Studentizine

Studentizine 96

Redactioneel

Feestpraeses vermoord teruggevonden…
Kan het contrast nog schrijnender zijn? De kroegentocht ligt maar één woordenwisseling om de hoek van een verschrikkelijke dood. Een toffe vriendin voor velen, één slaande ruzie en wat rest is een herinnering, foto’s op het internet, koppen in de kranten, condoleances, verdriet, onbegrip. Als fuifnummers crashen met hun wagen, heb je als buitenstaander nog de neiging te zeggen dat het om een dom en overbodig ongeval gaat. Jeugdige overmoed met een faliekant gevolg. Voor familie en vrienden is het evengoed een tragedie, maar in strictu sensu is er geen dader, het is en blijft een noodlottig ongeval.
Een moord is een glimp door de openstaande deur van de hel, een verbijsterende blik op de meest duistere kanten van de mens. Hoe kan een redelijk wezen zich verlagen tot dergelijke overbodige wreedheid?
Met die vraag zullen de familieleden en vrienden van KC de rest van hun leven permanent geconfronteerd worden. Hopelijk putten zij de kracht die zij nodig hebben om dit drama enigszins te verwerken uit de talloze sympathiebetuigingen die ze krijgen.
Onze oprechte deelneming.

Feestpraeses Moeder Lies vermoord.

Voorbije dinsdag stopte het Gentse studentenhart even met kloppen. Katherina Camilla Schelfhout, feestpraeses van Moeder Lies, werd vermoord teruggevonden naast een seniorenclub aan het Citadelpark. Maandagavond was KC, zoals iedereen haar kende, nog prominent aanwezig op de kroegentocht van haar club.
Even werd gevreesd dat er weer een serieverkrachter aan het werk was in de Gentse studentenbuurt, zoals in 2001 al het geval was, maar na een tijdje kwam haar vriend onder verdenking te staan. De 20 jarige Peter F. uit Hamont zou zijn vriendin tijdens een hevige ruzie gewurgd hebben. Hij werd ondertussen aangehouden op verdenking van doodslag.
Voor iedereen die Katherine kende, meeleeft met wat er gebeurd is of zijn medeleven wil betuigen is er op DINSDAG 16/11 een herdenkingswake. De afspraak hiervoor is om 18u op het Kramersplein. Van daar gaat het naar de plaats waar Katherine gevonden is, voor een moment van bezinning. Op de plaats zelf wordt er een minuut stilte gehouden en wordt het rustige codexliedje "Sing Low, Sweet Chariot" gezongen.
Het praesidium zal zorgen voor fakkels en rozen voor de leden van Moeder Lies en de aanwezige familieleden, maar natuurlijk mogen ook andere mensen deze zelf meebrengen als ze dat willen. Ook wordt ervoor gezorgd dat iedereen een herdenkingsbriefje krijgt met daarop ook de tekst van het codexlied dat op plaats van de misdaad gezongen wordt.
Degenen die dat willen, kunnen daarna samen met de familieleden van Katherine nog naar het rustige café "Het hemelsbreed verschil" gaan om er steun te zoeken bij elkaar, wat te bezinnen of te praten over wat er is gebeurd.
Iedereen is op deze wake meer dan welkom. Niet alleen is het een waardige nagedachtenis aan een prachtig meisje, het is ook een aanklacht tegen wat er is gebeurd en tegen zinloos geweld in het algemeen.

Figuranten gezocht.

Voor de opnames van een studentenkortfilm door laatstejaars aan het Narafi is men nog volop op zoek naar figuranten. De opnames zullen plaatsvinden van 14 tot 16 december in Aartselaar, mensen (liefst boven de 18) die zich geroepen voelen en zich één dag of meerdere kunnen vrij maken, mogen altijd een mailtje sturen met hun gegevens en foto naar bogman@skynet.be

Ellende in Elsene.

Deel elfendertig…
We hebben het in zowat elk Studentizine sedert het begin van dit academiejaar al gehad over de geweldmisdrijven en andere “heldendaden” aan het Elsense Atheneum Madeleine Jacquemotte, en het ziet er naar uit dat de bekroning van deze zeepreeks nog niet voor morgen is. De nieuwe directeur wil orde op zaken stellen in deze “Far West school”, maar dat zal niet van een leien dakje lopen, zoveel is zeker.
Na een onthaal met eieren en verwensingen, het inslaan van ruiten en oproer in regel, werd de school nu in brand gestoken door enkele leerlingen. Gelukkig bleef de schade eerder beperkt, maar het is wel duidelijk dat er veel werk aan de winkel is om deze school terug in te lijven bij de beschaving.
Het simpel respecteren van schoolreglementen is duidelijk niet besteed aan het zootje ongeregeld dat de schoolbanken geacht wordt te bevolken. Het eerste lesuur kent een gemiddeld afwezigheidpercentage van bijna 90 procent, en 93 van de meerderjarige leerlingen bleven sedert het begin van het schooljaar al meer dan 20 dagen ongewettigd afwezig.
Een lerares moest vorig schooljaar de examenvragen op voorhand geven, zoniet zou haar labrador het bekopen. Een “talent” met zeven buizen werd dankzij de vorige directeur gedelibereerd… De nieuwe directeur wil paal en perk stellen aan deze praktijken, en neemt zich voor zo nodig een op de drie leerlingen weg te sturen.
Wie in de toekomst zonder goed excuus te laat komt, heeft een extra dag vakantie verdiend, maar is wel ongewettigd afwezig. Wie zonder boekentas naar school komt, is daar niets verloren. De meerderjarige leerlingen (tot 25-jarigen toe) die hun laarzen en andere onnoembare delen vegen aan elk respect voor conventies, mogen nu verwachten van school gestuurd te worden. Als zij enkel ingeschreven worden om in orde te blijven met kindergeld en eventuele beurzen, lichten zij in se het systeem op, en dat bekoopt elke belastingbetaler, zo redeneert de nieuwe directie.
Uiteraard is er dan ook de onvermijdelijke belangenvereniging die opkomt voor de rechten van de schoolmislukkelingen, die spreken van discriminatie, en stelt dat de uitgesloten “leerlingen” dan in de werkloosheid terecht komen en gaan ronddwalen op de straten. Maar hé, wat is dan het verschil met hun huidige gedrag? Kan er iemand een tekeningetje maken? Er moet dringend iets radicaal gebeuren, en zo kunnen er misschien in de nabije toekomst toch nog wat scholieren een échte vorming krijgen, anders worden de gewilligen meegezogen in de draaikolk van criminaliteit en nietsnutterij die de vorige directie liet ontstaan.
Directeur Lambremont verdient alvast een medaille voor moed en zelfopoffering, maar vooral ook véél steun!

God save us all.

Het is zover, de kogel is door de kerk, the damage is done. De Amerikaanse burger heeft zich in alle verdeeldheid toch achter Bush geschaard, door hun fiat te geven voor een extra termijn ‘help de wereld naar de kloten’.
Elke medebewoner van deze aardkloot met een minimum aan kritische inborst had Bush reeds lang de minder fijne dingen des levens toegewenst. Doch, hij die zijn marionetten in Irak te buiten heeft zien gaan aan martelpraktijken die menig SS’er tot een spontaan orgasme had gedreven, hij die kloeke jongeren met een overdreven zin voor patriottisme opoffert voor een bodybag vol dollars, hij die over een even hoog intellectueel gehalte beschikt als de gemiddelde Wittekerke-kijker en door het leven gaat als Zijne Achterlijkheid, hij wordt bedankt door grootkapitaalbezitters, nationalistische idioten en andere egocentrisch plebs met vier jaar extra presidentschap, zij het niet gratis en voor niets. God save us all, alhoewel de minderbedeelden der Amerikaanse maatschappij blijkbaar niet voldoen aan de definitie van ‘all’.
Is dit verwonderlijk? Niet echt als je weet dat de gemiddelde inwoner van de VS, propaganda en manipulatief voer krijgt te slikken waar Göring een puntje aan kon zuigen. Bovendien had de tegenkandidaat John Kerry evenveel charisma als het gemiddelde partijlid van Groen!.
Tot slot nog een kleine bedenking. Deze verkiezingen gaan de geschiedenis in als de duurste Amerikaanse verkiezingen uit de geschiedenis. Weggegooid geld als je het mij vraagt, het minieme verschil in aantal stemmen tussen beide kandidaten in acht genomen. Mijn inziens hadden ze beter dit geld geïnvesteerd in het waarmaken van hun verder loze beloften, hopende op een betere wereld voor iedereen. Is ‘God save us all’ tenslotte niet het favoriete zinnetje van Bush? Of ben ik gewoon iets te idealistisch.
Andy VdB

De avonturen van een Belg in Rusland

Zelfbevlekking
Wat vooraf ging: Samen met Ngoemba verzeil ik in een Russische danstempel waar een plaatselijke schone ons tegen het lijf loopt. Helaas voor Ngoemba loopt de ontmoeting met een sisser af.
"Wodka met peper prikkelt de keelklier en draineert overtollig adenoomvocht." Ze knikt beleefd. Een betere openingszin is niet snel gevonden en hoeft ook niet meer. Want krachtige, stroboscopische lichtbundels rijten de hemel van de tempel open en branden als een laserstraal in mijn netvlies. Het bliksemt me van mijn troon en ik zit geknield en verblind te bibberen op de grond. Als een gebroken man. Tot Zijn stem weerklinkt en iedereen verstilt: Sta op lamlendeling, neem uw jas en keer huiswaarts."
Aldus geschiedde. Maar onderweg blijft het gonzen in mijn hoofd: "Als een mens voor twee derden uit water bestaat, dan voor één derde uit alcohol", en zoveel inzicht in deze koude nacht maakt me bang.
Een half uur later en in staat van strafbare intoxicatie overtuig ik mijn voordeur me binnen te laten. Tevergeefs. De vuile teringpatser. Ik heb hem nooit gemogen. Één groot complot, dat is het. "Ik krijg je nog, stuk onbenul", en ik verkoop hem enkele rake klappen. Een geluk dat mijn Russische gastvader de deur wel weet te verslaan en hem opzij duwt. "Goeiemorgen" groet ik. Onze discussie heeft hem wakker gemaakt. Afijn, ik denk toch dat hij het was. Of was het de buurman van hiernaast? Die sloeber neemt wel vaker de verkeerde afrit. Je zou voor minder. Mijn Russische gastmoeder is een lekker diertje en ze houdt van snoepjes. Svetlana is haar naam. Maar vanavond heb ik mijn buik vol van al dat lekkers en slaap ik in eigen bed.
De volgende ochtend...
De zon tokkelt op mijn bleke huid en ik word wakker tussen brokstukken. Tientallen. Honderden. Ik beken schuld. Ik ben een neuspeuteraar maar zo erg was het nog nooit. Deze vorm van zelfbevlekking is me volledig vreemd en het heeft maar een vies geurtje. Ook de goden ontsnappen er blijkbaar niet aan. Gelukkig is het allemaal biologisch afbreekbaar en hoef ik het niet op te ruimen.
Plots is het zover. Het is niet meer tegen te houden en het komt in één lange gulp naar buiten: de naschokken. Met een rotvaart en een remspoor spurt ik naar het toilet maar ik haal het niet. De talrijke grondstoffen uit mijn godenlichaam liggen democratisch verspreid over verschillende vertrekken: mijn kamer, de living, de gang en het toilet. De pot kijkt sip. We omhelzen en vergeten de tijd. Wat ons bindt, is het zweet op mijn natte rug. Wat een vuile boel zeg! En dat voor iemand die gestudeerd heeft.
Dit overkomt me geen tweede keer. Hepatitis en buiktyfus, allemaal goed en wel maar op mijn volgende reis laat ik me inenten tegen dronkenschap in het buitenland. Da´s voor later. Eerst nog een beetje sterven en ik kerm in alle ernst: "Was ik maar een bosuil, dan kon ik nu wegvliegen. Naar Tatjana, mijn mooie Tatjana. Je was het waard, meisje.”
Het rouwregister kan u bezoeken op www.opzoeknaarrusland.tk
Mathieu Stevens.

Sporanoia

De internationale atletiekfederatie denkt eraan om ‘de pil’ op de lijst van dopingproducten te zetten. Het zou namelijk prestatiebevorderend kunnen werken, dit voor vrouwen welteverstaan. Het is goed dat men streeft naar een zuivere sport, waar ieders kansen op de overwinning worden bepaald door eigen kunnen. De laatste olympische spelen hebben aangetoond dat sommige zogenaamde supersterren niet vies zijn van bepaalde medische substanties, die op termijn erg schadelijk blijken te zijn voor het menselijk gestel.
Maar de pil op de dopinglijst zetten, gaat dat niet iets te ver? Getuigt zulke actie niet meer van enige vorm van paranoia dan van respect voor het menselijke lichaam? De zoektocht naar dopingzondaars moet een missie blijven, maar mag geen obsessie worden. Tenslotte heb je nog steeds te maken met sportmensen die zich alle vertier ontzeggen, zelden kunnen zondigen tegen een gezond leven en hun dagdagelijkse bezigheden opofferen voor noeste trainingsarbeid. Want dit alles kan je als sportman/vrouw, doping of geen doping, niet uitwissen.
Een minimum aan respect is zeker niet ongepast, en laat ons niet onnodig jacht maken op het onbestaande.
Andy VdB

Elfjarige sleept z’n moeder voor de rechtbank.

De moeder van een elfjarige scholier in Xingzheng beloofde haar spruit een computer als hij 94 procent zou scoren op z’n rapport. De mama in kwestie was er redelijk gerust in dat haar zoontje nooit zo goed zou scoren, maar ze kwam bedrogen uit. Haar nazaat wist liefst 97 procent bij mekaar te harken, en toen gingen de poppen aan het dansen. Moederlief had namelijk helemaal geen centjes voor een computer en zoontjelief vond er niet beter op dan naar de rechtbank te stappen om z’n gelijk te halen. Het werd een geanimeerde zitting, maar na veel discussies wist de rechter de jongen ervan te overtuigen z’n aanklacht in te trekken. Het kwam uiteindelijk (nipt) tot een verzoening.

Studentes universiteit Antwerpen uit de kleren voor het goede doel

22 studentes van de UA die naakt tot een kunstvorm verheffen voor het goede doel, je kan het op z’n minst bewonderenswaardig noemen. Het betreft bovendien geen goedkoop naakt, maar verzorgd en stijlvol werk tot stand gebracht door professionele fotografen en stylisten. Het resultaat van deze samenwerking vind je terug in de Forumbabe-kalender.
De dames die elkaar hebben leren kennen via een forum van Unifac, geven het beste van zichzelf, en dit alles als steun voor de Cliniclowns. Een leuk en respectvol initiatief, dat menig student ertoe zou moeten bewegen om zijn steentje bij te dragen aan het geluk van een ziek kindje. Je kan je bijdrage leveren door 10 euro over te schrijven op 850-8365226-41, met vermelding van je naam en adres.

21.000 euro voor vernederende doop.

Ook aan de Koninklijke Militaire School bestaat een traditie van studentendoop en ontgroening. Wat voor twee jonge cadetten (ondertussen beiden onderluitenant) een perfect acceptabele doop van een 18-jarige medestudente was, werd door het Brusselse hof van Beroep toch iets anders ingeschat. Voor de krijgsraad was er eerder niks aan de hand, maar de studente, die ondertussen van de militaire school overstapte om elders communicatiewetenschappen te gaan studeren, ging in beroep tegen die uitspraak, en met succes. Het hof van beroep oordeelde dat een 18-jarige met het hoofd in een toilet stoppen, en dat dan herhaaldelijk doortrekken wel degelijk niet door de beugel kan.
De openbare aanklager sprak zelfs van een morele moord, en eiste een celstraf van 2 jaar. Ter verdediging haalden Kevin Parizel uit Chimay en Gilles Favier uit Doornik aan dat de medestudente niet depressief werd, en zelfs nog naar andere studentendopen ging. Daar was de rechtbank duidelijk niet van onder de indruk. Het tweetal kreeg weliswaar geen celstraf aan het been, maar dient toch een morele schadevergoeding van 21.000 euro te betalen aan hun “dopelinge”.

Amerikaanse scholen verbieden halloween.

Europa valt dan wel massaal voor het halloweengebeuren, in de VS krabbelen de scholen behoorlijk terug. In een redelijk aantal scholen wordt het traditionele feest verboden. In een aantal scholen is het omdat er steeds meer ouders zijn die omwille van godsdienstige redenen niet meedoen aan dit heksenfeest, elders is er dan weer sprake van budgettaire discriminatie, omdat de ouders lang niet allemaal in staat zijn de financiële lasten van de deelname aan het feest te betalen.
In één school zeggen ze dat het leerplan te vol zit om ook nog eens tijd te verspillen aan een verkleedpartij!

Gravensteenfeesten

Ieder SK-lid kent de datum van woensdag 16 november 1949 : de dag dat de Slag om 't Gravensteen, die de basis van het alom gekende Gentse studentenlied vormt, gestreden werd. Ieder jaar wordt deze schitterende studentengrap dan ook op passende wijze herdacht middels een symbolische herbezetting van de burcht op woensdagnamiddag, gevolgd door een ludieke optocht door de straten van Gent. 's Avonds schenkt het SK een honderdtal gratis vaten Rodenbach in een tent aan de Overpoortstraat. Dit jaar gaan de Gravensteenfeesten door op woensdag 17 november. Afspraak op het Kramersplein!

St.Vé

Wie na de Gravensteenfeesten in Gent nog een legendarische studentikoze uitspatting wil meemaken moet z’n kater naar Brussel vergezellen voor nog een herdenking! Jaarlijks wordt aan de VU Brussel Pierre Theodore Verhaegen herdacht ( 1796-1862 ), vooraanstaand liberaal politicus, logemeester en de voornaamste promotor van de Vrije Universiteit. Deze vrijmetselaar kreeg tegen alle logica in toch een kerkelijke begrafenis, waarna zijn bijnaam gauw was gevormd : “ Saint-Verhaegen “. De studentikoze feestelijkheden die onder zijn naam plaats vinden zijn in de loop der jaren beroemd en berucht geworden. Wie zich in het feestgewoel wenst te storten, kan maar beter niet zijn beste goed aantrekken… St.V wordt traditioneel gevierd op 20 november. De dag voordien is er gewoonlijk al een stevige avant-St Vé, maar op St.V. stroomt de Sablon vol studenten en praalwagens, die dan onder oorverdovend kabaal, en in een grandioze sfeer afzakken naar het standbeeld van Verhaegen. Wat vooral opvalt is de grote hoeveelheid “oudgedienden” die nog present geven. Hier blijkt pas echt overduidelijk dat je nooit te oud bent om je onder te dompelen in studentikoos jolijt! Elk jaar wordt de stoet georganiseerd rond een bepaald thema.
Ook dit jaar weer zal de Sablon het toneel zijn van onwaarschijnlijke studentikoze ambiance, uitzonderlijk een dagje vroeger wegens het weekend! St V: vrijdag 19 november, 15.30 uur, verzamelen aan de Grote Zavel, in vol studentikoos ornaat!

Alle scholieren naar een uitroeiingskamp!

Federaal minister voor maatschappelijke integratie Christian Dupont wil met die maatregel niet drastisch besparen op het onderwijsbudget, maar wil iedere Belgische scholier op die manier kennis laten maken met de gruwel van onze vrij recente geschiedenis. Elke laatstejaars lager onderwijs zou verplicht op schooluitstap gaan naar Breendonk, en iedereen die in het laatste jaar van de humaniora terecht komt zou naar Auschwitz of een ander uitroeiingskamp gestuurd worden. Op die manier hoopt de minister het historische besef van de schoolgaande jeugd bij te spijkeren. Jos Vander Velpen, voorzitter van de Liga van de Rechten van de mens, stelt in het Laatste Nieuws terecht dat acht op de tien jongeren tegenwoordig wel dancing Carré weten liggen, maar niet het fort van Breendonk, een paar kilometer daarvandaan. Het plan wordt volgende maand besproken tijdens de vergadering met de verschillende ministers van onderwijs der gemeenschappen.

Mafiastudies in Rome.

Aan de Romeinse universiteit zijn ze begonnen met een nieuwe opleiding: de mafia!
Zo’n 500 studenten hebben zich ingeschreven voor de allereerste cursus ooit over het illustere genootschap van de georganiseerde misdaad. Het gaat bepaald niet over de Godfatherfilm en andere stereotypen, maar wel degelijk over de misdaadorganisatie als verenigingsvorm, de wortels van georganiseerde misdaad, het complexe web van economische, politieke en sociale belangen die een rol spelen in de georganiseerde misdaad. De cosa nostra, de camorra, la sacra corona unita en de Ndrangheta worden allemaal in detail bekeken, maar ook de samenwerking met Russische, Amerikaanse, Chinese en Albanese maffiose varianten komen uitgebreid aan bod.
De cursussen worden gegeven door een keure van uitgelezen docenten, en de studenten is het meestal te doen om een heel sterk persoonlijk engagement. Zij zullen de rechters, advocaten en politiemensen van de toekomst zijn, die in elk geval enigszins weten waar ze tegenop moeten boksen.