoeknaarrusland.tk
Mathieu Stevens.

Win gratis tickets voor Puppetry of the penis!

Zoals eerder beloofd, geven wij liefst tien gratis tickets weg voor een voorstelling van uitzonderlijk kaliber!
Men neme twee blote heren, een uitgekiend programma van piemelvouwkunst, een ferme scheut relativeringsvermogen, een gezonde dosis humor en een uitgelaten publiek, en je hebt geheid een avond om nooit te vergeten.
Een voorstelling van “Puppetry of the penis” moet je in feite gezien hebben, al was het maar om de flexibiliteit van het ongeboren nageslacht van de twee jongeheren te bewonderen.
De show behoort echter ook tot de meest ongewoon hilarische soort. Twee heren, gehuld in cape, strandhoedje en sportsloefen betreden het podium en onthullen na een inleidende lichtvoetige babbel hun showgerief: hun kroonjuwelen. De cape gaat aan de kant, maar ze blijven gekleed: in strandhoed en sportschoenen. De twee bloteriken demonstreren daaropvolgend de verbluffende vervormbaarheid van hun dierbare onderdelen, en ze lullen dat alles op hilarische wijze aan mekaar. Allerlei figuren en imitaties dartelen voorbij op het reuzenscherm (anders wordt het zo moeilijk te zien voor de mensen achteraan in de zaal), en de uitgelaten sfeer in de zaal spreekt boekdelen.
Op www.studiant.be kan je bovenaan doorklikken op wedstrijden, en gewoon je coördinaten opgeven.
Neen, we vragen je geen onmogelijke truc uit te halen met de showattributen, en je moet zelfs geen lullige strikvragen beantwoorden. Deelnemen volstaat om kans te maken op een avondje hilarisch spektakel van de bovenste plank!
Thans staat, na Gent, Frankrijk, de V.S., Duitsland, Groot-Brittannië, Ierland, Nieuw Zeeland, Canada, Nederland, Italië, Portugal, Zwitserland en Australië eerder dit jaar, ook Antwerpen op de agenda, met name van 29 september tot en met 4 oktober. Meer informatie kan je nog vinden op www.sherpa.be, 070/344.111, en www.puppetryofthepenis.be
Voor studentenclubs is er een bijzondere regeling: een praesidiumlid dat met zijn of haar lint in aanslag 20 tickets afhaalt aan de kassa van de Stadsschouwburg, krijgt er meteen twee gratis extra mee! Ideaal voor armlastige commilitones, of een mooie korting voor alle 22.

Studay in Antwerpen (30/9)!

Dertig september staat zowat heel Antwerpen in het teken van de student van hogeschool en universiteit. Gedoceerd wordt er dan niet, wel gefeest en gedold. Studeren in Antwerpen kan en moet een feest zijn, en dat heeft het stadbestuur nu ook ingezien. Tezamen met sovo’s, studentenverenigingen en allerhande andere betrokken partijen is een dagvullend programma opgesteld om de aankomst van de studenten voor het nieuwe academiejaar uitgebreid te vieren. Antwerpen wil op die manier alle studenten verwelkomen in de stad én hen laten kennismaken met hun campus, hun studentgerichte dienst en de Antwerpse studentenclubs.
Studay wordt een gratis studentenevenement met een mix van attractieve en sportieve activiteiten, cultuur, informatie en animatie en natuurlijk eten en drinken aan democratische prijzen!
Er wordt in de namiddag een studentenclubcompetitie georganiseerd, waarvoor studentenclubs zich kunnen inschrijven op www.studay.be. Snel zijn is echter wel de boodschap.
Een afsluitende studentenparade moet de oudgedienden en de nieuwkomers in stemming brengen voor de diverse avondlijke en nachtelijke activiteiten op de agenda.

Enige leerling op eiland krijgt eigen juf.

Op het Kroatische eilandje Premunda wonen 52, voornamelijk oudere inwoners. In tegenstelling tot de meeste ouders van schoolplichtige jongeren van de eilandjes voor de Kroatische kust, stond de moeder van Armando erop dat haar zoontje op het eiland zelf naar school zou kunnen gaan. De Kroatische overheid, die er alles aan doet om de vlucht van de eilandbewoners naar het vasteland in te dammen, had wel oren naar de vraag, en daarom pendelt de 28-jarige juf Iva nu dagelijks (als het weer het enigszins toestaat) 32 zeemijl per boot om haar favoriete leerling te onderwijzen.

Frans moslimmeisje kiest noodgedwongen voor Belgisch internaat.

In Frankrijk geldt sinds kort een totaal verbod op het dragen van religieuze symbolen op school, en daar valt uiteraard ook een hoofddoek onder. Volgens de Franse minister van onderwijs zijn er in heel Frankrijk amper 100 à 120 leerlingen die halsstarrig vasthouden aan het dragen van een hoofddoek op school. Hij verwacht echter dat dezen zich binnenkort zullen aanpassen aan de vigerende wet. Eentje zal in elk geval niet “capituleren”. De twaalfjarige Hilal uit het Noord-Franse Thann werd door haar ouders naar een Belgische school gestuurd. Haar ouders vonden nergens in Frankrijk een school die Hilal nog wou inschrijven, nadat ze vorig jaar al van twee scholen was weggestuurd. Nu hopen ze dat de soepelere wetgeving en reglementen in ons land hun dochter zal in staat stellen om gewoon verder te studeren en ondertussen haar hoofddoek te blijven dragen.

Leraar knipt leerlingen in hun oor.

In Dhaka, in het noorden van Bangladesh heeft een leraar van een Islamitische school 17 leerlingen in het oor geknipt omdat ze bij het verlaten van de klas waren gestopt met het citeren koranverzen. Twee van de scholieren -6 en 9 jaar oud- moesten de oren naderhand laten hechten, voor de anderen volstond het betere plakwerk. De “ijverige” leraar werd door toegesnelde familieleden van de leerlingen met stokken hertimmerd en door de directie in één moeite ook ontslagen.
Had die man misschien teveel naar Star Trek gekeken mister Spock?

Scholieren beschuldigd van doodslag.

Zes Amerikaanse scholieren zijn aangeklaagd wegens doodslag op een 14-jarige medescholier, die overleed nadat hij bewusteloos was teruggevonden in de toiletten van de middelbare school in Memphis. Vermoedelijk is de jongen overleden aan de verwondingen die hij opliep toen zijn medeleerlingen hem met zijn hoofd tegen een muur beukten. Wat een beschaving, jongens toch!!!

VUB-studenten masseren 942 euro bij elkaar voor een goed doel!

Een veertigtal VUB-studenten Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie van de VUB masseerden tijdens De Gordel talloze benen van vermoeide Gordelaars in de trefpunten Overijse en Dilbeek.
Deze deugddoende en professionele massage was gratis, maar er werd wel aan de Gordelaars een vrije bijdrage gevraagd voor een goed doel, namelijk een rolstoelproject in Burkina Faso. Dit leverde in totaal 942 euro op. Dit bedrag zal integraal gestort worden aan de vzw 'De vrienden van Burkina Faso'. Deze vzw bestaat uit oud-wielrenners Ludo Delcroix, Berre Van Mechelen, José De Cauwer, Suzy D'Eer, Herman Delcroix en Herman Beysens. Het project heeft tot doel de mensen in Burkina Faso op een doelgerichte, directe manier te helpen, zonder veel tussenpersonen en mét controle ter plaatse.
In de buurt van Ouahigouya (Burkina Faso) is een groot gehandicaptencentrum gevestigd. Vele van de bewoners hebben geen benen en kunnen dus niet lopen. Om deze mensen verder te helpen en hen tevens een menselijk leven te geven, wil de Vakgroep Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie met de opbrengst van de massage 'speciale rolstoelen' schenken. Deze 'speciale rolstoelen' zijn eigenlijk karretjes die met trappers voortbewogen kunnen worden. De trappers staan op armhoogte zodat deze met behulp van de handen voortgeduwd kunnen worden. Op die manier wil de vzw 'De vrienden van Burkino Faso' deze mensen de kans geven een zelfstandig leven op te bouwen.
Voor meer informatie over het project kan je terecht bij Dhr. Philip van der Veen, tel: 02/477.45.30, e-mail: pvdveen@vub.ac.be

Vlaamse studenten ruilen weer met Waalse

Hogeschoolstudenten kunnen een paar dagen of weken les volgen in een andere gemeenschap van ons land. Op die manier integreren ze zich in de cultuur van die gemeenschap en leren ze actief Frans of Duits.
Trialoog, een project van het Prins Filipfonds, financiert dit academiejaar mee de uitwisselingsprojecten: 1000 euro voor een project met minder dan 30 deelnemers, 1 240 voor meer dan 30 deelnemers. Een uitwisseling duurt minstens vijf opeenvolgende dagen en er nemen minstens vijf studenten uit elke partnerschool aan deel. Wederkerigheid kan, maar is niet verplicht. De partnerschool zorgt voor een verblijf voor de deelnemers. Een onafhankelijke jury selecteert de beste projectvoorstellen. Nog tot 29 oktober 2004 is er tijd om projecten in te dienen.
Trialoog op website Prins Filipfonds www.kbs-frb.be/code/page.cfm?id_page=125&id=612&lang=NL&frommail=1
Folder Trialoog (pdf 133 Kb, 2 p.) www.kbs-frb.be/files/db/NL/Trialoog-2004-NL1.pdf
Kandidaatsformulier (Word 287 Kb, 7 p.) www.kbs-frb.be/files/db/NL/formulier_tria_2004.doc

Wegwijzer door academisch doolhof.

Vlaanderen heeft heel wat te bieden op het gebied van hoger onderwijs. Alleen was het niet altijd evident om te vinden waar je terecht kan voor een bepaalde opleiding. Met de huidige hervormingen dreigde het weerom een zoekplaatje te worden. Met een nieuwe website zou er duidelijkheid moeten geschapen zijn in het voltallige aanbod aan opleidingen.
Op www.hogeronderwijsregister.be kan je info vinden over alle opleidingen die in Vlaanderen worden aangeboden en waar je daarvoor terecht kan. Deze site komt in uitbreiding van www.ond.vlaanderen.be/onderwijsaanbod , waar je terecht kan voor info over alle vormen van onderwijs.

Brusselse scholieren gemolesteerd omdat ze geen hoofddoek dragen.

In Sint-Gillis zijn verschillende meisjes van allochtone afkomst aangevallen door een fanatieke bietekwiet die hen verweet geen hoofddoek te dragen. In sommige gevallen ging het om een scheldpartij, in andere gevallen om slagen en mishandeling en ernstige bedreiging. In elk geval tillen de schooldirecties vrij zwaar aan de incidenten, en zij overwegen zich burgerlijke partij te stellen in de klacht tegen de dader. Dat is volgens alle beschrijvingen een man van Magrebijnse afkomst, ongeveer dertig jaar oud, met veel littekens. Ook de moslimouders van de aangevallen meisjes zijn meer dan alleen maar verontwaardigd. Zij stellen terecht dat de Islam beslist niet oproept tot het aanvallen van jonge meisjes.

Hogescholen en universiteiten slecht bereikbaar per mail.

Hoewel in de hogere opleidingen wordt verwacht dat studenten vlot van internet en mail gebruik maken, heeft een recent onderzoek naar de elektronische communicatie van universiteiten en hogescholen uitgewezen dat die instellingen zelf vaak een dikke buis verdienen. In opdracht van het tijdschrift Ad Rem, testte Rik Manhaeve, een internetconsultant, een en ander uit. Hij stuurde een mail met drie vragen over de kostprijs van de studies naar zeven universiteiten en negentien Vlaamse hogescholen. Twee hogescholen bleken geen mailadres te hebben, 36 procent van de departementen bleek niet per mail te bereiken, en drie mailadressen bleken gewoon fout te zijn. Na 26 dagen hadden 2 universiteiten en 1 hogeschool nog steeds niet geantwoord, vier instellingen deden meer dan drie weken over een antwoord, en slechts 14 procent van de antwoorden kon doorgaan voor volledig. Vooral over de kostprijs van een kot in de buurt bleken de meeste instellingen in het duister te tasten.
Als je dan (uit ervaring) weet dat mails naar studentenclubs op bepaalde instellingsservers ook nog eens gecensureerd en/of beperkt blijken te worden, dan lijkt het er toch wel sterk op dat Vlaanderen nog een serieuze inspanning zal moeten doen om mee te zijn met de communicatierevolutie.

Zatte totter!

In Gent heeft een 18-jarige student proefondervindelijk vastgesteld dat het geen deugd doet jezelf apelazarus te zuipen, vooral niet als je aansluitend op het dak van je kot nog een saffie wil gaan roken. De rooklustige drinkebroer wou langs de brandladder naar het dak van zijn stek aan de Sint-Kwintensberg en misstapte zich deerlijk. Hij donderde een drietal meter naar beneden tot op een hellend dak, rolde daarover naar beneden en stuikte nog eens drie meter lager op de grond. Als je in nuchtere toestand zoiets probeert, breek je geheid je nek en nog een paar andere details, maar zatte mensen hebben nu eenmaal een aparte (bezopen?) engelbewaarder, want buiten een stevige collectie kneuzingen kon men in het AZ Sint-Lucas niet veel verzorgen. Hoewel een aspirientje bij een kater ook wel eens wil helpen…

Hardhandige leraar geschorst.

Leraar lichamelijke opvoeding is niet gelijk aan leraar lichamelijke aframmeling, dat weet nu hopelijk een hardhandig leraar LO van de basisschool in Tamines, in de provincie Namen. Naar aanleiding van een klacht van ouders van verscheidene “krachtdadig” aangepakte leerlingen, werd de man voorlopig geschorst. In 2000 werd de leraar al eens een maand geschorst nadat hij in een andere school ook al een kind een pak slaag had gegeven. Het ministerie wacht nu de resultaten van het politieonderzoek af.

Tiener slaat leerkracht K.O.

In Sint-Amandsberg heeft het GITO zijn “vierde metaal”, en die staan niet bepaald bekend als de meest voorbeeldige klas. Een 17-jarig “talent” uit die klas maakte het bij het begin van het schooljaar wel heel erg bont. De leraar die voor het eerst les moest geven kreeg meteen de vuurdoop. Toen hij de 17-jarige naar het bord riep om in een elektrisch schema een schakelaar te tekenen, zette dit genie het woordje “zot” op het bord, in z’n gekende configuratie met petje en smile. Uiteraard vond de leraar dat geen bevredigend antwoord, en hij stuurde het aanstormende komische talent richting secretariaat om daar een nota voor wangedrag op te halen. Na enkele minuten kwam de leerling terug de klas binnen, stapte recht op de leraar af, greep die bij de kraag en sloeg hem met volle kracht drie keer op z’n voorhoofd, waarop de man het bewustzijn verloor. Enkele medeleerlingen trokken de pugilist van hun leraar, de politie werd gewaarschuwd, en de dader werd opgepakt.
Het “talentrijke boksertje” werd prompt van school geschopt, wat hem in het voorbije schooljaar al vier keer was overkomen elders, en is niet meer welkom bij het Gentse stedelijke onderwijsnet. Hij kan nu elders boksballen uitzoeken.
Een klasgenoot vond ten overstaan van de pers dat de leraar maar wat meer respect had moeten tonen voor de dader. (Hou die ook maar in de gaten). In elk geval zal de dader nog een beetje moeten bijtrainen, want na nog een paar knock-outs van deze soort staat hij ergens in een rijkelijk gesponsorde boksring of zit hij in een cel in Leuven-Centraal.
Wij wedden op het laatste…

Schenking garandeert arme studenten beurs.

Sydney E. Frank kon het zich destijds niet veroorloven zijn universitaire studies af te werken, maar dat weerhield hem er niet van om naderhand betrekkelijk goed te boeren. Heel zijn leven verkocht hij sterke drank, en dat legde hem blijkbaar geen windeieren. Hij hield er in elk geval een aardige spaarduit aan over, wat hem in staat stelde om z’n ouwe universiteit, waar hij noodgedwongen moest stoppen, een bescheiden schenking van honderd miljoen dollar cadeau te geven. Het gaat hem meteen om de grootste schenking die een universiteit ooit mocht ontvangen. Het geld, of de opbrengst van de beleggingen ermee, moet worden besteed aan het financieel voorthelpen van studenten die het geld hard nodig hebben.
Studeren aan de Brown university in Providence is immers ook niet bepaald goedkoop te noemen. Voor één jaartje vraagt de respectabele privé-universiteit een inschrijvingsgeld van 31.000 dollar, en voor een kot met warme hap moet nog eens extra 8000 dollar worden bijgeteld. Verwacht wordt dat binnen vier jaar zo’n 128 studenten een beroep zullen kunnen doen op een beurs in het kader van het Sidney E. Frank Endowed Scholarship Fund, zoals de beurs werd gedoopt.
Mijnheer Frank zit duidelijk niet bepaald krap bij kas, want enkele maanden geleden gaf hij nog een cadeautje van 20 miljoen dollar voor de bouw van een nieuw universiteitsgebouw, dat uiteraard ook zijn naam zal dragen.

Eerste Europese vrouwelijke rector overleden.

Voor oningewijden zegt de naam Maria H.A. De Groodt-Lasseel waarschijnlijk niet veel, maar het was een héél grote en aimabele madam die ons op 13 september ontviel, een dikke week voor haar negentigste verjaardag. Zij behaalde in 1950 het diploma van doctor in de genees-, heel- en verloskunde met de grootste onderscheiding en was een van de grondleggers van de elektronenmicroscopie in het biomedische onderzoek in België. Zij kreeg heel wat internationale onderscheidingen, maar zal voornamelijk ook herinnerd worden als de allereerste vrouwelijke rector aan een Europese universiteit (RUCA).