Studentizine

Studentizine 94

Ontaarde ontharing.

Elk jaar, bij het begin van het studentikoze seizoen, is het weer met een bang hartje afwachten geblazen welk praesidium erin zal slagen op de meest negatieve manier de landelijke pers te halen. Het schijnt een wet van Perzen en Meden te zijn, dat er altijd wel een “straffe doop” moet georganiseerd worden, en dat die helaas al te vaak uitloopt op min of meer ernstig lijfelijk letsel of stoffelijke schade.
Voorlopig heeft Antigonia uit Sint-Katelijne-Waver de gele trui in de rangschikking van de bokkenschieting.
Een ludieke proef met het ontharingsmiddel Veet liep behoorlijk uit de klauw. De private delen van drie schachten werden ingesmeerd met het ontharingsmiddel, en mochten vervolgens met de rest van de bende gedurende een paar uur door Antwerpen rondhossen. Wat de “geniale” bedenker echter een beetje vergeten was, mag toch bepaald als elementair worden beschouwd, met name het lezen van de bijsluiter bij een chemisch product. Daar staat namelijk expliciet in dat je het product maar vijf, hoogstens tien minuten mag laten zitten, en dat je moet oppassen voor contact met andere lichaamsdelen dan behaarde huid. Na een paar uur mochten bijgevolg drie schachten afgevoerd worden. Voor twee viel het allemaal nog redelijk mee, de ene kon al terug z’n opwachting maken op de Industriële Hogeschool De Nayer, de andere zou nu maandag present kunnen zijn. De derde belandde echter via het Middelheimziekenhuis in het brandwondencentrum van Stuivenberg, met brandwonden in de derde graad, de ergste, met belangrijke beschadiging van huid en onderliggende weefsels. Na twee dagen was de jongeman buiten levensgevaar, maar huidtransplantaties zullen noodzakelijk zijn.
De directeur van de hogeschool noemde het geval een grote stommiteit, en stelt dat de betrokkenen hun verantwoordelijkheid naar slachtoffer en consequenties maar moeten opnemen. Hij dringt wel aan op een ondertekende erecode, die ervoor moet zorgen dat studentendopen niet meer uit de hand lopen, en ludiek blijven.
Op www.studiant.be/samenleving/dopen.asp staat in elk geval al een voorbeeld van een doopprotocol, dat zowat alle problemen kan voorkomen, mits correct toegepast.
Praesidia kunnen dit protocol als richtlijn gebruiken, schachten kunnen eens een keertje bekijken wat als normaal mag worden beschouwd, en directies kunnen van hun clubs eisen dat ze zich hieraan houden, of op basis hiervan hun eigen voorschriften formuleren.
Veilig dopen? ’t Is te hopen!

Na hoofddoeken, blote buiken.

Een verbod op hoofddoeken in de schoolbanken is er al in meerdere landen, maar nu is er in Italië een schooldirectie die een verbod instelt op blote buiken op school. Het verschijnsel is iedereen wel bekend, de topjes worden steeds korter, de broektailles steeds lager, en de hoeveelheid tentoongestelde vleeswaren uit de middenklasse steeds groter.
Angelo Bernardini (61), directeur van het Liceo Vitruvio Pollione in Avezzino, zag tot zijn afgrijzen regelmatig een toefje schaamhaar boven de broekband verschijnen (de Veet was waarschijnlijk uitverkocht), of een koket spaarpotspleetje op het einde van de ruggengraat in beeld komen, en dat hield hem klaarblijkelijk uit de slaap. Het dreutelde hem helemaal dun door de broek, toen bij een schooluitstap naar Wenen de broek van een van de jongens gewoon afzakte op het plein voor de Sint-Stephanskathedraal.
Bernardini vaardigde daarna meteen een blotebuikenverbod uit, en op die manier maakt de “dirretori” een einde aan de “vulgaire tentoonstelling van naakt vlees”op school.
Ondertussen overwegen heel wat schooldirecties het voorbeeld van Bernardini te volgen.
Schooldirecties tegen schoolerecties…

Lerares na zeven jaar cel verloofd met ex-leerling.

In 1997 veroorzaakte de zaak van Mary Letourneau veel ophef in de Verenigde Staten. De 35-jarige lerares had zelf vier kinderen, maar leerde een van haar minderjarige leerlingen heel wat beter kennen dan wettelijk gezien kan en mag. Zij werd veroordeeld wegens verkrachting van een veertienjarige. Naar haar eigen zeggen wist ze niet dat seks met minderjarigen niet kan.
Na zowat zes maanden cel kwam Mary weer vrij, en werd prompt op “hete daad” betrapt toen ze met haar veertienjarige vrijer een dochtertje in mekaar aan het knutselen was. De hete doos vloog prompt opnieuw de doos in, en beviel er van het dochtertje. Mary mocht nu langer blijven logeren, maar dat weerhield haar er niet van om met haar ondertussen ook ouder wordende minnaar opnieuw een boeleke te produceren (waarschijnlijk tussen de tralies door ), andermaal een dochtertje. Nu is Mary dus vrij gelaten, en ondertussen is haar minnaar 21 geworden, bijgevolg niks stond een verloving nog in de weg. CNN maakte recentelijk hun huwelijksplannen bekend.
De aanstaande schoonmoeder stond ondertussen de voorbije jaren in voor de opvoeding van de zaadlozingen van haar vroegrijpe zoontje.

Escalatie in Elsene.

We hebben in een vorig nummer al uitgebreid bericht over de gewelddadige baldadigheden van de leerlingen op het Koninklijk Atheneum Madeleine Jacquemotte in Elsene, maar ondertussen zijn er nog nieuwe “heldendaden” van de balsturige leerlingen bijgekomen.
Nu kreeg een leerkracht weer metalen deurklinken naar zijn hoofd gegooid terwijl hij les aan het geven was. Ondertussen hebben al zes leerkrachten een klacht ingediend bij de politie tegen de daders, maar nu is ook de directeur aangeklaagd. Bij een grondige audit bleek er trouwens ook met de papieren van de school een en ander niet in de haak te zijn, waarop de directeur nu ook verdacht wordt in een onderzoek naar schriftvervalsing. De audit kwam er op verzoek van minister Arena, die de aanhoudende agressie tegen leerkrachten ook meer dan beu was. Volgens verschillende leerkrachten zou de directeur corrupt zijn, en de gewelddadige leerlingen gebruiken om zijn lerarenkorps naar zijn pijpen te laten dansen.
Ondertussen heeft heel de historie wel zijn gevolgen voor het leerlingenbestand van de school. In september sloot de lagere afdeling van de school bij gebrek aan inschrijvingen, en in het secundair lijkt de leegloop nu ook te zijn ingezet. De slechte reputatie van de school doet ouders massaal afhaken, en van de leerlingen die wel ingeschreven zijn komt nauwelijks de helft opdagen.

Ook in Hasselt geweld tegen leerkrachten.

Het lijkt wel de ziekte van het jaar te worden, maar nu is ook een lerares van het Vrij Technisch Instituut in Hasselt met de dood bedreigd door een 21-jarige Turkse leerling. De lerares, met 31 jaar ervaring in het onderwijs durft niet meer gaan werken, en heeft klacht ingediend tegen de leerling in kwestie.
De lerares probeerde een eind te maken aan het storende wangedrag van de leerling, maar die werd daarop razend en begon te tieren en te schelden. Enkele medeleerlingen probeerden hem vergeefs tot kalmte te manen. Toen hij de klas uitstapte bedreigde hij de lerares. Het parket van Hasselt sluit niet uit dat de leerling een dagvaarding voor een correctionele rechtbank te wachten staat.
De bedreigde lerares roept ondertussen al haar collegae op ingeval van geweld of bedreiging zonder aarzelen een klacht neer te leggen tegen de daders, om op die manier justitie en onderwijs met de neus op de feiten te drukken.

Tiener plande bloedbad op school.

De politie van Massachusetts in de Verenigde Staten heeft een 16-jarige leerling opgepakt die de zesde verjaardag van het bloedbad in de Columbine-school in Colorado op een memorabele manier wou herdenken. De tiener uit Marshfield had gedetailleerde plannen gemaakt van zijn school, met daarop aangeduid de leraars en leerlingen die hij zeker wou vermoorden. Tevens had hij aangeduid welke deuren hij zou blokkeren om eventuele vluchtpogingen te verijdelen, en de locaties waar hij munitie en wapens kon verstoppen. Bij de aanval zou hij gebruik maken van explosieven en automatische wapens. Het bloedbad zou hebben moeten doorgaan in april 2005, op de zesde verjaardag van het drama in Columbine.
Of de moordlustige bietekwiet nog medeplichtigen had probeert de politie nu uit te vissen.

Luikse studente verdacht van moord.

Iets meer dan een week geleden werd het lijk van een 47-jarige man gevonden op het dak van een appartementsgebouw nabij Luik. Het slachtoffer was gewikkeld in plastic zakken en had enkel een onderbroek aan. Volgens getuigen had de man de avond daarvoor het café verlaten in het gezelschap van een 19-jarige studente die bekend staat in drugmilieus. Zij werd samen met haar vriend opgepakt op verdenking van moord. De vriend zou ondertussen bekentenissen hebben afgelegd voor wat betreft het helpen bij het verplaatsen van het lichaam. De studente zou de man gewurgd hebben.

Studeren in het buitenland

De brochure 'Studiebeurzen voor het buitenland, academiejaar 2005-2006' geeft een overzicht van de studiebeurzen die buitenlandse autoriteiten aan Vlaamse studenten aanbieden in het kader van een bilaterale samenwerking. Vlaanderen vergoedt de reiskosten, het gastland betaalt de studiebeurs. Doelpubliek zijn afgestudeerden met een universitair einddiploma of een hogeschooldiploma van academisch niveau. Ze kunnen er in het buitenland een vorming mee vervolmaken of navorsingwerk verrichten. Er zijn ook vakantiebeurzen voor studenten die minstens in het bezit zijn van een diploma van de eerste cyclus van een academische opleiding of van een opleiding van academisch niveau. De brochure wordt binnen enkele dagen bij de scholen afgeleverd. Bekijk ondertussen alvast de brochure 'Studiebeurzen voor het buitenland' on line op www.ond.vlaanderen.be/hogeronderwijs/pub/beursbuitenl/inhoud.htm

Schietpartij op studentenfuif.

Aan de Marquette universiteit in Milwaukee (USA) probeerden vier jongeren binnen te komen op een campusfuif. Omdat het feestje strikt was voorbehouden aan studenten, werden de vier geweigerd toen ze geen studentenkaart konden voorleggen. Daarop begon enig duw- en trekwerk, waarbij enkele studenten het viertal aan de deur wilden zetten. Een van de jongeren trok daarop een vuurwapen en opende het vuur. Daarbij werden twee studenten en een van de indringers geraakt. Een van de neergeschoten studenten is nog steeds in kritieke toestand. De ongenode gasten gingen aan de haal, maar de gekwetste werd later op de avond opgepakt toen hij verzorging zocht voor de opgelopen schotwonde. Een tweede verdachte werd later opgepakt, en nog twee worden opgespoord. Het zou gaan om “rijpe” tieners en prille twintigers.

De kruiwagen van een prins.

De Britse tabloids snoepen van de onthullingen van een dertigjarige voormalige leerkracht van prins Harry. Zij beweert dat ze de prins geholpen heeft bij het afleggen van een aantal examens op Eton. Zij produceerde ten bewijze een geluidsbandje met daarop de stem van Harry. Op het bandje is te horen hoe de leerkracht Harry op weg naar een examen even staande houdt. Uit het gesprek dat volgt kan worden opgemaakt dat de leerkracht Harry geholpen heeft bij een belangrijk examen. Dat zou zijn gebeurd op vraag van de directie, die vond dat - alles behalve studiehoofd -prins Harry best wat hulp kon gebruiken. De omgeving van kroonprins Charles ontkent uiteraard het hele verhaal, en wijst erop dat de bandopname van slechte kwaliteit is.
Prins Harry studeerde vorig jaar af met matige cijfers en begint mogelijk volgend jaar aan een opleiding tot legerofficier op de eliteschool Sandhurst.
Ongetwijfeld slaagt hij ook daar in al zijn examens. Onze eigen koninklijke spruiten zijn toch ook in no time tot hoge rang in “den troep” opgeklommen?
En om elke discussie over gemanipuleerde examens te voorkomen maakt men van de kroonprins toch gewoon een doctor honoris causa?