Studentizine

Studentizine 97

Redactioneel

Opnieuw een Studentizine, het vorige was ondertussen alweer vier weken geleden. Voor de eerste keer in al de jaren dat we een tweewekelijks bericht publiceren hebben we gebrost. En het was aangenaam brossen, we zochten het Ardense Vencimont op om als een ploeg prettig gestoorde marginalen het weekend en de streek onveilig te maken.
Geen enkel redactielid is door de alomtegenwoordige jagers op groot wild onder vuur genomen. Wij kunnen onze lezers bijgevolg geen “inktkoelie grand veneur” met amandelkroketjes, toeters en bellen voorschotelen, maar wel een nieuwe brok studentikoos leesvoer!

Dringend figuranten gezocht!

Voor de opnames van een studentenkortfilm door laatstejaars aan het Narafi is men nog volop en bij hoogdringendheid op zoek naar figuranten. De opnames zullen plaatsvinden van 14 tot 16 december in Aartselaar, mensen (liefst boven de 18) die zich geroepen voelen en zich één dag of meerdere kunnen vrij maken, mogen altijd een mailtje sturen met hun gegevens en foto naar bogman@skynet.be
Waarop wachten jullie? Een filmcarrière moet ooit ergens starten!

12e massacantus in Gent!

Op woensdag 22 december vindt in Gent de 12e editie plaats van de massacantus. Ook dit jaar is de Pedro De Gantezaal weer de plees toe bie (ICC, Internationaal Congrescentrum in het Citadelpark). De cantus begint om 20u00 (stipt, laatkomers blijven buiten tot de eerste tempus). Vanaf 18u30 gaat de voordeur open. De Massacantus is toegankelijk voor alle studentenverenigingen, inschrijving verplicht.
Quanta Costa, Baby? Toegangsprijs : 9,00 euro (enkel voorverkoop!), met bierpot kost het 4 euro meer. Meer info op http://fkserv.ugent.be/mc/
Na afloop van de esbattementen zal de fotoreportage - afhangende van de impact van de Rodenbachconsumptie - snel tot héél erg snel online komen op de fotopagina's van Studiant.

Ellende in Elsene.

Deel twaalfendertig…
De nieuwe directie van het Koninklijk Atheneum Madeleine Jacquemotte heeft de grote middelen ingeroepen om paal en perk te stellen aan de anarchie die heerste onder de leerlingen (zie onze eerdere berichtgeving). Tijdens een bijzondere klassenraad werd de onmiddellijke toekomst van zo’n tweehonderdtal leerlingen (van de 600) besproken. Een honderdtal werd meteen van school gestuurd. Een aantal anderen kreeg een laatste kans. Ondertussen werden ook twee leerlingen (16 en 17 jaar) gearresteerd in het kader van één van de brandstichtingen. Ramzi en Mohamed wilden de klassenraad saboteren en staken de fik in de oude gymzaal van de school. De leerlingen werden allemaal geëvacueerd, maar de vergadering ging wel door.
Het tweetal werd gefilmd door bewakingscamera’s bij de aankoop van brandversnellers, en zij legden na hun arrestatie ook bekentenissen af. Het tweetal stond niet op de lijst van de probleemgevallen, maar mag nu wel elders met lucifers gaan spelen.

De avonturen van een Belg in Rusland.

Gevraagd: bedelaars (m/v)
Op een dag vind je de job van je leven: bedelaar zijn. En dan ben je weg natuurlijk. De straat op. De wijde wereld in. Op zoek naar een plekje onder de zon. Zeker in de zomer, het topseizoen, wanneer het gros van de omzet wordt binnengehaald. Het bedelaarschap is een full-time job met optie vast. Als je 't lang genoeg volhoudt. Want de weg naar de top is lang en de concurrentie moordend. Het is een harde leerschool en de eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat de meesten er dan ook aan onder door gaan.
Vandaag houden we een eerbetoon aan deze schier eindeloze massa die de top nooit zal halen. Het zijn er velen. Kandidaat-bedelaars vind je in alle lagen van de samenleving. Een profielopmaak is niet evident. Grosso modo kunnen we ze indelen in drie categorieën.
De eerste groep heeft gestudeerd en valt van de hemel in de hel. Het zijn de professoren en gynaecologen met ronkende CV's en talloze publicaties achter hun naam. Hij heeft een driedagenbaard, zij lichtgele wallen. Ze lopen er nog netjes bij en schrijden fier rechtop door het leven. De kleren worden wekelijks gewassen. Deze groep is nog maar pas van de maatschappelijke ladder gedonderd en heeft hoop. Dat het goed komt. Ze meten zich een zelfbewust profiel aan en positioneren zich actief op de bedelaarsmarkt. Een enkele keer spelen ze fluit of accordeon en wordt een schijn van economische dienstverlening hoog gehouden. Maar vanbinnen doet het pijn. Ooit waren ze iemand. Vandaag verzwijgen de geleerden hun verleden en verkopen ze in stilte groentjes op straat.
De tweede categorie heeft ietsje minder pijn. Ze drinken regelmatig een pintje teveel en dwalen, verdoofd door ontgoocheling, over de straten. Lichtjes gebogen lopen ze hun ondergang tegemoet. De baard is volgroeid en de frommelige kostuumjasjes vertonen hier en daar lichtbruine vlekken. Meestal hebben ze nog een greintje zelfrespect en rommelen ze bij voorkeur alleen 's nachts in containers en vuilnisbakken. Daglicht is ondraaglijk en de schande is te groot. Voorlopig nog. Lang zal het niet meer duren. Hun vrouwen leuren met droge boterbloemen en bezitten donkerbruine wallen. Net zoals hij. Beide dromen van vergane glorie en drinken wat van hun pint. Hun geur is ondraaglijk.
De laatste groep stinkt uren in de wind en is ten dode opgeschreven. Hun zwarte wallen, eindeloze baard en gebogen schouders maken de link tussen mens en aap, soms, bijzonder klein. Het goud in de mond is hun enige rijkdom. Net als groep twee leven ze van het vuil van de straat maar alleen hebben zij de klik wel gemaakt en rommelen ze dag en nacht in containers en afvalbakken. Ze zijn de schaamte voorbij. Vaak stinken hun kleren naar pis en zweet en is de coördinatie van de ledematen door het vele zuipen soms hevig verstoord. De ontgoocheling bij deze mensen is erg groot en ze hebben nood aan een sterke verdoving. Een zeldzame keer liggen ze dan te slapen op een bedje van warm, geel lichaamsvocht. Ook in de winter blijft het bedje even geel, maar wel minder warm. Wie dan verder slaapt, wordt nooit meer wakker.
Harde bewijzen op www.opzoeknaarrusland.tk
Mathieu Stevens.

Saint-Vé: Love, peace & freedom

Criticasters die beweren dat het studentleven niet meer is wat het ooit geweest is, moeten hun ongelijk voor minstens één dag erkennen. Saint-Vé, of hoe het studentenleven ook z’n superlatieven kent.
Verplicht voer voor zichzelf respecterende alumni die harde studiearbeid wel eens wensen af te wisselen met vertier (de boog kan niet altijd gespannen staan, nietwaar?), een schraal contrast met de kuise Sablon in Brussel waar Saint-Vé z’n vertrekpunt kent. Hier vindt elk zwijn met een academische achtergrond, zelfs nog grotere zwijnen terug. Niet enkel studenten maar ook de bierproducenten beleven vast een hoogdag, het ontzaglijke biergezwelg in acht genomen.
Hier heerst ‘love, peace and freedom’, en daar mag het alom bekende groene gras ook niet op ontbreken. Het vormt het hele tafereel om tot één grote hallucinatie, waar iedereen tot in de vroege uurtjes al zwevend aan deel neemt. ’s Morgens kan niemand zich nog herinneren wie het nu precies was die hij heeft binnengedaan en wie z’n onderbroek ze nu weer aanheeft, hoe hij nu precies aan die kap boven z’n rechteroog komt en wie al die mensen op haar kot zijn, maar na het verwerken van de kater die elk jaar steviger wordt weet iedereen dat het goed is geweest en dat het weer een jaar van lang wachten wordt op de volgende editie.
Andy VdB

Poll over grote studentenactiviteiten.

Op de Studiantsite loopt ook regelmatig een bevraging onder de vorm van een poll. De vraag die we laatst stelden had te maken met de perceptie over grote studentenactiviteiten als St.V in Brussel, massacantus in Gent, Saint-Toré in Namen en dergelijke meer.
1154 respondenten gaven ons hun mening, en het werd uiteindelijk een millimetersprint tussen twee uitersten.
25,22 % beoordeelde studentenactiviteiten als verwerpelijk decadent, terwijl 25,30 procent ze net lekker studentikoos vindt. Voor 15,86 % zijn dergelijke activiteiten hun natuurlijke biotoop bij uitstek, 13,86 % vindt ze best leuk voor een keertje, en 19,76 % weet begot niet waarover we het hebben.
Vanaf de verzending van dit Studentizine loopt een nieuwe poll over het verschijnsel van cyberpesten onder al z’n vormen. Lees ter illustratie in dit nummer het artikel over de naaktfoto’s op het net.

Geen politieke stellinginname bij LOKO

Veto publiceerde onlangs dat LOKO geen politieke standpunten meer zal innemen. Dit artikel komt voor uit de beslissing van onze Open Algemene Vergadering, het hoogste beslissingsorgaan binnen de studentenkoepel. Na de commotie de laatste dagen voelen we ons genoodzaakt te reageren.
Naar aanleiding van de Leuvense betoging tegen racisme had LOKO een platformtekst mee ondertekend. Die ondertekening had het politieke debat binnen LOKO opnieuw aangezwengeld. De presessen hebben vrijdag na een grondige discussie beslist om in de toekomst geen partijpolitieke standpunten meer in te nemen.
LOKO kon in het verleden standpunten innemen over maatschappelijke en politieke standpunten, wanneer daarvoor een groot draagvlak was. De laatste jaren lukte het steeds moeilijker om nog politieke standpunten in te nemen. Vrijdag heeft de OAV dan ook gezegd dat we ons als representatieve koepel beter afhouden van stellinginname tegenover de ene of de andere politieke partij.
Als studentenkoepel blijven we uiteraard een mening hebben over maatschappelijke problemen als racisme, uitsluiting,... Het moet echter duidelijk zijn dat wanneer aan partijpolitiek gedaan wordt LOKO zich niet in het debat zal mengen.
Jeroen Vandromme
0497/83.03.67
Els Van de Beek
0479/47.58.62
LOKO (Leuvense Overkoepelende Kringorganisatie) is de overkoepeling van de 29 faculteitskringen van de K.U.Leuven. Op deze manier verkondigt ze de mening van de 29000 universiteitsstudenten.

Aantal studenten hoger onderwijs stijgt.

Op 31 oktober 2004 waren er 161 171 studenten ingeschreven in het hoger onderwijs. Dat is een stijging met 1,5 % ten opzichte van vorig jaar. Er zijn 57 624 studenten ingeschreven aan een universiteit (+ 1 018). De toename is het meest uitgesproken in de richtingen 'farmaceutische wetenschappen' (+ 10,8 %), 'taal- en letterkunde' (+ 5,46 %) en 'toegepaste wetenschappen' (+ 6,19 %).
103 550 studenten schreven zich in aan een hogeschool (+ 1 420). Bij de professioneel gerichte opleidingen gaat de richting 'biotechniek' (+ 27,18 %) sterk vooruit. Bij de academisch gerichte opleidingen trekken de studiegebieden 'architectuur', 'audiovisuele en beeldende kunst', 'muziek en podiumkunsten' en 'toegepaste taalkunde' iets meer studenten aan.
Meer details zijn te vinden in de persmededeling 'Aantal studenten hoger onderwijs' www.ond.vlaanderen.be/nieuws/2004pers/1201-aantal-studenten-univ.htm

sport? allen hierheen!

Aan sportverslaggeving ontbreekt het niet bepaald, maar toch vonden wij dat een studentikoze kijk op de sportieve actualiteit meer dan een kans moet krijgen. Kakelvers online, studentikoos eigenwijs, sportief fanatiek, nieuw op het net: Sportkrant der Lage Landen!

Sjakoske pikken voor schooltijd.

De Brusselse politie wist de voorbije week een ondernemende scholier uit Vorst bij z’n schabbernak te grabbelen. De jonge ondernemer maakte er een sport van om voor de schooltijd het wachten op z’n klasgenoot te veraangenamen en constructief te gebruiken. Hij beroofde dames van hun handtas, bij voorkeur net nadat de dames in kwestie geld uit de muur hadden gehaald. Minstens 7 vrouwen raakten zo hun tas en hun centjes kwijt. De lege handtassen dumpte de ijverige scholier onder meer in de tuin van Corinne De Permentier, burgemeester van Vorst.
Zijn laatste diefstal pleegde hij terwijl hij onderweg was naar school om er een examen te gaan afleggen. Bij een huiszoeking werd een deel van de buit teruggevonden. Het “menneke” is ter beschikking gesteld van het jeugdparket.

Kogelbrief aan leraar.

In Sneek, Nederland, werden in de school brieven aangeplakt, waarin een der leraren beledigd werd. Diezelfde leraar ontving kort daarna een dreigbrief met daarin een kogel.
De politie wist snel te achterhalen dat een 15-jarige scholier de auteur was van pamfletten en kogelbrief, en arresteerde moeders liefste. Over de aanleiding van de feiten is nog geen duidelijkheid gekomen.

Politie valt op verzoek van directie atheneum binnen.

In het Atheneum Jean d’ Avesnes in Bergen organiseerde de politie een drugsrazzia. Die kwam er omdat in de buurt het dealen van drugs op en rond de school was gesignaleerd. Zeventien agenten van de federale politie en twee drugshonden onderzochten de school en de omgeving. Drie leerlingen werden betrapt op het bezit van “niet te verwaarlozen hoeveelheden” drugs. Zij werden gearresteerd op verdenking van het verhandelen van drugs. Bij anderen werden kleine hoeveelheden voor gebruik gevonden. Hun ouders worden op de hoogte gebracht. Bij aansluitende huiszoekingen bij het gearresteerde drietal werden bij twee van hen opnieuw verdovende middelen gevonden.
De directie van het atheneum was zelf vragende partij voor de razzia, voornamelijk omwille van het ontradende effect van soortgelijke acties. Een woordvoerder sloot niet uit dat er in de toekomst meer van dergelijke acties komen.

Vingerscan op school.

Op Impington Village College nabij Cambridge is men afgestapt van de klassieke controle op absenties. De scholieren en docenten moeten bij het binnenkomen of het verlaten van de school even de wijsvinger op een kleine scanner leggen. Daarmee wordt bijgehouden wie op welk ogenblik aanwezig is. Wanneer een scholier te laat is of afwezig blijft, wordt automatisch een e-mail naar de ouders gestuurd.
Het systeem zal ook voor andere doeleinden gebruikt gaan worden. Zo zal de vingerscan ook dienen om te zien wie een maaltijd op school gebruikt heeft, als ontleningbewijs voor boeken in de bibliotheek, als sleutel om zich in te schrijven voor schooluitstappen of examens, kortom als volledig vervangmiddel van de aanwezigheidsregisters en elke vorm van geld binnen de schoolomgeving. Op die manier hoopt de directie afpersing en diefstal onder de leerlingen tegen te gaan.

Scholier doodgeslagen op speelplaats.

Bij een vechtpartij op de speelplaats van een school in Manchester is een 15-jarige scholier doodgeslagen en geschopt door twee veertienjarige medescholieren. De aanleiding van het gevecht was een banale woordenwisseling. Bij het incident werden volgens de politie geen wapens gebruikt. De twee daders werden aangehouden, en lopen het risico het gelag duur te betalen.
In Groot-Brittannië doen ze immers niet bepaald kinderachtig over minderjarige daders van beestachtige misdrijven. Een paar maanden geleden nog kreeg een 16-jarige scholier levenslang voor de moord op een klasgenoot.

Erotische foto’s van 13-jarige scholiere op het net gezwierd.

In Nederland is de voorbije weken heel wat te doen geweest om de naaktfoto’s van een dertienjarige scholiere uit de scholengemeenschap Groenewald in Stein, die naar alle waarschijnlijkheid door een medeleerling op het internet werden geplaatst. Naar eigen zeggen waren de foto’s van het meisje gemaakt voor privé doeleinden, maar raakten ze in de verkeerde handen.
Dertienjarigen zijn dezer dagen niet meer zo onschuldig als ze in het verleden waren, en het maken van sexy foto’s is allang geen buitenissige bezigheid meer. Met dergelijke foto’s kan je zo lekker een vriendje opgeilen…
Jammer genoeg zijn dergelijke foto’s ook heel gewild voer voor mensen die iemand willen pesten of in een negatief daglicht willen stellen, en dat vergeten de hitsige pubertjes nog wel eens.
Ook in Groeneveld gaat het duidelijk om een geval van internetpesten. Verschillende medeleerlingen kregen de plaatjes toegestuurd per mail, en er circuleerden afdrukken op school.
Dit soort internetpesten is helaas in opmars, in Groot-Brittannië krijgt een kwart van de jongeren op een of andere manier te maken met cyberpesterijen, en het beschikbare gamma is zeer groot. Het gaat van het verspreiden van valse geruchten via SMS, bedreigingen en scheldpartijen via e-mail, het verspreiden van stiekem genomen foto’s, het maken van complete websites om anderen lastig te vallen of te bedreigen. Na het afbreken van een relatie durft de afgewezen minnaar of minnares nog wel eens aangebrand illustratief materiaal rond sturen.
Voor wat betreft België hebben we op dit ogenblik nog geen precies inzicht in de omvang van het probleem, maar wie ermee te maken krijgt, kan steeds contact opnemen met de Stichting Anti Stalking Anti Mobbing (SASAM).
Op de Studiant homepage hebben we op dit ogenblik een poll lopen over cyberpesten.

Wetenschappelijke Google.

De populaire zoekmachine Google heeft een wetenschappelijke dochter gelanceerd: Google Scholar. Met de machine kan iedereen gemakkelijk zoeken naar wetenschappelijke teksten op het internet.
Google Scholar richt zich vooral op de bètawetenschap. De sofware werkt uiteraard met trefwoorden, maar je kunt ook op auteur zoeken. Google sorteert de resultaten op relevantie. Een artikel in het tijdschrift Nature waarnaar 130 keer is verwezen, vindt Google relevanter dan een artikel over hetzelfde onderwerp in een obscuur blad waarnaar slechts twee keer is verwezen.
De zoekroutine is nog in volle ontwikkeling. Google hoopt Scholar zo nuttig mogelijk te maken voor de wetenschap, zeggen de makers. “We erkennen onze schatplichtigheid aan al diegenen in de universiteiten die Google mogelijk hebben gemaakt.”
www.scholar.google.com
Het grootste probleem is dat je voorlopig nogal vaak op websites stuit waarvoor je moet betalen. Veel artikelen staan namelijk in besloten databases.

Plagiaat via eBay

Wie graag een Engelstalige scriptie overschrijft, maar bang is om betrapt te worden, kan voortaan op de veilingsite eBay terecht. Enkele tientallen studenten bieden daar hun scripties aan. Doordat de teksten meestal niet letterlijk op het internet hebben gestaan, ontduiken ze de gebruikelijke anti-plagiaatsoftware.
Volgens de Times Higher Education Supplement kosten de scripties ongeveer vijftien euro, wat een schijntje mag heten. Sommige verkopers sturen regelrecht op plagiaat aan en beweren openlijk dat hun tekst voor het werk van een ander kan doorgaan.
Eén verkoper maakte het helemaal bont: die bood een scriptie aan over ‘internet en cyberplagiaat’.